Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602963
   « Vissza

Delfin uszoda Csömörön

 « Cikkek és hírek 
2012. január 20.
 

     Ki ne ismerné a csömöri Delfin uszodát, amely immáron 15 éve ad helyet az úszásoktatásnak (már két hónapos kortól) gyereknek, felnőttnek, vagyis bárkinek, aki biztonságban szeretné magát érezni a vízben, vagy akár fejleszteni, finomítani szeretné már meglévő úszástechnikáját.

  uszi

     Ám azt nem olyan sokan tudják, hogy sportóvoda – családi napközi is nyílt az uszoda mögötti épületben. Mikor Barviczné Csilla, mindkét létesítmény vezetője hátrakalauzolt, magam is meglepődtem, hogy milyen helyes kis gyermekvilág tárult elém. A kertben mindjárt egy hatalmas homokozóban álló bonyolult fa mászó-rendszer fogadott. Az épületből két szinten a legkisebbek és a nagyobbak osztoznak két csoportban. Talán legkülönlegesebb a csoportszobák kialakítása, amelynek minden zuga egy-egy élményforrás a gyerekeknek. Például a kicsik egy aprócska csúszdán műanyag golyók közé huppanva tapasztalhatják meg a gravitációt… A hangulatos falfestmények pedig – amelyek az épület szinte minden belső falát borítják – nemcsak mesevilágot varázsol a gyermekek köré, hanem restaurátorok művészi alkotásaként nem mindennapi esztétikai élmény is nyújt. A gyermekekkel angol anyanyelvű (magyarul nem tudó) pedagógusok foglalkoznak, a mindennapi tevékenységeiket így idegennyelvű környezetben végzik, kihasználva minden lehetőséget az angol nyelv elsajátítására. Az iskola-előkészítő foglalkozások magyarul folynak.
     Az óvoda célja az idegen nyelv mellett a sport beépítése, rendszeressé tétele a gyermekek életében. A heti 3x-i uszodai úszásoktatás mellett számtalan lehetőség gondoskodik erről: sportfoglalkozások helyben, illetve síelés, lovaglás, korcsolyázás, és heti rendszerességgel az „élményszerző kirándulások”, amelyeken különösen a környékbeli természetben tesznek felfedező utakat a gyerekekkel. Érdemes megemlíteni, hogy Csilláék Gödöllőn is működtetnek egy óvodát – hasonló jelleggel és nagy sikerrel.
De térjünk vissza az uszodába, ahol most is zajlik az élet: egyik csoport megy, a másik éppen jön – az uszoda kisbusza fuvarozza őket háztól-házig.
     Az úszásoktatás itt a babaúszással kezdődik kéthónapos kortól hároméves korig, amelybe bármikor be lehet kapcsolódni. Itt a szülő a gyerekkel együtt vesz rész a foglalkozásokon, és Csilla egyénileg foglalkozik minden szülő-gyerek párossal annak megfelelően, hol tart éppen a kicsi. A lényeg a rendszerességben rejlik – hangsúlyozza nyomatékosan Csilla, mert csak így lehet megfelelő eredmény elérni, mint minden sportban vagy készségfejlesztésben. De aki elkezd járni, abba sem akarja hagyni. Ráadásul az árak is barátságosak, heti rendszeresség mellett is megfizethetőek.
     Három éves kortól csoportos foglalkozáson vesznek rész a gyerekek. Kezdő szinten a durva koordinációs mozgásokat sajátítják el, míg a középhaladó szint már a finomkoordinációra helyezi a hangsúlyt – ketté osztott csoportokban fejlettségnek megfelelő differenciált oktatásban. A haladó szint a készségszint, itt már igen komoly munka folyik: a technikai finomításokkal felkészítik a gyerekeket a magasabb szintre, ahonnan akár sportolói pályafutásukat is elkezdhetik – volt már rá több példa is.
     A babaúszást Barviczné Csilla saját maga oktatja csecsemőgondozói végzettséggel, 15 éves gyakorlattal és saját anyai tapasztalatokkal. A csoportos oktatást pedig az ikertestvérpár, Mucsai Attila és Csaba tartja, akik mindketten diplomás testnevelő tanárok és gyógy-testnevelők is egyben. A 28 éves fiúk szívvel-lélekkel a hivatásuknak élnek, és nemcsak a magas színvonalú oktatási módszereik, de kedves, gyermekszerető, vidám természetük is komoly vonzerő a gyerekek számára. (Kicsit bajban voltam, mert felváltva jöttek segíteni e cikk előkészületeinél, s csak ismerős szem tud különbséget tenni közöttük – meg a gyerekek.)
     A legfontosabb – emelte ki egyikük (?) – hogy nem teljesítményorientált az oktatás itt a Delfin uszodában, hanem eredménycentrikus. És ez sokkal fontosabb. Az angol nyelv az óvodai sportfoglalkozásokba és az úszásoktatásba is be van építve. A rendszeresen járó gyermekek számára nyári táborokat is szerveznek, ahol élményben gazdagon, egészségesen tölthetik el az időt a gyerekek. Az úszómedence higiéniájára a „túlméretezett” vízforgató rendszer ügyel. Van még egy játszó-élménymedence is, amely kellemes elfoglaltságot nyújt a kisgyerekes szülőknek, míg a nagyobbat okítják. De tetszés szerint aquafitness, szauna, infraszauna, hypoxi is igénybe vehető, nem unatkozik itt senki – csak haza ne kéne menni…

  logo

Delfin uszoda – Sportóvoda és családi napközi • Csömör, Petőfi S. u. 29.
Tel: 06-30-539-0883 • További információk: www.delfinuszoda.hu

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez