Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600021
   « Vissza

Hogyan lettem alpolgármester...

 « Cikkek és hírek 
2010. október 20.
 

Bizonyára többekben meglepetést kelt, ha bejelentem, hogy hosszabb közéleti és lapkiadói múlttal független alpolgármesteri tisztséget vállaltam egy olyan kis faluban, amelyet alig lehet megtalálni akár a térképen, akár az SZJA-szerinti települési rangsorban. Márpedig így történt: 2010. október 11. óta Abaújszolnok társadalmi megbízatású alpolgármestere vagyok, és (szokásos lapkiadói munkám mellett) nagy igyekezettel dolgozom a település érdekében.

Számomra ez a szokatlan történet még valamikor a múlt század elején kezdődött, midőn nemes Papp Miklós gazdálkodó-birtokos a közeli Hernád mentéről Abaújszolnokra költözködött népes családjával – itt ugyanis gyengébb földek voltak, s nagyob területen, mintegy 200 holdon tudott gazdálkodni. Itt nevekedett anyai nagyapám, aki aztán ezredesként a közeli Kassa városparancsnoka volt a Felvidék visszacsatolásának időszakában. Aztán jöttek a kommunisták, a téeszesítés, és bizony az egykori Papp-birtok odalett nagyon.

Lassan húsz éve annak, hogy édesanyám (lánykori nevén Papp Éva) feltette a kérdést: mit csináljunk a kárpótlási jeggyel? Mondtam, vegyük vissza azt a földet, amit elvettek. Szóval pesti létemre így lettem Abaújszolnokon föld­tulajdonos.

Helybelivé nem váltam ugyan, de több-kevesebb gyakorisággal megfordultam a faluban. Azt nem lehetett nem észrevenni, hogy a közállapotok folyamatosan romlanak. A hagyományos ruszin és magyar porták között egyre több volt a romos ház, s néhol olyan körülmények között laktak a roma családok, hogy azt nehéz innen elképzelni. Amúgy találékony népség, nekem egyszer kivágták egy telekről az összes fámat, s kiderült, hogy erre én adtam engedélyt...

Most nyáron is ott jártam kicsit, és kiderült, hogy az előző polgármester szabályosan lerabolta a falut, még a tűzoltó felszerelést is eltüntették. Van viszont egy rendes, talpraesett polgármesterjelöt – mesélték az ismerőseink –, a ha ő győzne, tán jobb lenne itt minden a faluban... Nos, én már ugye sok-sok választási kampányban részt vettem, tetszik is a vértelen csatározás, így megkerestem a jelöltet és felajánlottam a segítségemet.

Nos, jó kis kampányt csináltunk, s ennek során kicsit megismerhettem az itteni, alig 180 fős közösséget. A városi léthez mérve bizonyos szegénységben, de nagyon tehetséges, talpraesett emberek élnek itt. Külön megtetszett az itt élő cigány (romungró) közösség, akihez rajtam és a kampányban segítő társaimon kívül nemcigány ember még aligha tette be a lábát, azt meg különösen nem kérdezték tőlük, hogy miben tudnának segíteni... A születéskor az inkubátorban megvakult cigány fiú, Joci például számítógépes guruvá képezte magát. Ricsi autodidakta festőművész, úgy rajzol, hogy a Corvin Művészklubban is megirigyelhetnék. Nano képes igen hosszú verseket gyorsan, kívülről megtanulni, Laci városi sakkversenyeket nyert, aktívan sportol, informatikát tanul a középsikolában, s minden vágya, hogy rendőrtiszt lehessen. Ilyen és hasonló, nem mindennapi élmények értek, míg csináltuk a kampányt, amit sikeresen meg is nyertünk.

Azt mindenki tudja, hogy hazánk az előző időszak és a válság miatt romokban áll, és az is nyilvánvaló, hogy ezt nekünk kell újjáépíteni. Azt gondoltam, hogy ha már ez így alakult, akkor ebből én Abaújszolnokon veszem ki a részem, mert ennél lepusztultabb, elhanyagoltabb település aligha van az országban. Így elfogadtam a polgármesterasszony felkérését, s miután a javaslatát a képviselőtestület is támogatta, október 11-én letettem az esküt: ...minden igyekezetemmel Abaújszolnok javát szolgálom, Isten engem úgy segéljen!

Úgyhogy a kiadóban mostanában gyakran feleségem, munkatársaim helyettesítenek, én meg igyekszem vállalásomnak minél jobban megfelelni!    Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez