Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603236
   « Vissza

Ikarus BSE országos sikerei

 « Cikkek és hírek 
2010. november 3.
 

A tavaly jubilált (60 éves) Ikarus BSE utólag hatalmas ajándékot kapott. A Magyar Atlétikai Szövetség döntése értelmében 2010-ben az Év atlétája Kiss Dániel gátfutó, az Év edzője ifjabb Tomhauser István, az Év junior atlétája pedig Gyürkés Viktória lett. Rajtuk keresztül az Ikarus BSE-ben folyó kiváló nevelőmunka is hatalmas elismerésben részesült. A Bátony utcai sporttelepen ugyanis évtizedek óta sok gyerekkel szerettetik meg az atlétikát, s bár nem lehet mindegyikükből olyan kiváló sportoló, mint Viki vagy Dani, azért néhányan már a válogatottság szintjéig jutottak közülük. A sok jó atléta közül azonban mindenképpen kiemelkedik a fent nevezett két sportoló.

Kiss Dani évek óta a magyar atlétika nagy ígérete. 2006-ban már a nemzetközi mezőnyben is letette a névjegyét,
Kiss Dani 019
 

 Kiss Dani, az Év atlétája

hisz a göteborgi szabadtéri Európa-bajnokságon a legnagyobb meglepetésre döntőbe jutott, sőt végül a hetedik helyen végzett. A pekingi olimpiára is kvalifikálta magát, és az ötkarikás játékokon sem vallott szégyent. A nagy eredmény mindig benne volt, de időre volt szüksége, hogy az ki is jöjjön belőle. No meg egy olyan szezonra, amikor elkerülik a sérülések. A 28 esztendős sportolót ugyanis üldözik a sérülések, hol az Achillesze, hol a sarka, hol pedig a talpa miatt volt kénytelen kihagyni az edzéseket. A tavalyi berlini szabadtéri világbajnokság előfutamában aztán 110 méter gáton hatalmas időt futott. 13.34 másodperces ideje azt jelentette, hogy Csillag Levente 1997. óta tartott rekordját sikerült megdöntenie. Sajnos, a középdöntőben nem tudta megismételni ezt a remek a teljesítményt, így három század másodperccel lemaradt a fináléról. Ez az eredmény azonban már azt sejtette, hogy Dani kezd beérni. 2010. januárjában egy karlsruhei fedettpályás versenyen 60 méter gáton ismét hatalmasat futott. 7.56 másodperces idejével Bakos György 1985-ben (!) felállított 7.60 másodperces rekordját adta át a múltnak. Kiss Dani tehát már év elején belehúzott, és szerencsére később sem veszített a lendületéből. Hosszú idő után végre rajthoz tudott állni a fedettpályás világbajnokságon. Dohában a középdöntőben ismét szédületes időt (7.57 mp) futott. A döntőben azonban nem tudott már javítani, így a nyolcadik helyen fejezte be ezt a világversenyt. Ez volt Dani második világversenyen elért döntős helyezése. Nem kellett azonban sokat várni a harmadikra sem. A szabadtéri versenyeken Dani újból remekelt. A budapesti Csapat Európa-bajnokságon 110 méter gáton 13.32 másodperccel győzött. Ezzel új országos csúcsot állított fel. Pár nappal később Moszkvában már 13.20 másodpercet futott. Ezt az eredményt a megengedettnél nagyobb hátszélben érte el, ami Dani számára inkább hátrányt, mint előnyt jelentett, mindenesetre nem hitelesítették a rekordját. Moszkvában az egyik gát vételekor megsérült, és úgy tűnt, az év versenyének számító barcelonai Európa-bajnokságot is ki kell majd hagynia. Dani azonban egész évben erre készült, ezért semmiképpen sem akart lemaradni a versenyről. A katalán városban rendezett kontinensviadalon nem csak a kerület, hanem az egész nemzet szurkolt neki. Ő pedig meghálálta a bizalmat, mert fantasztikus teljesítménnyel előbb döntőbe jutott, majd végül a harmadik helyen ért célba. Ezzel pedig egy újabb rekordot állított fel: előtte ugyanis magyar gátfutó 77 éve nem ért el dobogós helyezést világversenyen. Mindezek tükrében érthető, hogy a szövetség vezetői miért neki ítélték oda az Év atlétája díjat.
 
ifj. Tomhause 004

 Ifj. Tomhauser István, az Év edzője

Az év sportolója díjban nagy szerepe volt az edzőnek, ifjabb Tomhauser Istvánnak is. A Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium testnevelője gyerekkora óta foglalkozik Danival. Kapcsolatukban még az sem okozott törést, hogy a tanítványa az athéni olimpiát megelőző időszakban Ausztráliába és az USA-ba járt egyetemre. Ifjabb Tomhauser István itthon elkészítette az edzésterveket, azt kiküldte Daninak, aki ez alapján készült a főiskolai bajnokságokra. A Mester és Tanítvány kapcsolata persze attól vált eredményessé, hogy Dani hazatért, és naponta együtt tudott dolgozni az edzőjével.

Kiss Dani mellett egy másik hatalmas tehetség is bontogatja már a szárnyait az Ikarus BSE-ben. Gyürkés Viktória éppen a napokban töltötte be a 18. életévét, de a még mindig csak junior korú középtávfutó már egy jó ideje egyeduralkodónak számít a felnőttek között is. A 400, 800 és 1500 méteren versenyző sportoló évente általában 10-12 országos bajnoki címet szokott bezsebelni (idén már tíznél tart). Nyeri a saját korosztályát, illetve a nála idősebb korcsoportokban is a legjobb szokott lenni. Szinte minden borításon jó, teremben, szabadtéren, mezőn és aszfalton is kiválóan szokott futni. Két éve már a felnőtt országos bajnokságokon is az ő nyakába akasztják az aranyérmet. Tavaly részt vett a junior világbajnokságon is, ahol 800 méteren döntőbe jutott. Erre korábban magyar futónő még nem volt képes világversenyen. Idén is ott volt a junior vébén, igaz, most 1500 méteren próbálkozott. A döntő nem jött össze neki, az időeredményei azonban azt sejtették, hogy érdemes ezen a távon is próbálkoznia.

A két XVI. kerületi sportoló, illetve az edző november 20-án, a Hélia Szállóban megrendezendő Atlétikabálon veheti majd át az elismerését. (M)

 
Bajnok es edzoje

 Tomhauser István, az Ikarus Atlétikai Szakosztályának vezetője
és Gyürkés Viktória, az Év junior atlétája

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez