Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598603
   « Vissza

A nevelőszülőségről…

 « Cikkek és hírek 
2011. november 16.
 

 

neveloszulo

    A nevelőszülői hivatásról számos hiedelem, kedvező vagy éppen kimondottan negatív vélemény, előítélet fogalmazódik meg az emberek fejében. Van, aki szentnek tartja a nevelőszülői feladatra vállalkozókat, van, aki csak pénzszerzési motivációt lát a gyermekek befogadásának hátterében. Mint minden szélsőséges megfogalmazás, így ezek a végletes megítélések sem helytállóak, s forrásuk a témával kapcsolatos információhiány.
     A legfontosabb tudnivaló az, hogy a nevelőszülőség nem azonos az örökbefogadással. Míg az örökbefogadó szülő végleges biztonságot nyújtva sajátjaként fogad be családjába egy gyermeket, addig a nevelőszülők átmeneti időre kell, hogy biztonságos otthont, elfogadást és szeretetet nyújtsanak egy olyan gyermek számára, aki valamilyen oknál fogva átmenetileg nem nevelkedhet saját családjában.
     Ezek a gyermekek nem árvák, ahogy a közhiedelem tarja. Van családjuk, vannak szüleik és hozzátartozóik, akik azonban valamilyen oknál fogva időlegesen nem alkalmasak a gyermek gondozására, nevelésére. Ennek lehetnek anyagi vagy pszichés okai, lehetnek a háttérben életvezetési problémák, de állhat a kiemelés hátterében valamilyen tragédia is.
     A gyermekek traumatizálódott állapotban, veszteségeket megélve, nem egyszer elhanyagolás vagy bántalmazás miatt kerülnek a gyermekvédelmi szakellátás rendszerébe, ahol az a feladatunk, hogy olyan befogadó családot találjunk számukra, ahol biztonságra, elfogadásra lelnek, s megkaphatják mindazt a gondoskodást, amely szükséges elmaradásaik, hátrányaik felszámolásához, egészséges személyiségfejlődésükhöz.
    Az örökbefogadástól eltérően a nevelőszülőnél élő gyermekek rendszeres kapcsolatot ápolnak szüleikkel, hozzátartozóikkal, múltjuk ismerete, veszteségeik feldolgozása identitásuk szempontjából rendkívül fontos. A nevelőszülőktől azt várjuk, hogy ne csak a gyermeket fogadják el, hanem fogadják el vele együtt szüleit is, hisz egy gyermekhez szervesen hozzátartozik édesapja, édesanyja, rokonai, egész múltja.
     Nem kis feladat ez, erre a hivatásra a nevelőszülőket egy 60 órás képzéssel felkészítjük, s működésük során munkájukat nevelőszülői tanácsadók rendszeres látogatásaival és pszichológusi segítségnyújtás biztosításával segítjük.
     A nevelőszülőket arra tanítjuk, képezzük, hogy addig kell egy gyermeknek segíteni, amíg az szükséges, amíg nem kerülhet vissza saját vérszerinti családjába, vagy a szülők kapcsolattartásának megszűnése miatt végleges, örökbefogadó családba. A nevelőszülőknek olyan családi minta nyújtása a feladata, amely korrekciója lehet az addigi hibás, sérült szocializációs folyamatnak.
     Vannak nevelőszülők, akik a hozzájuk elhelyezett gyermekeket hosszú évekig, akár nagykorúságukig nevelik, s ezek a fiatalok, ha tanulmányokat folytatnak, akár 24 éves korukig is a nevelőszülői családban maradhatnak, támogatást kapnak.
     S vannak olyan nevelőszülői élethelyzetek is, amikor rövid, egy-két éves gondozás után, ha a szülők rendezni tudják körülményeiket, élethelyzetüket, a gyermekek haza tudnak kerülni vérszerinti családjukba. Ez lenne a kívánatos cél, ebben tudnak segíteni a nevelőszülők elfogadásukkal és az elengedés képességével egyaránt.
     A Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülői hálózata olyan budapesti és a főváros agglomerációjában élő családokat keres, akik vállalkoznának a nevelőszülőség igen nehéz, ugyanakkor nemes feladatára. Sajnos az utóbbi években a fővárosban egyre kevesebben érdeklődnek a nevelőszülőség felől, nyilván összefüggésben van ez a nehezedő életkörülményekkel.
     Fontos tudni, hogy a nevelőszülőség nem jelent munkaviszonyt, s olyan családok jelentkezését várjuk, akik megfelelő lakhatással, stabil egzisztenciával bírnak. Természetesen a gyermekek ellátására havonta rendszeresen nevelési díjat és ellátmányt folyósítunk, s a nevelőszülőket tevékenységükért tiszteletdíj illeti meg.
     Nagyon fontos lenne hálózatunkat bővíteni olyan nevelőszülői családokkal, akik –akár saját gyermekeik mellé – kisgyermekeket tudnának befogadni, különösen a 3 év alatti gyermekeknek lenne elsődleges, hogy ne intézményi ellátásban, hanem családi környezetben kapják meg a szükséges gondoskodást. A nevelt gyermekek után is igénybe vehetőek az anyasági ellátások, a gyes, a gyed, s a családi pótlék is. Nehezen találunk nevelőszülőket nagyobb testvérsoroknak, hármas-négyes testvéreknek, és szükségünk lenne vállalkozó szellemű roma családokra is, hogy a gyermekek identitásuknak megfelelő nevelésben részesülhessenek.
    Intézményünk honlapján bővebb információkat találhatnak a nevelőszülővé válás menetéről, az alkalmasság kritériumairól, a jelentkezés módjáról, lehetőségéről (www.tegyesz.hu). Kérjük, gondolják végig, s családjukkal egyetértésben nyújtsanak szerető otthont átmenetileg a családjukat nélkülözni kénytelen gyermekek számára.
Várjuk jelentkezésüket a 1081 Budapest, Alföldi u. 9-13. címen, vagy az alábbi telefonszámon: 06-1-3232-900. Keressék Nagyné Erdély Ildikó képzési felelőst, vagy Vida Zsuzsannát, a Nevelőszülői Szolgálat osztályvezetőjét.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez