Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602688
   « Vissza

Weinek Leonárdot is gyanúsítottként hallgatták ki

 « Cikkek és hírek 
2011. január 19.
 

 

Ádvent időszakában az emberek többsége már a karácsony lázában égett. Így a vártnál kisebb figyelmet kaptak azok az események, melyeknek amúgy borzolni kellett volna a kedélyeket Zuglóban. Dr. Papcsák Ferenc polgármester pedig mindent megtett, hogy felhívja a zuglói botrányokra a figyelmet: a decemberi utolsó testületi ülést megszakítva például sajtótájékoztatót tartott, és a média munkatársainak részletesen beszámolt azokról az ügyekről, melyekben már feljelentést tettek.

Mielőtt azonban a sajtótájékoztatóra sor került volna, dr. Szebellédi István igazságügyi szakértő a testület előtt ismertette annak az átvilágításnak az eredményét, mely Zugló valós gazdasági helyzetének megállapításáról szólt.

   DSCF2260

A független szakember szerint meglehetősen rossz helyzetben van a kerület. Az egyhónapos vizsgálat legfőbb eredménye az volt, hogy Zugló adósságállománya mára már a 7,2 milliárd Ft-ot is elérte. Ez a kerület összlakosságát figyelembe véve bennünket, állampolgárokat a következőképpen érint: mindenki, aki a XIV. kerületben él, legyen az újszülött vagy éppen aggastyán, 65.000 Ft-nyi adósságot cipel magával. A vizsgálat megállapította, hogy a kerület 2008-ban és 2009-ben különösen rosszul gazdálkodott. Ezt bizonyítja, hogy a költségvetési hiány a 2007-es 7%-ról 2010-re egészen 10%-ra nőtt. Az átvilágítás is azt bizonyította, hogy a kerület megmentése érdekében sürgős és drasztikus lépésekre van szükség. Ehhez meg is kapta a felhatalmazást a jelenlegi vezetés, hisz a Fidesz – KDNP az októberi választásokon Zuglóban is 72%-os többséget szerzett, ugyanakkor bárhova nyúlnak, a csontvázak csak úgy dőlnek ki a szekrényekből.

Dr. Papcsák Ferenc polgármester a rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gazdaság rendbetételét magán kezdte a testület. Előbb a képviselők, majd a bizottságok, legvégül pedig a bizottsági tagok számát csökkentették drasztikusan. Ez a változtatás milliókban mérhető, hisz míg 2008-ban több mint 220 millióba került a testület működtetése, addig ez 2010-ben már 190 millió alá csökkent, 2011-ben pedig már csak 150 milliót kívánnak elkölteni a testületre. Ez azonban csak csepp a tengerben, hisz a jelenlegi vezetők bárhova nyúlnak, korrupcióra bukkannak. Dr. Papcsák Ferenc néhány ügyet már meg is nevezett a testületi ülésen. Az Abonyi utcában található egykori Rákosi villát sikerült áron alul eladnia a korábbi önkormányzatnak, amivel valaki nagyon jól járt, ám a kerület 7 millió forinttal lett megkárosítva. Az ügyben már a rendőrség folytatja a vizsgálatot. Már eddig is több ingatlan panama nyomaira bukkantak a kerületben, ezeket sorra továbbítják a nyomozó hatóságokhoz. Az eddig feltárt adatok alapján a meg nem nevezett tettesek közel 200 millió Ft-os kárt okoztak Zuglónak. A korábbi önkormányzat tagjai úgy látszik a BKV-módszert is elsajátították. 2008-ban ugyanis több mint 94 millió Ft-os szerződést kötöttek egy olyan informatikai fejlesztésre, melyet semmi sem indokolt. Papíron ugyanis nyomtatókat vásárolt a hivatal, ám az ügyletet nagyon felületesen kezelték. Dr. Papcsák Ferenc polgármester a szállító cégtől csak 2010. decemberében (érdekes módon pont aznap reggel, hogy az ominózus sajtótájékoztató volt) kapta meg a három évvel korábbi teljesítés igazolását. Mivel ez ügyben is felmerült a hűtlen kezelés gyanúja, a rendőrség felé már el is ment a feljelentés.

   Weinek

Zugló korábbi polgármestere a Hősök terén. Panasszal élt a gynúsítás ellen

 

Hogy mennyire kaotikus a helyzet Zuglóban, arra jó példa, hogy a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. decemberben az ingatlankataszterrel kapcsolatban képes volt hamis adatokat megadni az önkormányzatnak. A turpisság azonban hamar kiderült, ám az okok kiderítése immár szintén a rendőrség feladata lesz. Hogy miként lehetett a zuglói vagyonnal bűvészkedni? Nos, elég egy adat: 1996-ban még 36000 ingatlana volt az önkormányzatnak. 14 év alatt pedig ez a portfólió pontosan a tizedére csökkent.

Ugyancsak a decemberi sajtótájékoztatón hangzott el, hogy az úgynevezett Hunvald-ügy szálai Zuglóba is elértek. A Központi Nyomozó Főügyészség már meg is indította a vizsgálatot ez ügyben. A VII. és a XIV. kerületek korábbi polgármesterei, Hunvald György és dr. Weinek Károly (művésznevén Leonárd) köztudottan jó viszonyban voltak egymással. Barátságukat meg úgy is erősítették, hogy egymással kölcsönös tanácsadói szerződéseket kötöttek. Dr. Papcsák Ferenc beszámolója szerint Zugló egy Dudoglo Pavel nevű moldáv származású szakembert alkalmazott havi 400 ezer Ft-ért, aki állítólag parkolási ügyekben adott tanácsokat Weinekéknek. De tanácsadói minőségben ugyancsak a kerület szolgálatában állt az a szabaddemokrata Gál György is, akit elsőként tartóztattak le a Hunvald-ügyben. A VII. kerület persze nem maradt adósa a szomszédjának, a tanácsadóiért cserébe hasonló módon „foglalkoztatta” a XIV. kerületi önkormányzat két volt tagját, Killik Jenőt és Kovács-Csincsák Lászlót. A hírek szerint a zuglói MSZP ez utóbbi személyt kívánja a nemrégiben a Parlamentbe bekerülő Tóth Csaba helyére beültetni a testületbe. Újságírói kérdésre dr. Papcsák Ferenc polgármester arról is beszámolt, hogy a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. novemberben kinevezett új vezetője azonnali hatállyal menesztette a cégtől Szücs Istvánt, Zugló korábbi alpolgármesterét. Ugyanakkor Kemecsei Árpád korábbi oktatási bizottsági elnök, akit a Zuschlag-ügy tizenötöd-rendű vádlottjaként jogerősen pénzbírságra ítéltek egyelőre még a cég alkalmazásában áll. Kemecsei úr ugyanis a kirúgása elől egészségügyi okokra hivatkozva tartós betegállományba menekült.

A kerület vezetőjének mondandóját támasztotta alá az a hír, mely szerint a sajtótájékoztatóval egy napon hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség dr. Weinek Leonárdot. Zugló korábbi polgármesterét azonban már nem tanúként, hanem gyanúsítottként idézték be. Weineket két rendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A vád szerint a fent említett fiktív tanácsadói szerződésekkel 17 millió Ft-os kárt okozott a kerületnek. Dr. Weinek Leonárd természetesen visszautasította vádakat, és panaszt tett a gyanúsítás ellen. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez