Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602157
   « Vissza

Új ruha és új szabályok a polgárőrségnél

 « Cikkek és hírek 
2011. november 15.
 
      Az országgyűlés 248 igen és 75 nem szavazattal elfogadta a polgárőrségről szóló 2006-os törvény módosítását. A változtatás lényege, hogy 2012. január 1-től a polgárőrök csak a rendőrséggel kötött írásbeli együttműködés alapján végezhetik a tevékenységüket, és emellett kötelesek lesznek együttműködni a helyi önkormányzatokkal, az egyéb állami és önkormányzati szervekkel, mint például a közterület-felügyelettel, a mezei őrszolgálattal, a katasztrófavédelemmel, a Nemzeti Adó és Vámhivatallal, a környezet- és természetvédelmi szervekkel és a tűzoltóságokkal. A polgárőrségek működésének alapvető feltétele lesz az Országos Polgárőr Szövetséghez való tartozás is. A törvénymódosítás szerint a polgárőrök a jövőben kizárólag a saját illetékességi területükön belül láthatnak el szolgálatot, azt is csak a helyi polgárőrség tagjaként, amit igazolniuk is kell. Ha mégis túlmennének az illetékességi területük határain, azt csak úgy tehetik meg, ha azt a rendőrséggel, illetve a fent említett többi hatósággal kötött együttműködési megállapodásban rögzítették. A jövőben tehát nem vallhatja magát polgárőrségnek olyan civil szervezet, amely nem hajlandó együttműködni a rendőrséggel. Sok kerületben ez az együttműködés már eddig is létezett, ám a Kertvárosban akadtak problémák ezen a területen.
     A polgárőrségről szóló törvény módosítása egyéb fontos kitételeket is tartalmaz. Egyrészt kimondja, hogy a polgárőrségek nem folytathatnak politikai tevékenységet, és a működésüket függetleníteni kell a politikai pártoktól, amivel kimondva-kimondatlanul a Magyar Gárdához és a Védőrséghez hasonló szervezeteket kívánják kizárni a polgárőrségek közül. A polgárőrök feladatait is meghatározzák: eszerint az alapfeladatok közé a közterületi járőrszolgálat, a figyelőszolgálat és a jelzőőri feladat tartozik majd.
     Fontos részét képezi a törvénymódosításnak, hogy a jövőben a polgárőröknek hogy kell majd kinézniük. Egyrészt új formaruhát kapnak, melyen jól látható helyen egy azonosítónak kell lennie. Ez utóbbi viselése azért is lényeges, mert az állampolgárok a polgárőrszolgálat ellátásával szemben akár panasszal is élhetnek majd. Az egyenruhának különböznie kell a rendvédelmi szervek, illetve az egyéb hatóságok egyenruhájától. Ugyanakkor a törvényben azt is rögzítették, hogy a polgárőrök hordhatnak magukkal gázsprayt, amit indokolt esetben akár használhatnak is. (net)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez