Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600777
   « Vissza

A szentmihályi sakkzseni első nagy hőstette

 « Cikkek és hírek 
2011. október 5.
 

  dscf8717

      Krstulovic Alexről már korábban tudni lehetett, hogy zseniális memóriával és logikai rendszerrel van megáldva. A még csak 8 esztendős szentmihályi kisfiú szinte magától tanult meg sakkozni, egyik legkedveltebb időtöltése fejből lejátszani egy partit, s néhány év sakkozást követően egyre komolyabb eredményeket produkált. Korosztályában itthon szinte egyeduralkodónak számít, és most azt is megmutatta, hogy Európa legjobb nyolcesztendős sakkozói között is számolni kell vele.
     Szeptember 19-23. között Bulgáriában rendezték a sakkozók korosztályos Európa-bajnokságát. Alex a hazai bajnokság megnyerésével vívta ki a jogot a kontinensviadalon való részvételre. Sajnos, a joggal nem járt együtt támogatás, így a nevezés és a részvétel költségeit a szülőknek kellett állniuk. A család a magas költségek ellenére bevállalta a versenyen való részvételt, Alex pedig meghálálta a belévetett bizalmat. A Kölcsey Ferenc Általános Iskola első osztályos diákja sorra nyerte a partikat, és végül az Európa-bajnoki címért játszhatott. A döntőbeli ellenfelének, az orosz Pak Matvey-nek 200 ÉLŐ-ponttal volt többje, mint Alexnek.  Az orosz esélyeit pedig még az is növelte, hogy Alex előző nap az egyik helyi étteremben romlott milánói makarónit evett, amivel elrontotta a gyomrát. A döntő előtti éjjelen szinte egy percet sem aludt, mert végighányta az egész éjszakát. A rosszulléte másnap is kitartott, s még az is felmerült, hogy egészségi okokra hivatkozva le kell mondania a döntőt. Alex azonban játszani akart, s bár a döntő előtt tíz perccel még hánynia kellett, a finálé kezdetekor ott ült az orosz játékossal szemben.
     Az Európa-bajnoki mérkőzés több mint két és fél órán keresztül zajlott. Alex végigirányította a találkozót, és gyalogelőnyét sikerült megtartania. Az orosz fiú a 42. lépésben feladta a meccset. Alex a döntőt követően ismét rosszul lett, és a szállodai szobából az eredményhirdetésre sem tudott már lejönni. A család szeptember 23-án érkezett haza Bulgáriából. Szerencsére Alexen hamar átvonult a gyomorrontás, és hétfőn már mehetett iskolába, ahol az osztálytársak és a pedagógusok nagy ünneplésben részesítették az újdonsült Európa-bajnokot.
     Krstulovic Alexnek nem sok ideje marad a pihenésre, hiszen novemberben, Brazíliában rendezik majd a sakkozók korosztályos világbajnokságát. A bulgáriai példából tanulva a család ezúttal sem számíthat a Magyar Sakkszövetség támogatására. A befolyásos emberek közül egyedül az országgyűlési képviselő, Révész Máriusz volt az, aki megígérte, hogy amennyiben Alex jól szerepel az Európa-bajnokságon, akkor megpróbál neki szponzorokat találni. Az elsős kisfiú a bulgáriai győzelmével bebizonyította, hogy érdemes őt támogatni. Ha sikerülne kijutnia a vébére, és Brazíliában gyomorrontás nélkül tudna versenyezni, akkor még a dobogóra is odaérhetne. (teg)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez