Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661575
   « Vissza

Minek a pergamen a mátyásföldi írnoknak?

 « Cikkek és hírek 
2011. október 31.
 

  
Kedves kerületi lakótársunk, Bodnár Tamás azzal a helyi hírrel lepte meg szerkesztőségünket, hogy házilagos körülmények között sikerült egészen jó minőségű pergament készítenie. Ez azért különleges, mert rádióaktív sugárzó izotópot tároltak már házilag Árpádföldön, múmiát is leltek Sashalmon, de háztájiban készült pergamenről eddig még nem hallottunk.

 pergamen

 Pergamenkészítési művelet a mátyásföldi ház teraszán. Igen nehéz volt megszerezni a gyártási technológiát

    Viszont a hír igaz: az ókorban kifejlesztett, természetes bőrből készült írólap-alapanyagot nyomban meg is láthattuk egy raklap-állványra kifeszítve, midőn a készítő épp az írharészt választotta le róla egy speciális késsel. Nos, a mintegy 2200 évvel ezelőtt kifejlesztett és több száz év óta alig-alig alkalmazott gyártási eljárás részleteit igen nehezen sikerült megfejtenie. A legtöbb leírás csak nagy vonalakban érintette, miként is készül a bárány, kecske, juh lenyúzott bőréből az értékes írólap – de ezek a gyártás elkezdéséhez teljesen alkalmatlanok voltak. Az internetes kutatás során kiderült, hogy egy pergamen-mániás amerikai professzor 1972-ben kiadott egy könyvet a pergamenről, és abban részletes leírás található a gyártásról is. Igenám, de az a könyv összesen 400 díszes példányban készült, stílszerűen pergamenkötésben, s az ára 1600 dollár. Hősünk ekkor könytárakat kezdett felkutatni a világban, ahol ez a könyv megtalálható. Egy ausztrál könyvtárral szerencséje volt – állományukban ott volt a pergamenkönyv, s ráadásul vállalták, hogy bedigitalizálják, s elküldik neki pdf-ben. Így jutott hozzá 32 dollár digitalizálási költség ellenében a gyártástechnológiához.
     Ezután lenyúzott kecskebőrt kellett szereznie, és ez sem volt egyszerű feladat innen Mátyásföldről. A kutatás részleteivel nem untatnánk a kedves olvasót, bőrkereskedők forrásait kutatva jutott el egy Kecskemét melletti tanyára, ahol egy hodályban sokezer lesózott kecskebőr álmodott arról, hogy egyszer pergamenné váljon – ami akár örökkévalóságnak tűnhet egy cipőfelsőrész vagy egy női táska élettartamához képest. Féltucat kecskebőr álma beteljesült, a többit később egy tételben megvették a kínaiak.
     Így vált lehetségessé a beteljesülés: a pergamengyártó immár tudta, hogy MIT, és volt is MIVEL... A gyártás kezdeti nehézségein egyhamar túljutott, s pár elbaltázott kecskebőr után már egészen jó minőségű pergamen került ki a kezei alól. A tudósító azt is megtudhatta, hogy a pergamen után kutakodók a Google keresőbe a parchment vagy a vellum szót írják be, az uterine vellum pedig egy egészen különleges minőségű alapanyagra utal: a meg nem született, úgynevezett anyaméhi állat bőrére, amelyen még nem keletkeztek a földi létből származó sérülések. Micsoda ezoterikus magasságokba emelkedhetünk egy írólap folyományaként.

028_3-004
 
Az írnok kézzel írott üdvözlete

     Na de miért is kezdett ebbe a heroikus küzdelembe a pergamennel Bodnár Tamás. Eddig nem árultuk el, de pár tucat társával együtt ő a kézi szépírás, a kalligráfia egyik hazai letéteményese. Amikor a számítógépek százával kínálják a különféle betűtípusokat, s a nyomdásszá lett amatőrök néha olyan ronda nyomatokat sokszorosítanak, hogy szegény Gutenberg forog a sírjában – addig a kalligráfusok megfogják a nádtollat, a lúdtollat vagy az acélhegyű tollat, lecsavarják a tintatartó tetejét, s kézzel róják a míves sorokat, melynek minden betűje magán őrzi az írnok egyéniségét. Mert ugyan a kalligráfiának megvan a maga szabályrendszere, de nincs két egyforma írás, s az íráskép kisebb-nagyobb változatossága teszi egyedivé és megismételhetetlenné a kalligrafikus dokumentumot.
     A mátyásföldi írnok eddig papírra rótta a sorokat, például igen ügyesen lemásolta a Képes krónika egyik oldalát, de most már saját gyártású pergamenre készülhetnek a művek. S hogy mit kezd vele, az még nagy kérdés, tekintettel arra, hogy mindez amolyan hobbi-tevékenység, civilben gépkocsivezető, és nem is akarja a munkáját feladni. De például Angliában szinte csak kézzel készülnek az esküvői meghívók, az ültetőkártyák, s a díszes, értékes diplomákat is kalligráfusok alkotják. Aztán vannak cégek, akik a számítógépes grafikai egyhangúságból úgy akanak kitörni, hogy termékeiket gyönyörű kalligrafikus feliratok díszítik – szóval a mátyásföldi írnok ilyesmiben, vagy bármi más értelmes felhasználásban szívesen közreműködne. Olvasóink nevében pedig köszönjük neki ezt az izgalmas barangolást a pergamen és a szépírás világában.

Ferenci Zoltán
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez