Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599988
   « Vissza

Áttáncolták a viharos hétvégét

 « Cikkek és hírek 
2010. június 2.
 

Akkor, amikor az országra lesújtott a vulkáni hamu okozta özönvíz, és egy nap alatt annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt, Zuglóban békésen táncoltak az emberek. Persze, nem az eső okozta örömünkben, hanem, mert így kívánta meg a helyzet. Május 16-án rendezték ugyanis a XVI. Zuglói Táncfesztivált és Országos Amatőr Táncversenyt. Mikor ezt a programot meghirdették, senki sem tudhatta, hogy a verseny időpontjában az egész országban ítéletidő lesz. Amikor meg már sejteni lehetett az özönvizet, a szervezés olyan stádiumban volt, hogy azt már lehetetlen lett volna módosítani. A szervezők nem is attól féltek, hogy az eső elmossa a rendezvényt, hisz azt szerencsére fedett helyre, a Petőfi Csarnok nagyszínpadára tervezték. Sokkal inkább attól tartottak, hogy a szélsőséges időjárás miatt sokan nem vállalják majd az utazást, így a tervezettnél jóval kevesebb résztvevővel kell majd számolniuk. A szervezőket ugyanis az elmúlt tizenöt zuglói táncverseny alaposan elkényeztette. A zuglói rendezvény ugyanis rendkívül nagy népszerűségre tett szert a táncolni vágyók körében. Köszönhetően egy apróságnak, a jó szervezésnek. Más rendezvényeken ugyanis az a szokás, hogy a benevezetteket reggelre hívják, s bár csak néhány percet vesz igénybe a produkciójuk, a fellépésre és az eredményhirdetésre egy egész napot várakoztatják őket.

Zuglóban ehelyett a rendező Fórumház Egyesület azt találta ki, hogy időpontra hívja meg a résztvevőket, akik azTancverseny 2010. 3 átöltözést és a rövid bemelegítést követően azonnal színpadra is lépnek. Ráadásul, ahogy a kategória utolsó fellépője is bemutatta a produkcióját, eredményt is hirdetnek. Így rengeteg időt megspórolnak a résztvevők és a kísérőik számára. Ez a rendezői figyelmesség azt okozta, hogy ma már bőven ezer fölötti a résztvevők száma. Nos, ezt a nagy létszámot féltették a szervezők az esőtől, de ahogy az május 16-án kiderült, fölösleges volt izgulniuk, hisz az előzetes jelentkezők száma alig volt több annál, amennyien valóban fel is léptek a rendezvényen. Az 1150 fő egy része pedig a részvételért komolyan dacolt az időjárással, hisz ők az ország legviharosabb területéről, a Dunántúlról érkeztek.

Ennyit az előzményekről, most pedig essék néhány szó a versenyről is. Arról a rendezvényről, melynek Havasi Péter, a Fórumház Egyesület elnöke, civilben pedig zuglói testnevelő tanár volt az ötletgazdája. A rendezvény valamikor a Zuglóban népszerű Tanévkezdő Utcabál egyik alprogramja volt, és elsősorban a helyi tánccsoportok megmozgatását szolgálta. Aztán rövid idő alatt kinőtte magát, ezért a fiatal, lelkes zuglói tánctanár gondolt egy nagyot, és 2007-ben első ízben egy önálló táncversenyt is szervezett. A program pedig önállóan is megállta a helyét. Persze, a recesszió itt is éreztette a hatását, az elmúlt versenyek helyszíne ugyanis a PeCsa-nál jóval olcsóbb dr. Mező Ferenc Általános Iskola tornaterme volt, de kiderült, a nagyjából 1200 versenyzőt megmozgató rendezvény sokkal otthonosabban mozog a városligeti létesítményben. Így idén ismét a PeCsa adott otthont a rendezvénynek.

Május 16-án vasárnap a programok kora reggel kezdődtek és késő estig eltartottak. Még egy jó szervezéssel is ennyi időt igényelt az, hogy a körülbelül 1150 versenyző a 160 produkciót bemutathatta. A résztvevők nyolc kategóriában (művészi látványtáncban, néptáncban, majoretteben, hip-hopban, akrobatikus showtáncban, akrobatikus rock ’n rollban, színpadi táncban és versenytáncban) mérték össze az erejüket. A szervezők előzetesen öt életkori csoportot jelöltek ki: ovisok, minik, gyermekek, juniorok és felnőttek. Ennyi ember mozgatását egy közel 30 fős rendezői gárda segítette. Az idei táncversenyen is igazi attrakciónak számított a Vakok Állami Intézetének és a Vakok Általános Iskolájának és Szakiskolájának vak és csökkentlátó tanulói által tartott táncbemutató.

A támogatók jóvoltából a résztvevők mindegyike ajándékot, a legjobbak érmet és oklevelet is kaptak. Helyhiány miatt természetesen nem tudjuk a győzteseket felsorolni, ezért csak egyetlen pedagógust, Kovalik Imolát emelnénk ki, aki a zsűritől egy különdíjat kapott. Imola ugyanis két kerületben, a XVI-ban és a XIV-ben is több száz gyereket tanít ritmikus gimnasztikázni. A zuglói Móra Ferenc Általános Iskolában már mindezt a tanítási órakereten belül teszi. Kovalik Imola tanítványai most is taroltak a művészi látványtáncban, és a zsűri ezzel a különdíjjal a produkciókba fektetett rengeteg munkát köszönte meg neki. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez