Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661148
   « Vissza

Költöznek a hajléktalanok

 « Portaszolgálat 
2011. október 31.
 

hajlektalantelep 

Fotó: Város Mindenkiért


     Budapesten az utóbbi időszakban sarkalatos kérdéssé vált a hajléktalanok helyzete. Először Tarlós István főpolgármester tett lépéseket ez ügyben azzal, hogy megtiltotta a hajléktalanok életvitelszerű tartózkodását az aluljárókban és a közterületeken. Majd a józsefvárosi önkormányzat alkotott rendeletet hajléktalanügyben, mellyel gyakorlatilag mindent megtiltottak, ami a hajléktalan életformát jellemezte (a kukázását, a kéregetést, a közterületek elfoglalását). Időközben a főváros több kerületében is határozottan felléptek a hajléktalanügy megoldása érdekében. A szomszédos XV. kerületben például az újpalotai kiserdőből költöztették ki a hajléktalanokat.
     Október 18-án Zuglóban is megkezdődött a hajléktalanok telepének felszámolása. A Francia út Egressy és Mogyoródi út közötti szakaszán az elmúlt években egy egész komoly hajléktalan kolónia alakult, ahol nem csak nehéz sorsú emberek, hanem körözött bűnözők is menedéket találtak. A rendőrség az utóbbi időben több razziát is tartott a telepen, egyszer még Papcsák Ferenc zuglói polgármester is velük tartott, és ez alkalommal egy bűnözőt is találtak az illegálisan létező telepen. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a kerület vezetése úgy döntött, rendeznie kell ezt a kérdést. Az önkormányzat még tavaly határozott arról, hogy a Myrai Szent Miklós Keresztény Egyház egy hajléktalanszállót működtessen az Ilka utcában. Az önkormányzat elsődleges célja, hogy a hajléktalanokat visszaterelje a normál életbe, s ha ez nem menne, akkor legalább a hajléktalanszállón helyezze el őket. Így megakadályozható, hogy a téli időszakban az időjárás áldozataivá válhassanak. A Francia úti telep a környéket is elcsúfította, ráadásul jogtalan módon egy önkormányzati területet foglalt el, ahol a helyi rendeletet figyelmen kívül hagyva húzták fel az építményeket. Egyes jogvédő civil szervezetek szerint azonban a hajléktalanokat ennek ellenére is megilleti az élethez való jog, márpedig azok, akik itt laktak, legalább megpróbáltak élhető körülményeket teremteni maguknak. Az önkormányzat azonban más véleményen volt, szerinte ugyanis nem csak közbiztonsági, hanem közegészségügyi aggályok is felmerülhetnek az ilyen típusú kolóniákkal szemben, és ezért október 18-án jogszerűen kezdték meg a telep elbontását. Zugló polgármestere humánus megoldást ígért, mint mondta, a kunyhókból kitelepített embereket megpróbálják elhelyezni, a személyes vagyontárgyaikat visszaszolgáltatják nekik, hosszú távon pedig a közmunka programba is be kívánják vonni azokat a hajléktalanokat, akik a normál életbe való visszatérésre hajlandóságot mutatnak.
      A Város Mindenkié érdekvédelmi csoport aktivistái azonban nem elégedtek meg ezzel a magyarázattal, és október 19-én még a polgári engedetlenségtől sem riadtak vissza annak érdekében, hogy a kunyhók további bontását megakadályozzák. Ez részben sikerült is nekik, hisz azt a kunyhót, melyet az aktivisták elfoglaltak, nem bántották a munkagépek. A kerület jegyzője végül birtokvédelmet kért erre a kunyhóra, melynek a lakója, miután magához vette a holmiját, magától hagyta el az építményt. A gépek végül valamennyi kunyhót ledózerolták, és ezzel be is fejeződött az illegális hajléktalantelep felszámolása.
     A Város Mindenkié csoport honlapja szerint az akcióval sikerült legalább egy „személyes egyeztetést kiharcolniuk Papcsák Ferenc polgármesterrel. Az egyeztetés témája a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalása, az Utcáról lakásba (Housing First) program, valamint az eddig kilakoltatott emberek megfelelő elhelyezése lesz. A csoport arra kéri a polgármestert, aki egyben országgyűlési képviselő is, hogy nyújtson be egy indítványt a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalása érdekében. Emlékeztetőül Papcsák Ferenc zuglói polgármester is az egyik előterjesztője annak a törvényjavaslatnak, amiről hétfőn (október 17-én) tárgyalt az Országgyűlés, és amely szerint elzárással vagy 150 ezer forinttal lehet büntetni a közterület életvitelszerű lakhatás céljára való használatát.” A civil szervezet szerint a zuglói önkormányzat korábban csak szóban értesítette a kunyhók lakóit arról, hogy el kell hagyniuk az otthonukat. Az intézkedésről semmilyen írásos határozatot nem kaptak az érintettek, emiatt a kunyhók bontása jogszerűtlen volt, és a csoport mindenképpen jogi útra kívánja terelni az ügyet. Zuglóban körülbelül 120 főre tehető a hajléktalanok száma. (net)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez