Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600368
   « Vissza

Lassan összejön a Nagy Magyarország

 « Cikkek és hírek 
2010. július 21.
 

Friedrich Klárának és Szakács Gábornak 11 évvel ezelőtt volt egy álma: szerették volna a Nagy Magyarországot ismét egyesíteni. A sashalmi házaspár természetesen képtelen lett volna Trianont revideálni (újravizsgálni), ám ők azzal is megelégedtek volna, ha egy rendezvény erejéig ismét itthon tudhatják az elcsatolt területeket. Így jött létre a Kárpát-medencei Rovásírás Verseny, mely azóta is évente lehetőséget biztosít a határon inneni és határon túli magyarság találkozására.

A rovásíró verseny azonban nem jöhetett volna létre, ha nincs egy olyan intézmény meg egy olyan kerület, amely rendszeresen otthont ad a versenynek és a versenyzőknek. A XVI. kerületi önkormányzat 2000 óta lojális a szervezőkkel, és a János utcai napközis tábort a versenyre érkező „külföldi” magyarok rendelkezésére bocsátja. Ugyancsak támogatta a sashalmi házaspár ötletét a rákosszentmihályi Móra Ferenc Általános Iskola is, melynek igazgatónője, dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella a kezdetektől fogva a rovásírás egyik legfőbb támogatója a Kertvárosban.

Idén, június 19-én tehát immár 11. alkalommal adott otthont az Ida utcai iskola ennek rangos nemzetközi rovásíró versenynek. A rendezvény fővédnöke Kovács Péter kerületi polgármester és országgyűlési képviselő volt. Az esemény díszvendége pedig dr. Aradi Éva indológus (a saját meghatározása szerint őshazakutató) volt, aki a szanszkrit nyelvet ismerve az Indiában élő fehér hunok (heftaliták) legjobb ismerőjének számít.

A rendezvény megnyitóján az iskola igazgatónője elmondta, hogy Kompolti János Ádám diákönkormányzati vezető javaslatára június 4-t emléknappá nyilvánították az iskolában. Ennek tiszteletére készült el a Nagy Magyarország makettje is, melyet a nyolcadikos diákok készítettek az utódaik számára.

Szakács Gábor a rendezvény főszervezője pedig hozzátette, hogy a Nagy Magyarország majdnem élőben is összejött, hisz az elcsatolt területek közül Őrvidék és Burgenland kivételével valamennyi magyar terület képviseltette magát a versenyen. Sőt, 2010-ben először egy, a Kárpát-medencén túlról érkezett szervezet is színesítette az indulók listáját, ugyanis a német cserkész szövetség versenyzője is ott volt a versenyzők között. A versenyen egyébként 102-en vettek részt. A szervezők ennél egy picivel többre számítottak, ám a nagy esőzések miatti áradások sok vidékről érkező versenyzőt otthon tartottak. A verseny szabályai lassan 11 éve változatlanok. A résztvevőknek tudniuk kellett rovásírt szöveget folyékonyan olvasni, rovásról latin írásmódra, illetve latinról rovásra átírni egy megadott magyar szöveget. Néhány közkedvelt idegen eredetű szavunkat is magyarra kellett fordítaniuk. És egy megadott lista alapján az ismertebb rovásemlékeinkből is fel kellett készülniük.

A résztvevő diákok alsós, felsős és középiskolai korosztályban mérték össze az erejüket. A legügyesebbek pedig botra rovásban és összerovásban külön is kipróbálhatták magukat. Szakács Gábor kihangsúlyozta, hogy a rovásjeleket már sokszor meghamisították, ezért a szervezők szigorúan ragaszkodtak a Forrai Sándor által felkutatott (és tudományosan alátámasztott) ábécéhez. Forrai Sándor nem mellesleg a Kárpát-medencei Rovásíró Versenyt is támogatta, egy alkalommal személyes jelenlétével is megtisztelte a résztvevőket. A támogatásért cserébe a szervezők felvették a legismertebb magyar rovásírás kutató nevét, így a verseny rendezője az elmúlt évekhez hasonlóan a Forrai Sándor Rovásírás Kör volt. Az idei verseny végeredménye:

Alsó tagozatos kategóriában 1. Polyák Imre (Csátalja), 2. Kása Antal (Öcsöd), 3. Matus Fanni (Vásárút – Felvidék).

Felső tagozatos kategóriában: 1. Balázsik László (Mór), 2. Acsai Anna (Budapest, XVI. kerület), 3. Kiss Vivien (Keszthely).

A középiskolások között 1. Pápai Enikő (Budapest, XVI. kerület), Kovács Miklós (Székelyudvarhely – Erdély), 3. Németh Kinga Gúta – Felvidék).

Összerovásban 1. Kovács Miklós (Székelyudvarhely – Erdély), 2. Simó Hargita (Székelyudvarhely – Erdély), 3. Lakatos Alíz (Kolozsvár – Erdély).

Botrarovásban 1. Kovács Miklós (Székelyudvarhely – Erdély), 2. Pápai Enikő (Budapest, XVI. kerület), 3. Lénárth Ádám (Jászberény).

A két XVI. kerületi diák, Pápai Enikő és Acsai Anna egyaránt a cinkotai Szerb Antal Gimnázium diákjai.

A Kárpát-medencei Rovásírás Verseny hagyományai közé tartozik, hogy a szervezők minden esztendőben egy arra érdemes személy pályafutását posztumusz Szkíta-Hun-Pártus-Avar-Magyar Nemzeti Örökség Díjjal jutalmazzák. Ezt az elismerést elsőként a 2007-ben elhunyt Forrai Sándor kapta meg. A következő esztendőben Torma Zsófia, a világ első női régészének ítélték oda ezt a díjat, majd tavaly Fischer Károly Antal (egykori kutató) érdemelte ki a díjat. Az idei díjazott pedig Tarr Mihály, a rovásíró juhász volt. (M)


 

 A kerületbe érkezőket június közepétől már nem csak magyar nyelvű üdvözlő tábla fogadja, hanem a táblán eredeti székely rovásírással is fel lett tüntetve az üdvözlet. A felirat kezdeményezője Friedrich Klára és Szakács Gábor volt (képünkön Kovács Péter polgármesterrel egy székely zászlóval), az avatásra a rovásírás-versenyt megelőző napon került sor. Mint elhangzott, ezzel Székelyföld határai immár a XVI. kerületig terjednek.

P1100848

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez