Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.09.29. szerda
Mihály
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22167682
   « Vissza

A kistarcsai görhöny gazdag ízvilágának titkai

 « Portaszolgálat 
2011. szeptember 21.
 

 

  p1120675  


A hagyományos Görhöny­fesztivált rendezték meg szeptember 17-én Kistarcsán. A hagyományos szlovák gyökerekkel rendelkező településen a krumpliból készült étkek előtti hagyományos tisztelgés felér egy kisebb népünnepéllyel: a Csigaház előtti téren árusok hada kínálja a portékáját, s a görhönyt pedig a legkülönfélébb módon készítik el. A művelődési házban korábbi alkalmakkor több mint 30 féle hazai termesztésű burgonyát is kiállítottak, most alig féltucatnyi volt látható, de ez is sokkal gazdagabb választékot mutatott, mint a boltokban kapható egyfajtájú „krumpli”. A görhönyről pedig megtudhattuk, hogy tájegységenként számos elnevezéssel büszkélkedhet, mint például macok, matutka, lapcsánka, tócsni, bere, lapotyka, cicege, krumpliprósza.
Míg a színpadon a különféle művészeti csoportok tartottak bemutatót, a görhönysütők a nyárias melegben nagy igyekezettel gyártották az eleséget. Megtudakoltuk, hogy mi is a gör­höny­ké­szí­tés titka. Nos, le kell reszelni a burgonyát, hozzá kell adni némi lisztet, sót, és ezt jól megkeverni. Ezzel már elő is állt az alap-görhöny­alapanyag, amit már csak olajban ki kell sütni. Ha vastagra hagyják, akkor lágy és omlós lesz, ha elvékonyítják, akkor pedig ropogós.
De ha ennyire egyforma itt minden görhöny, akkor vajon miért jár-kel fel és alá néhány zsűritag, s kóstolgatja összehasonlítva a produktumot? Nos, a trükkök az alapanyag elkészítése után következnek. Például az, hogy zöld fűszernövényeket kevernek (sajátos összetételben) sütés előtt a masszába. Mások pedig apróra vágott szalonnadarabokat csempésznek a keverékbe, amelyek aztán sajátos ízt adnak a ropogós görhönynek. Aztán a tetejére kerülő kence is fokozhatja az ízkavalkádot, ha az egyszerű tejföl helyett például tadziki-mártás kerül a görhönyre. Szóval Kistarcsán jóllakva megtapasztalhattuk, milyen sokféle elkészítése lehetséges egy ilyen olcsó és egyszerű népies eledelnek. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. szeptember 15.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez