Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.23. kedd
Béla
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28805945
   « Vissza

Etnikai összecsapások Alsórákoson

 « Portaszolgálat 
2011. augusztus 24.
 

Ami a határon innen Gyön­gyös­pata, az Erdélyben Alsórákos, Zugló közeljövőbeni díszvendége. Etnikai konfliktusok, kibékíthetetlen ellentétek, elkeseredés, düh és egyre gyakrabban megnyilvánuló erőszak.

Az alig 3000 lélekszámú erdélyi településen nagyjából egyforma a roma és a nem roma lakosság aránya. Mivel a környéken kevés a munkalehetőség, az emberek leginkább mezőgazdasági munkából tartják el magukat. Az utóbbi években azonban olyannyira megnőtt a terménylopások száma, hogy szinte értelmetlenné vált a termesztés a településen. A falu lakossága szép lassan bezárkózott, csukta a pincét, a lakást, a kertet és a fészert is, ám a tolvajoknak ez sem jelentett akadályt. A fosztogatók pedig egyre inkább elszemtelenedtek. Vittek mindent, a focipályáról a kapuvasat, a csatornafedeleket, az állatokat, és mindent, amit elértek.

Romák a hegyről

A település vezetője, Gáspár Tamás polgármester (Zugló díszpolgára) tavasszal kétségbeesett lépésre szánta el magát: több biztonsági cégtől is árajánlatot kért a rend fenntartására. A beérkező ajánlatokat azonban egy újabb sajnálatos esemény befolyásolta. Egy áprilisi pénteken ugyanis családi ünnepet tartottak a polgármester falubeli házában. Egyszer csak megszólalt az egyik vendég autójának a riasztója. Gáspár Levente, a polgármester fia ment ki lekapcsolni, akit az utcán ismeretlen fiatalok támadtak meg, és ütöttek le. Ugyanez történt a segítségére siető két barátjával is. Az eset következtében mindhárom fiatalember súlyosan megsérült.

A falu lakosságát ez a támadás rendkívül felbőszítette. Vasvillát, fejszét ragadva elindultak, hogy a hegyoldalban lakók között a támadókat megkeressék és megbüntessék. A Jóisten tudja csak, mekkora baj lehetett volna, ha a két sereg összecsap egymással (a hegyoldalon lakók ugyanis szintén felfegyverkezve várták a falubelieket). Szerencsére a román hatóságok időben kiértek a helyszínre, és az állig felfegyverzett kommandósoknak sikerült lecsillapítania a kedélyeket. Az eset miatt a kocka is el lett vetve. A falu ugyanis őröket bérelt fel a saját biztonsága érdekében. A hatóságok is ezt az eljárást javasolták nekik. Az őrző-védő cég azonban látva az etnikai feszültség eredményeit, eredeti javaslatához képest jelentős mértékben felsrófolta az árakat.

Elvesztették egyetlen bevételi forrásukat

Április óta tehát kopasz, gumibottal felszerelt, fekete ruhát viselő kigyúrt férfiak őrzik a Brassó megyei település nyugalmát. Ez hellyel-közzel sikerült is nekik, a bűncselekmények száma egyik napról a másikra 70%-kal lecsökkent. A hegyoldalban lakó több mint ezerfős kolónia azonban egyetlen „kenyérkereseti” lehetőségét veszítette el, emiatt ismét nőni kezdett a feszültség. Ez utóbbit sajnos az is fokozta, hogy a település önkormányzatának költségvetését jelentős mértékben megterhelte a biztonsági őrök finanszírozása. A román híradásokkal ellentétben sem a megye, sem pedig az állam nem járult hozzá a rendfenntartók működtetéséhez, így a teljes költség az önkormányzatot terhelte. Pontosabban felerészt az önkormányzatot, felerészt pedig a lakosságot, ám ez utóbbiak augusztus közepéig adósai maradtak az önkormányzatnak.

Gáspár Tamás polgármester emiatt augusztus 7-re falugyűlést hívott össze, melynek témája a biztonsági szolgálat további alkalmazása volt. A település vezetője szerint a lakosság név szerint szavazott volna, így próbálták elejét venni a későbbi vitáknak. A szavazásra azonban csak egy későbbi időpontban kerülhetett sor, hisz a falugyűlés ideje alatt ismeretlen tettesek felgyújtottak egy csűrt a településen.

 Két csűr is leégett

Az elkövetők biztosra mentek, a száraz szénával teli tároló azonnal lángra kapott. A lángok pedig pillanatokon belül a szomszédos csűrökre is átterjedtek. Volt is riadalom a faluban, mindenki vödörért rohant, s az emberek megpróbálták saját maguk eloltani a lángokat. Erdélyben számos olyan település akad, melyet csak nehezen tudnak megközelíteni a tűzoltók. Alsórákos is közéjük tartozik, így a tűzoltók csak közel egy órával a bejelentést követően jelentek meg a településen. Addigra már az össznépi összefogás megállította a lángokat, így szerencsére nagyobb baj nem történt. Két csűr és benne a nyári munka gyümölcse, azonban teljesen odaveszett.

  DSCF0001

Amíg az őrző-védőkről tárgyaltak, ismeretlen tettesek felgyújtották az egyik csűrt a faluban

Augusztus 7-én éjjel ismét kommandósok vigyázták a rendet a településen, hisz félő volt, hogy a falu lakossága az oltást követően ismét a hegyoldal felé veszi az irányt. Az emberek ugyanis meg voltak arról győződve, hogy a gyújtogató csakis a másik oldalról kerülhetett ki. A hegylakók ugyanis többször fenyegetődztek már azzal, hogy felgyújtják a falut.

A biztonságért inkább fizetnek

Néhány nappal a tűzesetet követően sor került a falugyűlésre. A lakosság többsége pedig arra voksolt, hogy inkább vállalja a pluszköltséget (családonként 50 lej – 3500 Ft – havonta), de nem mond le a biztonsági cég szolgálatairól. Ugyanakkor többen is tudni vélték, az augusztus 7-i tűz csak az első szikrája volt a rákosi feszültségnek, a jövőben újabb etnikai konfliktusok várhatók a felek között.

Alsórákos 2011. októberében a Zuglói Napok rendezvénysorozat díszvendége lesz. Az erdélyi település népes küldöttséggel készül a kerületbe. De valószínűleg minden fellépő fejében ott motoszkál majd, hogy míg távol vannak otthonuktól, nem történik-e hasonló atrocitás a településükön. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez