Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603584
   « Vissza

Kullancs – a ragaszkodó

 « Cikkek és hírek 
2010. július 21.
 

Itt a gyönyörű tavasz, a nagy kirándulások, túrák és kerti munkák időszaka. A szép élmények mellé azonban mást is begyűjthetünk kint a szabadban. Egy aprócska ízeltlábút, amely nagy problémát is okozhat. Ixodes, vagyis ragaszkodó a neve ennek az állatkának, ami a kullancs­encephalitis (agyvelőgyulladás) és a Lyme-kór legfontosabb terjesztője.

Életciklusa, amely átlagosan 2-4 év, 3 szakaszból áll: lárva, nimfa, ivarérett felnőtt. A lárva 3 pár lábacskájával mégkullancs2 az 1 mm-t sem éri el. A nimfának és a felnőtt kullancsnak már 4 pár lába van, előbbi kb. 1,5 mm, utóbbi 3 (hím), illetve 4 (nőstény) mm-es nagysággal büszkélkedhet. Csak a soron következő stádiumba való alakuláshoz van szüksége vérre. Élete során tehát csak háromszor szívja magát tele vérrel, a két átalakuláshoz, valamint a nőstény a peterakáshoz. A hím a párosodás, a nőstény a peterakás után elpusztul.

A nedves, sűrű aljnövényzetben érzik jól magukat, itt várakoznak a talajtól átlagosan 20-80 cm-re a megfelelő táplálékforrásra (adott esetben ránk…). Tehát lentről felfele kapaszkodik, a toronyugrás nem az ő sportja. Ezután felfelé araszolgatva keresi a vérszívásra legalkalmasabb vékony bőrfelületet. Kedvenc helyei: térd-, könyökhajlat, ágyék, felkar belső felülete, hónalj. Ha megtalálta az ideális helyszínt, aprócska sebet ejt (természetesen érzéstelenítés után, ezért nem is vesszük észre), ahova visszafelé hajló horgokkal borított állkapcsával rögzíti magát, majd nekikezd a táplálkozásnak, amely kifejlett nőstény esetén egy hétig is eltart. Ha jóllakott, lepottyan az avarral borított nedves talajra. Táplálkozásának érdekessége (számunkra veszélye), hogy a beszívott vér víztartalmát a sebbe visszajuttatja, fizetségképpen kórokozókkal dúsítva.

Milyen kórokozókkal ajándékozhat meg bennünket? Egy vírussal és egy baktériummal.

A vírus a behatolás helyén elszaporodik, majd a véráram útján eljut a központi idegrendszerbe és ott akcióba lép. Kialakulhat a betegség fertőzött állatok (szarvasmarha, kecske) forralatlan, nyers tejének fogyasztásától is. Az esetek egy részében tünetmentesen zajlik le a fertőzés. Előfordul, hogy 1-2 hetes lappangási idő után enyhe tünetekkel (rossz közérzet, láz, fejfájás, izomfájdalom, hányinger, hányás) megússzuk. Típusos esetben 3-4 napig tartó lázas állapotot követő néhány napos láztalan időszak után alakulnak ki az idegrendszeri gyulladásos tünetek. Ez már kórházi ellátást, esetenként intenzív kezelést igényel. Legtöbbször teljes a gyógyulás, súlyos esetben felső végtagi bénulások is kialakulhatnak, akár halálos kimenetelű is lehet. Védőoltással megelőzhető a betegség kialakulása. 3 alapoltás (lehetőleg télen) és 3 évenként emlékeztető oltás védettséget biztosít.

Ne feledkezzünk meg a másik ajándék kórokozóról a Borrellia burgdorferi nevű baktériumról. (Csak a neve ilyen szép, a munkája nem!) A Lyme-kór nevét Old Lyme (USA) nevű városról kapta, ahol elsősorban gyermekek között megjelenő, ízületi gyulladással járó járványt írtak le 1975-ben, majd 1982-ben azonosították a kórokozót. A betegség legjellegzetesebb, az esetek 60-80%-ban előforduló tünete a vándorló bőrpír. A vándorlás nem azt jelenti, hogy a lábról a karra húzódik, hanem a csípés helyén néhány napon belül kialakuló kerek folt a széli részeinél terjedve, középen halványulva kokárda vagy gyűrűszerű alakot formál. Általában más panaszok nem kísérik és magától is elmúlik, ami azonban nem jelent gyógyulást. Kezelés nélkül idegrendszeri, ízületi, kardiális tünetek is megjelennek. Lyme-kór ellen védőoltás nincs, viszont antibiotikumokkal gyógyítható.

Hogyan előzhetjük meg mindezt? Kullancsirtás? Jó lenne, ha lenne forgalomban engedélyezett szer. Ami volt (Actellic50 EC), annak felhasználása 2010. 01. 03. óta tilos. Ez tehát nem járható út. Kialakíthatunk olyan környezetet is, amit a kullancs nem szeret, például sivatag – de ez sem járható út. Marad a zárt ruházat (sűrű szövésű anyagból készült, zokniba tűrt nadrág), kullancsriasztó szerek (sajnos tévhit, hogy a B-vitamin szagát nem szeretik a kullancsok, legfeljebb barátaink húzódnak távolabb tőlünk…) és a legfontosabb: kullancsvizit és – eltávolítás, lehetőség szerint 6 órán belül. Csipesszel vagy speciális kullancs-eltávolító kanállal (végső esetben kézzel is) a kullancsot fejénél megfogjuk, és hossztengelye körül megcsavarva kihúzzuk. Nem szabad olajjal, krémmel, nyállal…stb bekenni, hogy megfulladjon, valamint a potrohot se nyomjuk össze semmiképpen. A sebet lemossuk, fertőtlenítjük. Nem baj, ha a feje beszakad a sebbe, azon keresztül fertőzni nem tud, szervezetünk pedig kilöki pár nap alatt. Érdemes feljegyezni a csípés időpontját és figyelni a helyét néhány hétig.

Félni tehát nem kell, de okosan megelőzni – igen.

Dr. Kalmár Patrícia tisztiorvos

ÁNTSZ XIV., XVI. kerületi Intézete

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez