Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656077
   « Vissza

Tűzoltóautót kaptak a zuglói polgárőrök

 « Tűzoltósági hírek 
2010. október 6.
 

 

DSCF8554

  

Október 2-án nem mindennapi eseménynek volt a helyszíne az Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola. Aznap ugyanis az intézmény udvarán a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy 1986-os gyártású Mercedes típusú tűzoltóautót vehetett át a berlini önkéntes tűzoltóktól.

Németországban nagy hagyományokra tekint vissza az önkéntes katasztrófavédelem. Az ottani egyesületnek, a THW-nek körülbelül 80 ezer tagja van. A szervezet nem csak Berlinben, nem csak Németországban, hanem a világ ka­taszt­ró­fa­súj­tot­ta övezeteiben is képes mentési feladatokat ellátni. A szervezet komoly állami támogatásban részesül, és ebből tudja a felszerelését is finanszírozni. A mentési feladatok ellátásához számos járműve – szárazföldi és vízi eszköze – van. Ebből a járműparkból ajánlottak fel egyet a zuglói kollégáiknak.

A Mercedes átadására a német fél kérésére került sor a rákosfalvi iskola udvarán. Az Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola ugyanis a központja a zuglói diákok közbiztonsági és polgári védelmi képzésének. Köszönhetően Rényi Péter igazgató-helyettesnek, aki szabadidejében maga is aktív polgárőr. Miután Berlin – Steglitz-Zehlendorf kerülete néhány éve együttműködési megállapodást kötött Zuglóval, az oktatási intézményeken kívül a katasztrófavédelmi szervek is kapcsolatba léptek egymással. Ennek a jó kapcsolatnak az eredményeképpen a berlini THW az idén 75 esztendős kerületet egy műszaki elhárító és tűzoltó autóval lepte meg.

 

DSCF8518
 

 

A Zuglói Polgárőrség 2006 óta működtet önkéntes tűzoltószolgálatot. Ma már 19 polgárőr rendelkezik az ehhez szükséges képesítéssel. A szolgálat vezetője pedig egy vérbeli profi. Zajtai Béla nyugalmazott tűzoltó főhadnagy ugyanis éveken át volt az Észak-Pesti Mentési és Tűzoltási Parancsnokság vezetője. Az önkéntes tűzoltók naponta vesznek részt bevetéseken. Eddig azonban csak egy Volkswagen Transporterrel tudtak a helyszínre menni. A jövőben viszont már egy komoly Mercedes-szel dolgozhatnak. Az autó minősége vetekszik majd a hivatásos tűzoltók felszerelésével is. Az autó saját lábán tette meg a Berlinből Zuglóba vezető ezer kilométeres utat. A kocsi ugyanis a 24 éve ellenére is rendkívül jó műszaki állapotban van (Németországban egy tűzoltóautótól ez el is várható). A zuglói önkéntes tűzoltóknak mindössze a jármű magyarországi üzembe helyezéséről és az autó felszereléséről kell gondoskodnia. Ez utóbbihoz civil segítséget is kaptak: egy zuglói biztonságtechnikai cég ugyanis öt darab sisakot ajánlott fel a zuglói egyesület számára. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez