Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603494
   « Vissza

Vámos Tibor már május végén elköszön a diákoktól

 « Cikkek és hírek 
2010. május 19.
 

Vámos Tibor május 6-án és 7-én Zürichben futott. Először egy 40 méteres távot kellett hatszor egymás után 6 mp-cen belül lefutnia, majd egy 400 méteres pályán kellett 150 métert 30 mp-cen belül lefutnia, utána 40 mp alatt sétált 50 métert, majd újból futott, és megint sétált 12 körön (4800 méteren) keresztül. A 43 éves iskolaigazgató szerencsére kiváló egészségi állapotnak örvendett, és a fizikumával sem volt panasz, így teljesíteni tudta a FIFA által előírt tesztet. Ez pedig azt jelentette, hogy az utolsó akadály is elhárult a világbajnoki szereplése elől.

Vámos Tibor 1991 óta tanít a Táncsics Mihály Általános Iskolában és Gimnáziumban. Volt napközis tanár, majd angolt és történelmet is tanított. 2001-ben nevezték ki az iskola igazgatójának. Nagy szerepe volt abban, hogy megerősödött az iskolában a
 

A képen Vámos Tibor a 85-szörös válogatott labdarúgóval,
Garaba Imrével és az ismert sportriporterrel,
Hajdu B. Istvánnal látható az Ikarus öltözőépület és futófolyosó avatóján.

gimnáziumi képzés, ezért 2005-ben másodszor, néhány hete pedig harmadszor is megválasztották. Vámos Tiborról köztudott volt, hogy a tanítás mellett a labdarúgásért is lelkesedik. 1998. óta játékvezető asszisztensként tevékenykedett, és a hétvégi pihenőidejében rendszeresen az NB I-es labdarúgó-mérkőzéseken lengetett a zászlójával. 1999-ben beválasztották a FIFA játékvezető-asszisztens keretébe, így többször előfordult, hogy nemzetközi mérkőzésen is szerepet kapott. 2006-ban egy fiatal, tehetséges játékvezető, Kassai Viktor mellé került. Ez azért is fontos dátum az életében, mert Kassai Viktor egyike volt azon fiatal európai játékvezetőknek, akikből az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az új játékvezető-generációt akarta kinevelni. A magyar sportnak nagy szüksége volt már egy elismert játékvezetőre, hisz Puhl Sándor óta csak elvétve akadt olyan magyar szakember, aki valamilyen nagy tornán is szerepet kapott. 1998-ban Vágner László kapott két mérkőzést a franciaországi világbajnokságon, illetve 2002-ben Székely Ferenc játékvezető-asszisztens lehetett még ott az ázsiai vébén. Ez utóbbi világbajnokság óta a FIFA már nem külön-külön jelölte ki egy-egy labdarúgó-mérkőzés játékvezetőjét és asszisztenseit, hanem bevált, összeszokott triókat foglalkoztatott.

Vámos Tibor 2006-os csatlakozása révén kialakult a Kassai Viktor – Erőss Gábor – Vámos Tibor trió, amely azóta ebben a felállásban szerepelt a nemzetközi tornákon. Először 2007-ben a kanadai U20-as világbajnokságon, majd 2008-ban a pekingi olimpián, ahol a FIFA a döntő mérkőzés (Argentína – Nigéria) vezetését is rájuk bízta. 2009-ben pedig a nigériai U17-es világbajnokságon szerepeltek. 2007. óta az európai kupameccseken is egyre több fontos feladatot bíznak rájuk. Idén például a Bajnokok Ligájában már nem csak őszi csoportmeccset, hanem a tavaszi kieséses rendszerben is mérkőzést vezettek. Emellett az UEFA Kupában és annak jogutódjában, az Európa Ligában is több fontos találkozó jutott nekik. Ezeken pedig rendre jó döntéseket hoztak, mely nem kerülte el a FIFA illetékeseinek a figyelmét sem. Így történhetett, hogy a Kassai Viktor előbb a nemzetközi bírók legszűkebb elitjének lett a tagja, majd a világbajnoki bővebb keretbe is bevették. Ez utóbbi keretet folyamatosan szűkítették, de a magyar játékvezetői trió rendre vette az akadályokat. Az utolsó akadályra pedig éppen a napokban került sor: a tíz európai játékvezető triót, illetve a tartalék triókat egy háromnapos edzőtáborba, Zürichbe hívták, ahol Vámos Tiboréknak a bevezetőnkben említett fizikai tesztet kellett teljesíteniük. Mivel ez sikerült nekik, eldőlt, hogy június 2-án ők is utazhatnak a dél-afrikai labdarúgó világbajnokságra.

Dél-Afrikába az öt kontinensről összesen 30 játékvezető triót nevezett a FIFA. Európát tíz trió képviseli majd. Minden kontinensről egy trió azonban csak tartalék lesz (Amerikát két kontinensnek vették), így a 30-ból csak 24 egység kap majd szerepet a világbajnokságon. Hogy melyik 24, az viszont csak a helyszínen fog kiderülni. Vámos Tibor igazgató természetesen nagyon reménykedik benne, hogy ők is bekerülnek a 9 legjobb európai játékvezető trió közé. A mátyásföldi pedagógus a legidősebb ebben a csapatban (Erőss Gábor asszisztens 39, Kassai Viktor játékvezető pedig 35 esztendős), s mivel nemzetközi, sőt magyar NB I-es találkozót is csak 45 éves korig vezethet valaki, neki ez az egyetlen lehetősége, hogy egy felnőtt labdarúgó világbajnokságon szerephez juthasson.

Vámos Tibor tehát június 2-án Dél-Afrikába utazik majd. Így nem lehet ott a szóbeli érettségin, és nem lesz majd jelen a tanévzárón sem. Persze, a mai technikai lehetőségeket figyelembe véve, még az is lehet, hogy webkamera segítségével mégis ő mondja majd el az évértékelő beszédet. Ha ennek kicsi is a valószínűsége, az biztos, hogy az intézményvezető Dél-Afrikából is követni fogja majd az iskolai történéseket, és a kollégáival, a helyetteseivel a világháló segítségével is tartani fogja a kapcsolatot. Ezt a lehetőséget a fenntartó önkormányzat is figyelembe vette. Ahogy például tavasszal Vámos Tibor pályázatának a meghallgatását is odébb tudta tolni az Oktatási Bizottság, mert a jelölt a meghallgatás időpontjában a Wolfsburg – Fulham Európa Liga negyeddöntő visszavágón lengetett éppen, úgy a júniusi világbajnoki szereplését is valószínűleg támogatni fogja. Mert ugye, egy kerület számára sem rossz reklám, ha az egyik intézményvezetője a világ legnagyobb sporteseményén kap nagyon is fontos szerepet. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez