Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599784
   « Vissza

Vízititkok a Rákosi úton

 « Cikkek és hírek 
2011. május 4.
 

 

  ilona-u 

Közel egy héten át félpályás útlezárásnak örvendhettek a Rákosi úton autózók az Ilona utca kereszteződésénél, és az itt dolgozó munkások láthatóan nagyon igyekeztek valamit átvezetni a Rákosi út alatt. Megtudakoltuk hát, hogy mire ez a nagy igyekezet.

Nos, a dolog eléggé messziről indul: még a Csömöri út (helyi önkormányzat által elvégzett) felújítása során került be az út alá egy tetemes méretű csapadékvíz-elvezető csatorna. A XVI. kerület ugyanis kellemesen dimbes-dombos, és ha felhőszakadás van (amire az utóbbi időben bőven volt példa), akkor az utak vonalában kell a víznek eljutnia a legközelebbi patakig. Ezt a vízfolyást vezette az úttest alá a Csömöri úti csapadékcsatorna, amely az Akácfa utcától egészen a Rákos patakig, egyre növekvő átmérőben került be az út alá. Az elvezetett víz hatalmas mennyiségére utal, hogy a csatorna a legalsó szakaszán már 1,4 méter átmérőjű, tehát a csövesek száraz időben simán ellakhatnának benne...

A Csömöri út persze eléggé messzire esik a Rákosi úttól, ahol a felhőszakadás ugyancsak okozhat meglepetéseket. A terepviszonyok miatt az Ilona utcai kereszteződés a legmélyebb rész, ahová ráadásul a Budapesti úttól erre lejtő utakról jelentős mennyiségű esővíz folyik, és nem ritkán 30-40 centis víz is összegyűlt ezen a szakaszon. A Rákosi úti csatornaszemek eleddig úgynevezett szikkasztókba vezették a vizet, ám azok vízelnyelési kapacitása véges, és kiadós esőzés után még napokig a könnyes volt a csatornaszemek környéke, egészen addig felért a lassan elszivárgó csapadékvíz.

A Csömöri úti felújítás során elkészítettek az Ilona utcánál egy bekötési lehetőséget: egy 40 centi átmérőjű csövet bevezettek az utca elejére. Most pedig, hogy az utca felújításra került, ezt a csőszakaszt hosszabbították meg egészen a Rákosi útig. Itt három olyan csatornaszem kialakítására került sor, amelyen ha befolyik az esővíz, akkor az meg sem áll egészen a Rákos patakig. A víznyelők 20 illetve 30 cm-es átmérőjű csövekkel lettek bekötve a csapadékcsatornába, és ez a szakemberek szerint biztosítja a 60 ezer négyzetméteres vízgyűjtő területről az ide jutó esővíz biztonságos elvezetését – sőt még némi tartalék-kapacitás is van, számítva arra, hogy az időjárási anomáliák a jövőben várhatóan tovább erősödnek.

Távolabbi terv, hogy a csapadékcsatorna a Rákosi út alatt a későbbiekben eljut majd a János utcáig, mivel ebben a kereszteződésben is szeret a víz megállni, és az elhaladó autók kellemes ingyenzuhanyt juttatnak az éppen erre járó gyalogosoknak – tehát nemsokára már ennek a mókának is vége. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez