Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663350
   « Vissza

A 25 éves óvoda és a Népstadion története

 « Cikkek és hírek 
2010. június 16.
 

Az 1960-as olimpia helyszínéül megépített Népstadionnak egy olyan területet kerestek, mely nem esett messze a várostól, ugyanakkor elegendő helyet biztosított a monumentális építmény megvalósításához. A jelenlegi Dózsa György út – Ifjúság útja – Stefánia út által határolt terület ideális helyszínnek tűnt. Az építkezést mindössze egyetlen apróság hátráltatta, az az óvoda, mely a mai stadion helyén működött. Az építtetők ezért első lépésként átalakítottak a közeli Egressy út elején egy üressé vált üzemet, és odaköltöztették az óvodát. Azóta majdnem 60 év telt el, de az ovi és a stadion barátsága töretlen maradt. Ez a kapcsolat pedig csak még jobban megerősödött, mikor Molnár Zoltánt nevezték ki a létesítmény vezetőjének. Azokban az években megszokott esemény volt, hogy a zuglói ovisok ellátogattak a stadionba. Mikor Molnár Zoltán kislánya megszületett, akkor pedig egyértelmű volt, hogy Molnár Barbara az Őrnagy utcai Óvoda növendéke lesz.

A zuglói létesítmény-összevonáskor az Egressy úti óvoda az Őrnagy utcainak a tagintézménye lett. A két ovit pedig Meseháznak keresztelték el. Az Egressy útiak tavaly ünnepelték a 65. születésnapjukat, az Őrnagy utca pedig idén lett 25 éves. Ez utóbbi jubileumot egy háromnapos rendezvény-sorozattal tették emlékezetessé. Ezen a programon pedig természetesen részt vett az egykori Népstadion-igazgató, Molnár Zoltán is. Az óvoda vezetése egy Szülői Klubot szervezett, melyre két díszvendéget hívtak meg: Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázót és Molnár Barbarát, korosztályos válogatott atlétát, az óvoda egykori növendékét. Őt pedig elkísérte az édesapja, Molnár Zoltán is, aki szintén örömmel válaszolt a szülők kérdéseire.

A 25 éves Őrnagy utcai óvodába jelenleg nyolc csoportban 173 gyerek nevelkedik. Az intézmény sok területen úttörőnek számított a kerületben. Élen járt többek között a nagycsoportos gyerekek korcsolyaoktatásában (1988/89), egyik kezdeményezője volt a sajátos nevelési igényű gyerekek integrált nevelésének (1991/92), és 1992-től a tarnamérai testvéróvodával egy csereprogram keretében rendszeresen táboroztatja is a gyerekeket. 1998-tól itt kezdték meg legelőször az ovis gyerekek soltvadkerti táboroztatását is, illetve 2000-ben itt vezették be először a diagnózisra épülő preventív óvodai gyógytestnevelést is. Az óvodának nagy szerepe volt abban is, hogy a lengyelországi Racibórz testvérvárosi kapcsolatot létesített Zuglóval. A fenti okok miatt történhetett, hogy a kerületi óvodák közül elsőként 2004-ben az Őrnagy utcai érdemelte ki a Zugló Díszpolgári címével egyenértékű Zuglói Emlékérem kitüntetést. (A főváros XIV. kerületében ezt az elismerést évente egy intézmény is megkaphatja.) (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez