Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602877
   « Vissza

Hogyan ne veszítsük el az emlékeinket, munkánkat a számítógépről?

 « Cikkek és hírek 
2011. október 5.
 

Számítástechnikáról magyarul…


Van egy bölcs ügyvéd barátom, aki a sokat megélt emberek lelki nyugalmával szemlélte, amikor a fiatalabb generáció teljesen összekuszálódott valami elektromos kütyüvel! „Gyerekek, egy notesz meg egy ceruza!” – mondogatta erre.

    Sajnos, vagy sem, de azóta a minket körülvevő világ teljesen digitális lett. Lehetetlen mindent papírra írni. Gondoljunk arra, hogy a fényképezőgép, a kamerák, sőt a számítógépünk mindent elektronikusan tárol. Vagyis az emlékeinket, a munkánkat, szinte az életünket! Régebben a papír alapú tárolás idején, mindenki a gyerektől az aggastyánig megfoghatta, látta az adatokat. A videokazettának volt terjedelme, súlya. Ma pedig egy 10 grammos „pendrive”-on elfér az összes adatunk! Igaz, hogy nehezen érzékelhető egy ilyennek a fontossága, de higgyék el nekem, ezt a magunk javára fordíthatjuk! De kezdjük az elején!

    Az adatainkat első körben számítógépünk tárolja. Vásárláskor ügyeljen arra, hogy két rekesz kerüljön a háttér tárolójára/merevlemezére! Az elsőre a gép működéséhez szükséges programokat telepítsék, a másodikra pedig az ADATAIKAT tegyék! Gyakorlatban a D:\ jelű részre (nem árt, ha átnevezzük MENTÉS-nek vagy ADAT-nak, így bárki, aki használja vagy éppen javítja a gépünket, tudja, hogy ezt a területet a legnagyobb körültekintéssel kell kezelnie) létrehozunk egy APA vagy ANYA  mappát és oda teszünk mindent! Sok adat esetén ésszerűen további alkönyvtárakra bontva pl. képek, videók, szerződések stb. A leggyakoribb operációs rendszer, a Windows használatakor temérdek buktató van! Itt vannak előre kialakított dokumentum mappák. Jó ötlet, csak az a baj vele, hogy egy átlag gépen hozzávetőleg 3-4 ilyen nevű könyvtár van. Ha menteni kell, még egy gyakorlott szervizes is retteg, hogy pont azt a mappát hagyja ki, amin az elmúlt nyolc év összes nyaralási fotója található!
   Egy kis extra a vájt fülűeknek! Ha a dokumentumainkat egy felhasználói fiók alatt mások számára nem publikus státuszban tartjuk és tönkremegy az alaplapunk, akkor gyakorlatilag elérhetetlenné váltak adataink! Ugyanis az eredeti Windows rendszer még egyszer másik alaplappal nagy valószínűséggel nem indul el! Zárójelben mondom, hogy erre is van megoldás, csak komoly szakember és sok pénz kell hozzá!

    Ha vállalunk egy kis többletköltséget (kb. 10 000 Ft) akkor egy második merevlemezt szereltetünk egy új, vagy akár meglévő gépünkbe ún. tükrözés céljából. Ilyenkor minden adatunk automatikusan két tárolóra kerül, így ha valamelyik tönkremegy, akkor a tükörkép eszközön mindenünk hiánytalanul megmarad. Ha nem így volt kialakítva a gépünk, mehetünk egy speciális adatmentő céghez, ahol egy karibi nyaralás áráért visszaszerzik az adatainkat, ha tudják...
Itt említeném meg, hogy vannak díjmentes merevlemez diagnosztikai programok, amik képesek előre megjósolni a tároló várható élettartamát, vagyis a tönkremenetelének időpontját! Ilyen az internetről otthoni használatra díjmentesen letölthető Hard Disk Sentinel nevű program! Erősen ajánlom a telepítését, enni nem kér, viszont óriási szolgálatot tehet!!!
    Most már kezdünk nagyon képzettek lenni!!! Sajnos számtalanszor előfordul, hogy kidobunk valamit, amit nem kellett volna. Azaz letörölünk valami fontosat a számítógépünkről. Első körben a Windows szemétkosarában landol, akárcsak egy háztartásban, innen könnyedén visszaállítható! Kicsit nagyobb a baj, ha innen is eltávolítottuk. Ilyenkor jobb, ha nem nyúlunk a géphez és szakembert hívunk. Bármennyire hihetetlen, de hónapokkal ezelőtt törölt állományok is visszanyerhetők szakértelemmel és szerencsével. Természetesen minél hamarabb kerül megfelelő kezekbe a gép, annál nagyobb sikerrel oldható meg a probléma.
    Végére hagytam az ingadozó vagy kimaradó hálózati feszültség problémakörét. Ellenszere egy szünetmentes áramforrás, ami megakadályozhatja az adatvesztést, sőt a számítógép alkatrészeinek életkorát is meghosszabbítja a közel állandó feszültségforrásból való működés!

    Most már tényleg mindent megtettünk, hogy az adataink biztonságban legyenek a gépen belül. De még gondoskodnunk kell az úgynevezett biztonsági mentésről vis maior esetére. Gondolok itt betörésre, tűzesetre vagy beázásra. Ilyenkor tehet óriási szolgálatot egy pici 8 Gb-os pendrive, amelyet most október havi akciónk keretében, ezen cikk felmutatásával extra kedvezményes, 2 690 Ft-os áron vásárolhat meg a Flash-Com Kft.-nél...
A következő nagy fejezet az adatmentés, ami a következő számban olvasható majd!

Flash-Com Kft. 1165 Budapest, Emma utca 2. Telefon: 407-1500, Mobil: +36-70-340-7080  

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez