Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600642
   « Vissza

Élet a Mórában…

 « Cikkek és hírek 
2011. december 14.
 
    Az Ida utcai Móra Ferenc Általános iskolában az „ÉLET a Mórában” így hangzik: „Élünk, Létezünk, Egészségben Te Érted...!?!” De mit is jelent ez a kulisszák mögé pillantva?
    1997 őszén fogalmazódott meg az a szakmai célkitűzés, amelynek fényében a mai napig tevékenykednek: „Nevelőmunkánkban, a tanítás-tanulás folyamatában törekszünk arra, hogy tanítványaink haza- és emberszerető, egészséges, kiegyensúlyozott, kötelességtudó, együttműködő, jó kommunikációs készséggel, általános alapműveltséggel rendelkező, igényes, harmonikus személyiségekké váljanak. E célok elérése érdekében biztosítjuk a nyugodt, esztétikus munkakörülményeket, az elfogadó légkört, a gyermekek fejlődéséhez szükséges valamennyi iskolai feltételt.” Ennek megvalósítása a mai nehéz körülmények között csak segítő, együttműködő szülőkkel, jól felkészült pedagógusokkal, töretlen elhatározással lehet. És természetesen a legfontosabb a gyermek, akivel meg kell szerettetni az iskolát, mert az egész projekt csak akkor működik. A Mórában ezen feltételek megvalósítására nagy hangsúlyt fektetnek, az eredményről pedig a továbbiakban a szülők nyilatkoznak lelkesen: „Mikor megkérdeztem elsős Mórás lányomat, hogy mit szeret az iskolában, megdöbbentő módon azt mondta: az egészet, úgy, ahogy van – röpke három hónap után!” Ennek persze volt előzménye, hiszen a hetente ismétlődő, Móra Kuckó nevezetű, óvodásoknak szervezett foglalkozásokon a gyerekek együtt rajzolva, festve, színezve, énekelve észrevétlenül megismerték, megszerették a tanítónőket és az iskolai foglalkozásokat. S mikor a beiratkozásra került a sor – bár más iskolákat is megnéztek –, a várva-várt heti foglalkozások után az Ida utcai iskola vitte el a pálmát... Különösen nagy öröm volt a kislány számára, hogy az általa különösen megszeretett tanító néni osztályába kerülhetett – nem véletlenül. „Jövőre a fiam is iskolás lesz, és mi mást választanánk, mint a Mórát, és az idén Manó Akadémia néven futó, nagysikerű, óvodásoknak szóló foglalkozásokat!” – meséli Gyurikné Teiszler Zita szülő.
     Egy másik lelkes szülő, Goffa Monika arról nyilatkozik, milyen gördülékeny volt az átmenet a Móra Kuckó foglalkozásai és a tényleges iskolai élet között. A 23 fős osztályban „nyugodt, szeretetteljes, világos célokra és emberi értékekre épülő légkör övezi a mindennapokat. Van egy rendszer, és egy szülői szemmel is jól követhető, logikusan egymásra épülő tantárgyi tematika. A gyerekek jól megtalálják a hangot egymással, megtanulnak figyelni a másikra és nagyon segítőkészek, ha valamelyik társuk éppen rászorul. A tolerancia és elfogadás alapjai ezek, aminek hiánya komoly beilleszkedési zavarokat eredményezhetnek. Mottóm szerint szerencséje annak van, aki keresi. Nekünk bejött, kerestük és meg is találtuk!”
    A fentieket olvasva érdemes hát megnézni, milyen az ÉLET a Mórában, keddenként 17 órakor várja a gyermekeket és a szülőket is a Manó Akadémia! (1162 Bp. Ida u. 108-110. Telefon: 405-57-66) Az iskola igazgatónője, dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella Móra Ferenc versével kíván Önöknek áldott ünnepeket:
     „Szeresd a gyermeket, öleld szívedre őt, / Ringasd el lágyan a szegény kis szenvedőt, / Lehunyt pilláinak töröld le könnyeit: / S míg te a gyermekek könnyét törölgeted, / Egy láthatatlan kéz a csillagok felett / Letörli vétkeid!”
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez