Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601605
   « Vissza

Tizenhatszor vágtak már disznót a XVI. kerületben

 « Cikkek és hírek 
2011. február 16.
 

 

A Kertvárosban már hagyománya van a disznóvágásnak. 16 éve ugyanis a februárnak elmaradhatatlan eseménye a tor. Az ötletgazda a Fidesz helyi szervezete volt. 1996-ban az első eseményen még alig több mint húszan voltak, 2011-ben azonban már több mint hatszáz fő volt a meghívott vendégek száma. Idén a disznóvágásra február 12-én került sor, a helyszín pedig a Fidesz Petőfi téri irodája volt.

– Egy évvel ezelőtt még csak reménykedtünk a két győztes választásban – mondta az első felszólaló, Kovács Péter polgármester. – Ezen már túl vagyunk, és a választóknak hála, az ország végre helyes irányba állt. Remélhetőleg 3,5 év múlva egy olyan országban fogunk élni, melyben mindig is szerettünk volna. Amelyben rend uralkodik, és amelyben mindenki büszke lehet a magyarságára.

A kerületi disznóvágások hagyományaihoz tartozik, hogy szervezők mindig hívnak díszvendégeket. A korábbi években megtisztelte már a rendezvényt többek között Orbán Viktor, Tőkés László, Áder János, Németh Zsolt és Kövér László is. Díszvendégből idén is akadt bőven: dr. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, György István főpolgármester-helyettes, dr. Papcsák Ferenc, Zugló, Rimóczi Sándor, Nagytarcsa és Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

 

DSCF3787

Rimóczi Sándor, Nagytarcsa polgármester és Glattfelder Béla EU-parlamenti képviselő, a kép jobb sarkában pedig a disznóvágás sokat sejtető karszalagja

– Egy évvel ezelőtt azt kívántam, hogy az idei rendezvény egyik díszvendége Kovács Péter országgyűlési képviselő legyen – mondta a kertvárosi disznóvágások egyik szülőatyja, Glattfelder Béla Európai Parlamenti képviselő. – Ez a vágyunk teljesült, és a két választási győzelemmel nem csak a kerületet, a fővárost és az országot, de a hitünket is visszaszereztük.

Bácskai János szimbolikus alakja a legújabb kori magyar történelemnek. A Fidesz nagy sorozata ugyanis valójában nem a 2010. áprilisi országgyűlési választásokon kezdődött, hanem néhány hónappal korábban, amikor a ferencvárosi időközi választásokat a baloldali és liberális jelölttel szemben Bácskai János nyerte meg.

– A XVI. kerületi polgári gondolkodású embereknek köszönettel tartozom, ők ugyanis rengeteget segítettek nekem a kampány során.

Bácskai János nem jött üres kézzel. Mint mondta, a IX. kerület őshazája a szikvízkészítésnek, a szikvíz pedig fontos kelléke a fröccsnek.

– Disznóvágás nem létezhet fröccs nélkül. Jómagam a Jedlik Ányos Gimnáziumba jártam, a szikvíz feltalálása pedig a névadónk nevéhez fűződött. Igaz, ő még németesen spriccnek hívta a boros szódát, de Vörösmarty segített neki, és fröccsre magyarosította.

 

DSCF3800 

Kovács Balázs, Zugló alpolgármestere és Bácskai János, Ferencváros polgármester egy kis „fagyállóval”

Az idei disznóvágáson mutatták be a közönségnek a kerület legújabb államtitkárát (korábban eddig csak Glattfelder Béla töltött be ilyen magas posztot), Szatmáry Kristófot, illetve a márciusi időközi választáson induló Fidesz-jelöltet, Ács Anikót is. És ekkor búcsúzott el a választóktól az ómátyásföldi körzet egyéni képviselője, Kovács Balázs is, aki tavaly ősz óta alpolgármesteri feladatokat lát el a szomszédos Zuglóban.

– Nehéz döntés volt, de úgy vélem, Anikónál jó kezekben lesz a körzetem. A XVI. kerületben az eddigi munkánknak hála, rendben mennek a dolgok, itt már csak óvni kell azt, amit eddig sikerült felépíteni, de Zuglóban más a helyzet, ott most kezdődik az építkezés. A hírekkel ellentétben maradok a kerületben, se elköltözni nem akarok innen, sem pedig a kerületi Fidesz elnökségéről nem akarok lemondani.

– Ha lassan, de biztosan Zuglóban is helyre áll a rend – tette hozzá dr. Pacsák Ferenc zuglói polgármester. – A XVI. kerületiek segítségéből a Körvasút túlolda­lá­ra is kijutott. A XIV. kerületben is elkezdődtek az elszámoltatások, illetve olyan sürgős intézkedések meghozatalára is sor került, mely a kerületben élők nyugalmát és biztonságát szolgálják.

A február 12-i rendezvény legfőbb attrakciója azonban kétségtelenül a disznótor volt. Lengyel László kerületi hentes révén nyolc disznót vágtak le, és dolgoztak fel. A finom hurka, a székelykáposzta és a tokaszalonna (no meg a fröccs) az idei rendezvényen is nagy sikert aratott. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez