Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28782453
   « Vissza

Gi falmászó klub – sport és természet

 « Cikkek és hírek 
2010. augusztus 25.
 

Úgy tűnik, a XVI. kerület falmászásban is nagyhatalom lesz, mivel már van saját kerületi szakosztály, és Sashalmon épül a terem, ahol a sportolók a falmászást gyakorolhatják. Alábbi cikkünkben a helyi falmászók vezetője, Mach András ad tájékoztatást.

 

A hegymászás, sziklamászás, falmászás a hétköznapi emberekben egy homályos massza, egyet jelent a sajtó által szenzációként kezelt részletekkel, balesetekkel, extrém mutatványokkal. Tegyünk rendet!

A mászásnak több irányzata van, ezek a teljesség igénye nélkül a következők:

– Magashegyi hegymászás: többezer méter magasságban, sokszor inkább túra jellegű utak, extrém időjárási viszonyokVICC között, de nem feltétlenül mászás nélkül.

– Sziklamászás: néhány métertől néhányszáz méterig terjedő magasságban, közvetlenül a sziklákon kapaszkodva megtett utak, 20-30 méterig sport utak, felette nagyfal mászás.

– Boulder (ejtsd: bulder): néhány méter magasságban, akár a természetben, akár teremben végzett mászás, kötéltechnika nélkül, vastag matracokkal, illetve személyi segítséggel biztosítva. Régen edzésforma volt, ma már önálló ága a mászásnak.

Ebből a kis felsorolásból is látszik, hogy ebben a sportágban mindenki talál kedvére valót. Nem kell feltétlenül szédítő magasságokba menni, vagy fogvacogtató hidegbe, akár a városban is hódolhatunk mászó szenvedélyünknek. Persze a legjobb kint a természetben.

De ez is egy sport, amit sokan rendszeresen űznek, és nincs mindennap lehetőségük a sziklákhoz utazni, vagy lehet, hogy az időjárás szól közbe, ilyenkor jól jön a terem.

Sokan úgy gondolják, a sziklamászásnak nincs létjogosultsága Magyarországon, hiszen nincsenek hegyeink. Pedig középhegységekből igen jól állunk, és több mint harminc kiépített sziklamászó hely, úgynevezett mászó iskola van hazánkban. Ezek a helyek hol turista utak közelében, hol egészen eldugottan az erdő mélyén találhatóak, mindig az adott tájegység gyöngyszemei. A vagányabb fiúkat könnyen el is csábítja egy-egy ilyen izgalmas képződmény egy kis önálló mutatványra kirándulások alkalmával. Pedig ez sport, bár közel sem olyan veszélyes, mint gondolnánk. A biztonság lényege a körültekintésben, a szabályok betartásában rejlik és szöges ellentétben áll a vagánykodással.

Olyan ez, mint az utcán való közlekedés, mindenkinek megvan rá a lehetősége, a megfelelő szabályok betartásával. A gyerekek eleinte csak szülői kísérettel mennek az utcára, később már egyedül is megtesznek kisebb távolságokat, de hiába tanulnak meg apukától autót vezetni, csak akkor ülhetnek volánhoz, ha vizsgát tettek, sőt néhányan később buszt, vagy akár kamiont is vezetnek majd. Nos eleinte sziklára is kísérővel szabad csak menni, még teremben is szükséges a segítség az első alkalmakon. Később a mászók megtanulják a különféle technikákat és bizonyos határok között alkalmazzák is azokat, de önállóan, csak az alapfokú sziklamászó vizsga után szabad mászniuk. Vannak persze további fokozatok, magashegy, jégmászás, esetleg oktatói vizsgák, kinek mi a célja, a szerint választhat.

Lehet, hogy valakinek furcsán hangzik, de ebben a sportágban is vannak versenyek. Itt is több versenyfajta van, mindegyiket mesterségesen épített falakon rendezik. Ezek: a nehézségi mászás (itt a mászó által elért magasságot értékelik), a gyorsmászás (itt az idő számít), és a boulder (itt is az elért magasság számít, csak itt a mászás jellege más, lásd fent). Érdekesség, hogy néhány éve kerületünk egyik általános iskolás tanulója magyar bajnok volt korosztályában, nehézségi mászásban. (Ezúton is gratulálunk Kecskés Gábor Bendegúznak!)

A XVI. kerületben ez év tavaszától van lehetőség a sziklamászás szervezett formában való gyakorlására, ugyanis megalakult a Gi falmászó klub, a RAFC sziklamászó szakosztálya.

A jó idő beálltával minden hétvégére akadt mászó túra, vagy rosszidő esetén egy közös mászó terem látogatás. A klub működését weboldalán keresztül szervezi (www.giklub.hu), a mászó túrák, versenyek időpontjai néhány hétre előre itt megtalálhatók. Ugyanígy betekintést nyerhetünk a lezajlott eseményekbe a galérián keresztül, vagy felvehetjük velük a kapcsolatot, bármilyen kérdésünk adódik.

Készül már Sashalmon a Gi klub saját falmászó terme (az egykori Pirosrózsa utcai söröző épületében), ahol a mindennapi betevő mászáson túl tartanak majd filmvetítéssel egybekötött beszámolókat, lesz szakkönyvtár, és a szükséges felszerelések is beszerezhetőek lesznek. A Gi klub nagy hangsúlyt helyez a kezdők és érdeklődők támogatására, a terem megnyitásával elindulnak a sportmászó szakedző vezetésével tartott edzések. Bár a versenyzés nem a fő irány, azoknak akik a versenyzést választják, a Gi klub biztosítja az igazolt versenyzői státuszt és segíti csapatát az eredményes szereplés érdekében.

Mach András

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez