Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601655
   « Vissza

Tiszta szoba nyílt a piac mellett

 « Cikkek és hírek 
2011. február 16.
 

 

A sashalmi sétány egy részén még láthatóak azok az ütközők, melyek a néhai sashalmi HÉV-közlekedésből maradtak fenn. A régi sashalmi tömegközlekedésre utaló jelek (sínek, ütközők, épületek) a sétány rekonstrukciója során szép lassan eltűntek, vagy, ahogy egy nemrég átadott beruházás is bizonyítja, a leendő sashalmi városközpont részévé váltak.

IMG_8094-1

Még 2010. június 11-én egy kommunikációs és információs pontot adtak át a Sashalmi sétány és a Margit utca kereszteződésében. Ott, ahol a HÉV-pálya véget ért, most az egykori ütközők is ennek az új létesítménynek a tartórészeivé váltak. Az időzítés nem volt véletlen, aznap kezdődött ugyanis a labdarúgó-világbajnokság Dél-Afrikában, és a kerület vezetése úgy gondolta, az új információs pont kiváló helyszín lehet a közös meccsnézésre.

– A kommunikációs pont a sashalmi rekonstrukció részét képezi – mondta Kovács Péter polgármester. – Annak a rekonstrukcióénak, melyet az európai unió 686 millió Ft-tal, az önkormányzat pedig megközelítőleg 1 milliárd forinttal támogat. A beruházásnak sok mérföldköve van. A kommunikációs és információs pont létrehozása pedig kötelező eleme volt az uniós támogatásnak. Az ilyen volumenű beruházások során a nyilvánosság biztosítása rendkívül fontos dolog.

Az új létesítmény a beruházás alatt a beruházás részleteiről tájékoztatja az érdeklődőket. Ám gondolni kellett az épület jövőjére is. Hisz szép lassan a végéhez közeledik a beruházás második üteme is. Az információs pont először 2010. szeptember 30-án újult meg. Aznap avatták fel az új funkcióval ellátott létesítményt. Attól kezdve az információs pont interaktív oktatóbázisként is működik. Három tananyagot helyeztek el a pont számítógépének memóriájába: az egyik a kerületben található növényvilágot, a másik pedig a helytörténeti érdekességeket mutatja be. Ez a két oktatóanyag egyaránt interaktív, a diákok (és a felnőttek is) a billentyűgombok segítségével lapozhatnak. A harmadik tananyag viszont már nem interaktív, egy rövid oktatófilm ugyanis a kerületben nagyon népszerű Nordic Walkingot mutatja be az érdeklődőknek.

2011. február 11-én újabb állomásához érkezett az információs pont. Aznap rendezték ugyanis az első képzőművészeti kiállítást a létesítményben.

– Szerettem volna az információs pontot még nyitottabbá, még sokszínűbbé tenni – mondta Kozma Viktor, a piacot üzemeltető kft. vezetője. – Mától kezdve havi rendszerességgel lehetőséget szeretnénk biztosítani a kerületi fiatal képzőművészeknek a bemutatkozásra.

Az első művész egy pécsi egyetemista, a rákosszentmihályi Villányi Szilvia volt, aki „Tiszta szoba” címmel állította ki a munkáit.

– Nem tagadom, nagyon vonzott ez a lehetőség. Egy képzőművész számára elképzelni sem lehetne jobb lehetőséget, mint ez: egy ilyen forgalmas helyen, de mégsem az utcán állíthatja ki a munkáit.

A kiállított alkotások egy egészen eredeti technikával készült társadalmi fricskának is tekinthetők, hiszen a Tiszta szoba megnevezés nem az installáció tartalmának szól (azon italozás és intenzív dohányzás nyomai láthatóak) – a tisztaság a küllemre vonatkozik, hisz a tartalom borítása mindenütt hófehér. Az ifjú művész ezt a hatást egy különleges technikával érte el: a csikkek, üvegek, poharak előbb viaszfedést kaptak, majd ezt vizes diszperziós műgyanta-festékkel borította be, és ez adja a hófehér felületet.

A sashalmi kiállítás Villányi Szilvia első önálló bemutatkozása volt. (T)

 

(A Sashalmi piac vezetői várják várják bemutatkozni vágyó fiatal képzőművészek jelentkezését az információs pavilonba történő kiállítás ügyében a 950-1785 telefonszámon vagy az info@sashalmipiac.hu e-mail címen.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez