Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659695
   « Vissza

Pályázat napkollektorok telepítésére

 « Portaszolgálat 
2011. szeptember 7.
 

  galtt

Glattfelder Béla Brüsszelben, egy próbaútra megkapott új Toyota hybridautó előtt, amelyet akár háztartási árammal feltöltve is lehet üzemeltetni. A Toyota fogyasztása kb. 1 liter 100 kilométerenként

Glattfelder Béla XVI. kerületi lakótársunk, EU parlamenti képviselő, s egyben az alternatív energiafelhasználás egyre lelkesebb híve, és így lett a közelmúltban megalakult Magyar Szolár Szövetség elnöke. Egy igen figyelemreméltó energiatakarékossági pályázat hírével lepte meg lapunkat, elsősorban azért, hogy a kerület lakói tudomást szerezhessenek a kiemelkedően magas állami támogatású pályázat lehetőségéről.

Ez egy lakossági pályázat lesz, kizárólag napkollektorok telepítésére, amelyhez az eddigiektől eltérően nem 35 százalék a támogatás, hanem 45 százalék! Ez soha vissza nem térő alkalom: „egyszer volt Budán kollektorvásár…”. Ez azért lehetséges, mert a magyar kormány a spanyoloknak eladott CO2 kvótából három milliárd forintot fog a napkollektor pályázatokra fordítani. Tehát a támogatás összege a teljes beruházás maximum 45 százaléka, de egy lakás esetében legfeljebb 750 ezer forint támogatást lehet majd igénybe venni, és egy négyzetméter kollektor után pedig körülbelül százezer forint lesz a maximum. Pályázhatnak családi házak, ikerházak, sorházak és társasházak is, legfeljebb 12 lakásig. A 12 lakásnál nagyobb társasházak most nem pályázhatnak – lehet, hogy később majd igen.
Amit a napkollektorokról érdemes tudni, hogy ezeket melegvíz előállítására használják. Egy lakás fűtési, hőtermelési energiaköltségének körülbelül egyhatoda a melegvíz előállítására megy el. A napkollektorok ennek a melegvízszükségletnek éves szinten mintegy 65 százalékát tudják kiváltani. S ha valakinek van egy medencéje, akkor ez lényegesen nagyobb arány is lehet, hiszen a nyári időszakban a képződött hőtöbbletet a medence vizének fűtésére lehet használni. Bizonyos esetekben, például olyankor, ha van medence, a késő tavaszi illetve a koraőszi időszakban fűtésrásegítésre is lehet a rendszert használni. Ez különösen akkor igaz, ha valakinek padló-, vagy falfűtése, illetve légbefúvásos fűtésrendszere van, hiszen ezek alacsonyabb hőmérsékleten működnek – így nagyobb hatásfokkal működtethető a napkollektor.
Hogyan lehet kiszámolni, hogy mennyi napkollektorra van szükség? Ha csupán melegvíz előállításáról van szó, azt nagyon egyszerű kiszámolni. Ebben az esetben egy tapasztalati számmal dolgoznak a tervezők: egy ember melegvízszükségletét egy négyzetméter napkollektorral lehet fedezni. A napkollektor rendszereket általában úgy építik meg, hogy kapcsolódjanak a meglévő fűtésrendszerhez, tehát nem kell egy teljesen új rendszert kialakítani, hanem párhuzamosan, vagy egymást kiegészítve tud működni. Tehát ha valaki egy gázbojlerrel melegíti a melegvizét, akkor a napkollektor várhatóan teljesen el fogja tudni látni ezt a melegvíz-ellátási feladatokat. Abban az időszakban pedig, amikor már kevesebbet süt a nap, akkor rá fog segíteni a gázbojler munkájára, és azzal fogja csökkenteni az energiaigényt.
Hogy konkrétan mibe kerül egy napkollektor telepítése, az nagymértékben függ attól, hogy az adott épületben milyen messze vannak a melegvíz-ellátó helyek a napkollektor-felülettől. Tehát mennyi csövet kell beépíteni, mennyi átépítésre van szükség, kell-e födémeket áttörni, átfúrni, vagy nem kell. Jellemzően azt lehet mondani, hogy körülbelül egy négyzetméternyi napkollektort 230 ezer Ft körüli áron lehet telepíteni, és ez a beruházás közel 10 év alatt meg szokott térülni.
De ha figyelembe vesszük a 45 százalékos állami támogatást, akkor ez a megtérülési idő jelentősen lerövidül. Ráadásul az ilyen beruházásokhoz igénybe lehet venni az államilag támogatott Lakástakarékpénztár megtakarítást, de ha még nincs, és most köti meg valaki, arra is fel lehet venni előlegként a majdani megtakarítás összegét, kb. 7 százalékos kamatra. Azt lehet mondani, hogy ezekkel a pénzügyi konstrukciókkal – a lakáskassza megtakarításokkal, illetve a 45 százalékos állami támogatással rendkívül rövid idő alatt megtérülő beruházást lehet végrehajtani úgy, hogy nem számoltunk azzal, hogy az energiaárak várhatóan emelkedni fognak (amelyek az elmúlt öt évben megduplázódtak), s mivel a világpiacon az áremelkedés tovább folytatódik, ezért vélhetően további áremelkedéssel lehet számolni.
A pályázatok várhatóan szeptember második felében fognak megjelenni, ami azt jelenti, hogy október közepétől lehet majd benyújtani a pályázatot. Azt javasoljuk azoknak, akik – nagyon helyesen – úgy döntenek, hogy napkollektort szeretnének telepíteni, hogy forduljanak olyanokhoz, akik ebben a szakmában jártasak, a honlapunkon is lehet ilyen cégeket találni, akiket nagy szeretettel ajánlunk mindenki figyelmébe. Mindenképpen szakembert kell igénybe venni a napkollektor telepítéséhez, mert a pályázathoz – bár nagyon-nagyon egyszerű lesz, azért mégsem egy „söralátét” jellegű pályázat lesz –, készíteni kell hozzá energetikai számításokat, és CO2 kibocsátás-csökkentő számításokat. Ez azért is nagyon fontos, mert különben a spanyolok nem adják meg a pénzt.
Részletes költségvetési tervet is be kell nyújtani a pályázathoz, és meg kell jelölni, hogy melyik lesz az a cég, amelyik a kivitelezést el fogja végezni. Tehát érdemes a napkollektor szerelésben jártas cégeket megkeresni, és velük elkészíttetni a pályázatot, és őket megbízni a pályázat megírásától a napkollektor beszereléséig terjedő valamennyi feladattal, mert így várható az, hogy a pályázat elfogadásra kerül, és gyorsan megvalósítható. Egyébként a pályázat kiírásától számított egy éven belül a beruházást be is kell fejezni azért, hogy ebben az egy éves időszakban el tudjunk számolni a spanyolokkal, mert ez is a CO2 kvóta-eladás feltétele volt – fejezte be tájékoztatását Glattfelder Béla, a Magyar Szolár Szövetség elnöke.
A Magyar Szolár Szövetség honlapja: www.maszolar.hu

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez