Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774731
   « Vissza

Szuperlabor épül a Bökényföldi úton

 « Portaszolgálat 
2011. november 16.
 

      Erőteljes, 6,76 milliárd forintos összértékű beruházásokkal válaszol a kedvezőtlen makrogazdasági kihívásokra az Egis Gyógyszergyár Nyrt. A Bökényföldi úton alig készült el a gyógyszertechnológiai fejlesztő és kísérleti üzem, félidejéhez érkezett egy laborház építése.

 egis_bokeny

Szerkezetkész az analitikai laborépület. Tervezője Korma Sándor (Multiplan Kft.), a generálkivitelező a gödöllői Bau-Trade Kft.

     Az Egis Bökényföldi úti telephelyének egy része korábban a Reanal Finomvegyszergyáré volt. 1981-ben az akkor még EGYT Gyógyszervegyészeti Gyár és a Reanal Finomvegyszergyár létrehozta az Egal Vegyipari Közös Vállalatot, amely itt kezdte meg működését. Később az Egalt a két alapító felszámolta; a Bökényföldi úti terület az EGYT-é maradt.
    A beruházások az 1990-es években indultak meg a Bökényföldi úti telephelyen. Elsőnek 1993-ban a nyolcezer négyzetméteres biológiai kutatóközpont épült fel, ahol a biokémiai, farmakológiai toxikológiai laboratóriumok kaptak helyet. Az 1990-es évek elején itt épült fel az új injekcióüzem, egy csomagolóüzem és raktárbázis.
Mivel a gyógyszeripari élvonalhoz tartozás az új technológiák, technikák folyamatos befogadását jelenti, a 2000-es években újabb beruházások, illetve korszerűsítés kezdődött az Egis Bökényföldi úti telepén. 2006-2009 között megújultak az Egis gyógyszertermelő üzemei. A Bökényföldi úton új tablettaüzemet építettek (és a kőbányai, Keresztúri úti székhelyen megszűnt a tablettagyártás) és ezzel egyidejűleg átépítették injekcióüzemüket is. A gyógyszeripari alapanyag gyártás a székhelyen maradt.
     A Bökényföldi úti beruházások célja a kezdetektől új kutatási és termelőkapacitások létesítése, amelyek végső célja a termékpaletta folyamatos és gyorsuló megújítása és bővítése.

10% innovációra    

    Az Egis magyar és régiós szinten is kimagasló összeget, az árbevétel 10 százalékát költi innovációra, elsősorban generikus gyógyszerkészítmények fejlesztésére. A hazai és az exportpiacokon bevezetett új készítményeik egy része saját fejlesztésük, és stratégiai céljuk, hogy a közeljövőben egyre több gyógyszer kerüljön ki a fejlesztő-laboratóriumokból. Ennek érdekében építettek fel a Bökényföldi úti telephelyen egy új gyógyszertechnológiai fejlesztő és kísérleti üzemet.
     Az épület alapjait a válság legnehezebb évében tették le, hangsúlyozva, hogy a kilábalás legeredményesebb módja a jövőre, a fejlesztésre koncentrálás. A beruházás 3,76 milliárd forintba került, minden tekintetben megfelel a környezetvédelmi előírásoknak is, így az oldószer, por, szennyvíz és zaj kibocsátás mértéke messze a határértékek alatt van. A környezettudatosságot példázza a napkollektor, amely az üzem melegvíz ellátását segíti.
Az üzem átadása után a gyógy­szer­technológiai fejlesztések száma 50 százalékkal bővül, a ráfordított idő a jelenleginél kevesebb, átlagosan fél évvel rövidebb lesz.
     Az Egis Bö­kény­földi úti telephelyén jelenleg mintegy 450-en dolgoznak, egynegyed részük a kutatás-fejlesztés, a többiek a késztermék-gyártás területén.

A szuperlabor

     A Bökényföldi úti telephelyén építi az Egis új fejlesztési laborépületét, melyben az ezen a telephelyen történő készgyógyszer-fejlesztéshez és gyártáshoz kapcsolódó analitikai vizsgálatokat fogják elvégezni. A mintegy 3 milliárd forint összköltségű beruházás tervezése tavaly nyáron indult. Az építési munkálatok idén májusban kezdődtek meg és jövő nyárra készül el a 4500 négyzetméter területű új épület, ahol a székhelyről és a Bökényföldi úti telephely más épületeiből átköltöző munkatársak az eddigieknél lényegesen jobb felszereltségű, modern laborokban dolgozhatnak majd.
    A laborépület építését indokolja, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény új típusú analitikai vizsgálatok elvégzésére, részben az új hatósági előírásokból adódóan. A készülő laborépületben az analitikai fejlesztési vizsgálatok mellett mikrobiológiai vizsgálatokat fognak végezni az Egis munkatársai, valamint biológiai, ezen belül is a biohasonló termékek analitikai vizsgálatát.
     A biotechnológia stratégiailag is kiemelten fontos terület az Egis számára. A dél-koreai Celltrion csoporttal 2010. februárjában kötött együttműködési megállapodást. Az Egis első biohasonló terméke várhatóan 2012 végén, 2013 elején kerül kereskedelmi forgalomba. Biohasonló készítményei a daganatos, immunrendszeri és gyulladásos betegségek biológiai terápiájára szolgálnak majd.

Arborétumuk is van

     Az Egis XVI. kerületi telephelyének szomszédságában, a Bökényföldi úton megvásárolt, majd megtisztított egy iparilag szennyezett földterületet, ahol az elmúlt egy évtizedben egy több mint 13 hektárnyi arborétumot alakított ki. A gyáregység kerítésén belül, a kutatási épület mögött 13 ezer fát, virágzó cserjét, fenyőt, 90 fajta növényt telepítettek be. A környezetvédelmi projekt a maga nemében egyedülálló Budapesten. -izs-or

   080

Kívülről csak néhány fának tűnik az egyedülálló gyári arborétum
 

BIOHASONLÓ GYÓGYSZEREK

    A biohasonló gyógyszer (biosimilar) olyan gyógyszer­készítmény, amely egy már engedélyezett biológiai gyógyszerhez („biológiai referencia-gyógyszer”), ezen belül annak hatóanyagához alapvetően hasonló. A biohasonló gyógyszer Európában „biosimilars”, Kanadában „subsequent entry biologics”, az Egyesült Államokban „follow-on-biologics” (FOB) néven ismert. A biohasonló és a biológiai referencia-gyógyszert általában ugyanolyan gyógyszerformában és adagban alkalmazzák ugyanazon betegségek kezelésére. Mivel a biohasonló és a biológiai referencia-gyógyszer csak hasonló, de teljes azonosságuk a molekula összetettsége miatt nem igazolható, ezért a biohasonlósági alapon történő gyógyszer-engedélyezés szigorú tudományos megalapozottságot és nagy körültekintést igényel.   A biohasonló gyógyszerek a biológiai referencia-gyógyszerekhez képest lényegesen olcsóbban előállítható készítmények.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez