Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601457
   « Vissza

Sashalmi vasúttörténeti park

 « Cikkek és hírek 
2012. február 23.
 

 

dscf0785

     Sashalom egyik ékköve – a sétány, a felújított park és a rendbe hozott piac mellett – Szűcs Miklósék Thorma János utcai portája. A kert ugyanis a szépen felújított szemaforoknak köszönhetően nem egy családi ház kertjére, hanem sokkal inkább egy vasúttörténeti parkra hasonlít.
     Szűcs Miklós eredeti foglalkozása szobafestő. Vállalkozását a fiaival közösen viszi. A munka érdemi része azonban ma már inkább az utódokra hárul, Szűcs Miklós ugyanis egyre többet foglalkozik a hobbijával. A ház gazdája mindig is a barkácsolós típusú emberek közé tartozott. Fiatalabb korában például a papírsárkányok készítésében jeleskedett, melyeket a közeli Tanács (ma Havashalom) parkban reptetett. Aztán jó húsz évvel ezelőtt a felesége egy villanyvasutat vásárolt a fiai számára, mely az édesapa és férj számára is „végzetesnek” bizonyult. Szűcs Miklós ugyanis a villanyvasutat egy saját maga által készített terepasztallal is megfejelte. De mivel precíz ember volt, a vasútmodellezés közben is a tökéletességre törekedett. Elhatározta például, hogy a gyerekek terepasztalán csak magyar vasútállomások lesznek. Ezért körbejárta az országot, és fotókat, vázlatokat készített a modellezni kívánt épületekről. Munkája során egyre inkább rajongójává vált a valódi vasútnak is. Aztán az egyik útjáról már nem csak fotókkal és rajzokkal, hanem egy úgynevezett alakjelzővel állított haza. Ezt követően a vasúti jelzőberendezések gyűjtése és a modellezés párhuzamosan zajlott. Szűcs Miklós pedig mindkét területen „profivá” vált.
      Ennek köszönhető, hogy ma már egyre többen rendelnek tőle terepasztalt, a saját modelljei pedig állandó résztvevői a kiállításoknak. A vasúti jelzőberendezéseket pedig mind a mai napig folyamatosan gyűjti. Igaz, a lehetőségeit behatárolja a sashalmi porta területe, de, amíg még akad hely a kertjében, addig biztos, hogy részt vállal a vasút modernizálása miatt megsemmisítésre ítélt vasúttörténeti ritkaságok megmentésében. Az anyagot mindig a felszámolásra ítélt szárnyvonalakról szerzi be. A hulladékká váló jelző berendezésekhez általában rossz állapotban jut hozzá, de aztán aprólékos munkával felújítja őket, majd, miután elkészült velük, felállítja a kertjében. Ma már olyan eszközökkel is rendelkezik, mely a Közlekedési Múzeumban és a Vasúttörténeti Parkban is hiánycikknek számít. A szemaforjai pedig a környék kedvenc látnivalói közé tartoznak. Tavasztól nyárig sokan megállnak a kerítés előtt, hogy megcsodálják a jelzőberendezéseket. A járókelők közül pedig többen ilyenkor nosztalgiával emlékeznek vissza gyerekkoruk vasútjára. Szücs Miklós is nagyon büszke a kertjére. Mint mondta, sokszor maga is kimegy a feleségével az utcára, csak hogy kívülről gyönyörködhessen az eszközeiben. (R)

Kertvárosi Vasútmodell Kiállítás lesz az Erzsébet-ligeti Színház Corvin Művelődési Házban március 9-10-11-én. A kiállító modellezők mintegy száz méter hosszúságú terepasztalt építenek itt fel a gyerekek és a felnőttek nagy örömére, ugyanis az ilyen kiállítások minden korosztály körében igen népszerűek. Megépítik kicsiben a Csomád, Veresegyház és Erdőkertes közötti tizenegy kilométeres vonalszakaszt. Érdekes megoldás lesz, hogy a MÁV által még csak tervezett kétvágányúsítást is megvalósítják a modellben: már ilyennek építik meg a veresegyházi vonalszakaszt. A háromnapos rendezvények játszóház és vásárlási lehetőség is várja a látogatókat, a gyermek belépőjegy 500 Ft, a felnőtt 700 Ft, családi jegyet 2000 Ft-ért lehet vásárolni. További információ kapható a művelődési házban: 401-30-60

vasutkiallitas kicsi

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez