Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598100
   « Vissza

Kerületi vívók indulnak országos versenyen

 « Cikkek és hírek 
2010. május 6.
 

En garde, Messieurs! Allez! Nem francia nyelvleckét kínálunk az olvasóinknak, hanem mindössze azt jeleznénk, hogy aki a vívással komolyabban kíván foglalkozni, annak nem árt néhány francia kifejezést is elsajátítania. A vívás ugyanis azon ritka sportágak közé tartozik, amely mind a mai napig nem angolul, hanem franciául zajlik. A címben feltüntetett „Készen, Uraim? Rajta!” vezényszavak egy-egy nemzetközi versenyen több százszor is elhangozhatnak. Ennek használatától ugyan még messze vannak a kerületi vívók, de ha bármelyikük is komolyan gondolja, hogy megragad a sportágban, a szakkifejezéseket előbb vagy utóbb meg kell majd tanulnia.

A XVI. kerületben lassan két éve jelent már beszédtémát a vívás. Köszönhetően annak, hogy Árpádföldön egy igazi vívófamília él. 005 Decsi István vívóedző számos tehetséges kardvívót adott már a magyar sportágnak, de leginkább két fia, András és Tamás teljesítményére lehet büszke. Az előbbi az utánpótlás korosztályban ért el komolyabb sikereket, majd a hongkongi válogatott szövetségi kapitánya lett. Az utóbbi pedig a jelenlegi magyar kardvívó-válogatott oszlopos tagja, 2007-ben csapatban világbajnok, majd abban az évben az év csapatának tagja, 2009-ben egyéniben és csapatban is világbajnoki bronzérmes volt. Ez utóbbi sikerének eredményeként 2009-ben őt választották meg az év vívójának. A legjobbaknak járó elismerést mellesleg tavaly a bátyja és az édesapja is kiérdemelte. Andrást ugyanis Hongkongban, Decsi Istvánt pedig itthon választották meg az év edzőjének.

Decsi István 2008-ban döntött úgy, hogy a lejáró szerződését nem hosszabbítja meg a korábbi egyesületével, a BSE-vel. Klub nélkül azonban még egy jó nevű vívóedző sem létezhet, ezért az árpádföldi szakembernek döntenie kellett: vagy új egyesületbe igazol át, vagy maga alapít egy új klubot. Az előbbi kézenfekvőbbnek tűnt, Decsi Istvánt bármelyik klubnál tárt karokkal fogadták volna. Ő azonban mégis a nehezebb utat választotta. Egyrészt azért, mert ismerve a hazai vívóviszonyokat, egyik klub ajánlatában sem bízott igazán. Másrészt a XVI. kerületi Önkormányzat vezetőiben olyan partnerekre talált, akik lelkesen fogadták az új klub létrehozásának ötletét.

A Kertvárosi Vívó Sport Egyesület 2008. februárjában a Móra Ferenc Általános Iskola aulájában alakult meg. Az ünnepélyes sajtótájékoztatónak a kerület vezetőin kívül díszvendége volt dr. Kamuti Jenő, az Európai Vívószövetség tiszteletbeli elnöke és dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet igazgatója is. Az ünnepségen nem csak az új kertvárosi vívóklub létrejöttét, hanem egy sztárvívó, Decsi Tamás leigazolását is bejelentették. A 2007-ben csapatban felnőtt világbajnoki címet szerző Decsi Tamás édesapját és edzőjét követve a BSE-ből szintén a KVSE-be igazolt át. Az új klub első hónapjai azzal teltek, hogy az egyetlen igazolt versenyzőt méltóképpen felkészítsék a pekingi olimpiára. A kvalifikáció során Tamás egyéniben és csapatban is jó eredményeket ért el, de az ötkarikás játékok valahogy nem úgy sikerültek, ahogy azt szerettük volna. Az olimpiai kudarc után az edző és a tanítványa a vívóklubra fókuszáltak. Előbb körbejárták a kerületi iskolákat, majd az Aranyban, a Táncsicsban, a Jókaiban és a Mórában is meghirdették a vívótanfolyamot. A Móra azért is volt fontos helyszín a számukra (a klubalapítás is itt történt), mert Decsi Tamás korábban ennek az intézménynek volt a diákja.

Decsi István és fia nagy lendülettel vetették magukat a munkába. A négy iskolában több mint száz gyereket oktattak a vívás alapjaira. Ketten ennyi helyszínen ennyi gyerek képzését nem is bírták volna, ezért az árpádföldi kardmester három korábbi tanítványát, Dallos Edét, Csányi Barnát és Kocsis Zsoltot is bevonta a munkába.

2009-ben aztán minden megpezsdült az új klub körül. A KVSE sztárvívója sorra remekelt a nemzetközi versenyeken, miközben a négy iskolában gőzerővel zajlott a munka. Ősszel már a Batthyány Ilona Általános Iskola is csatlakozott a korábbi négy iskolához, majd néhány héttel később a Szent-Györgyi igazgatója is jelezte, hogy szívesen látná a vívókat az intézményében. A Csömöri úti iskola jelentkezése pedig lehetőséget biztosított a KVSE számára, hogy az edző az ügyesebb vívópalántákkal már ne csak heti kétszer, hanem haladó formában négy alkalommal is együtt dolgozhasson. Tavaly ősszel Decsi Tamás a felnőtt világbajnokságon egyéniben és csapatban is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ezzel pedig a vébé legjobb magyar versenyzője címet is kiérdemelte.

  034

 A díjakat Decsi Tamás adta át

Úgy tűnik, a 2010-es esztendő újabb mérföldkő lesz a XVI. kerületi vívóklub életében. A KVSE eddig még csak Decsi Tamás révén hallatott magáról, ám a közeljövőben a fiatal versenyzőkkel is be akar majd kapcsolódni a hazai vívósport versenyrendszerébe. Ehhez azonban az kell, hogy a tanfolyamra járó gyerekek közül néhányat leigazoljon a klub. Decsi István úgy gondolta, előbb a legügyesebb gyerekek számára rendez egy háziversenyt. Erre az április 24-e tűnt a legalkalmasabbnak. A rendezvény helyszíne a Móra Ferenc Általános Iskola tornacsarnoka volt. A rendezvényen 57 fiatal vívó lépett pástra. Az I. Kertvárosi Vívóversenyt Kovács Péter polgármester, országgyűlési képviselő, illetve Rátonyi Gábor, a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. vezetője is megtekintette.

A gyerekek két fegyvernemben, párbajtőben (franciául epée) és kardban (sabre) mérték össze erejüket. A verseny az előbbi fegyvernemben kettő, az utóbbiban három korcsoportban zajlott. A díjakat a gyerekek világbajnok klubtársuktól vehették át. Decsi István pedig bejelentette, hogy a KVSE ebben a tanévben 24 fiatalt igazol le, akiket még nyár előtt indítani szeretnének majd az országos bajnokságokon. Az árpádföldi edző szerint egy-két kerületi vívó akár még meglepetést is okozhat majd ezeken a versenyeken. (M)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez