Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657039
   « Vissza

Olimpiatörténeti kiállítás londoni reményekkel

 « Portaszolgálat 
2011. november 29.
 

 
     Bár még háromnegyed év van hátra a 2012-es londoni olimpiáig, a nyári esemény már most is az érdeklődés középpontjában áll. Ezért is gondolta időszerűnek Borovitz Tamás, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke, hogy már novemberben foglalkozzon a jövő nyári játékokkal. A baráti kör elnökéről (és a feleségéről) köztudott, hogy az olimpiák rajongója. A házaspár az 1972-es müncheni olimpia óta gyűjti az ötkarikás relikviákat, ennek köszönhetően ma már Magyarország leggazdagabb olimpiai gyűjteményével rendelkeznek. Borovitz Tamás és Marika ugyanakkor szereti a tárgyait közszemlére tenni, ezért rendszeresen kiállításokat szerveznek. November 22-én immár 290. alkalommal mutatták be a gyűjteményük egy részét. Ezúttal a kiállítás apropóját két dolog adta: egyrészt a már említett londoni olimpia, amely köztudottan nem az első lesz az újkori olimpiák történetében. Másrészt pontosan 55 évvel ezelőtt, 1956. november 22-én kezdődött a Melbourne-i olimpia, amely a magyar történelemben is különleges szerepet töltött be. A Borovitz házaspár ennek megfelelően a Corvin Művelődési Házban kiállított anyaggal az 1908-as és 48-as londoni, illetve az 1956-os Melbourne-i olimpiára fókuszált.
     A november 22-i megnyitón nagyon sokan részt vettek. Az önkormányzatot Kovács Péter polgármester képviselte, aki kerületi vezetőként és az Országgyűlés Turisztikai és Sport Bizottságának tagjaként sokszor bizonyította már a sport iránti elkötelezettségét. A kiállítást Hencsei Pál sporttörténész nyitotta meg, aki mindegyik olimpiáról regényeket tudna mesélni, de a megnyitón csak néhány érdekes történettel rukkolt elő. A Magyar Olimpiai Akadémiát pedig dr. Jakabháziné Mező Mária főtitkár képviselte, aki szerint az olimpiára történő hangolást nem lehet elég korán elkezdeni.

  img_4064v

Az ünnepélyes megnyitón Kovács Péter polgármester méltatta a kiállítást, mellette Németh Nyiba Sándor egykori birkózó, aki ez alkalommal versben és dalban is megnyilatkozott         

     Az eseményen részt vett még Garay Sándor özvegye és unokája is. Garay Sándor Rákosszentmihályon élt, és fiatal korában egyike volt a nagy magyar futógenerációnak. Magyar és angol bajnok volt, főiskolai világbajnokságot nyert, és két olimpián – az 1948-as londonin és az 1952-es helsinkin – is képviselte a magyar színeket. A kiállítás nagyobbik részét kitöltő Melbourne-i olimpiának is volt kerületi vonatkozása. A kenu kettesek 1000 méteres távján a sashalmi Mohácsi Ferenc bronzérmes volt. A kiállítók az ő sikeréről sem feledkeztek meg. Az olimpiatörténeti kiállítás, mely már a 2012-es londoni játékokkal is foglalkozik, december 7-ig látható a Corvin Művelődési Házban. (teg)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez