Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658755
   « Vissza

Punktum – ifjúsági iroda nyílt a kerületben

 « Cikkek és hírek 
2010. április 21.
 
2008-ban alakíthattak először a kerületi fiatalok egy, az ő érdekeiket képviselő ifjúsági önkormányzatot. A választás a felnőtt demokrácia szabályai alapján történt, az iskolai jelöltek a saját intézményeikben kampányolhattak, majd a diáktársak voksolással döntöttek arról, hogy kit kívánnak delegálni a kerületi szervezetbe. A 18 fős testület 2008. áprilisától végzi a munkáját. A XVI. kerület történetének első ifjúsági polgármestere a Szerb Antal Gimnázium diákja, Steiner Zsófia lett.

A kertvárosi ifjúsági demokratikus folyamatok tavaly újabb állomásukhoz érkeztek, az ifjúsági önkormányzat javaslatára ugyanis a Corvin Művelődési Ház (mint önállóan gazdálkodó szervezet) részt vett a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak a Multifunkcionális Gyermek- és Ifjúsági Közösségi Terek Fejlesztésére kiírt pályázatán, melyen 3,3 millió Ft-ot sikerült nyernie. A művelődési ház ebből az összegből azt vállalta, hogy az intézményen belül kialakít egy ifjúsági információs pontot, illetve, hogy egy több tematikus napból álló programsorozatot is megszervez. A programsorozat már tavaly év végén kezdetét vette: november 20-án a Gyermeki Jogok Világnapja alkalmából a kerületi fiatalok számára úgynevezett Demokrácia Napot szerveztek. Ezt követte idén február 3-án a Szenvedélymentes Nap, és a tervek szerint április végéig még két programra, egy Egészség Napra és egy Bűnmegelőzési Napra is sor kerül majd.

Időközben aztán az információs pont ügye is előrehaladt: az Erzsébetligeti Színházba érkezők a saját szemükkel láthatták, amint az oldalsó folyosón egy üvegfallal körbevett kis iroda létesül. Majd az üvegfal mögött megjelentek a bútorok is. Március 4-én pedig ünnepélyes keretek között is felavatták a létesítményt. Az esemény tiszteletére az egész az irodát csomagolópapírba öltöztették. A csomagolópapír viszont pontosan arra a sorsra jutott, mint a karácsonyi ajándékok átvételét követően szokott: az izgatott gyerekkezek két kézzel tépték azt le az ajándékról. Mert, hogy az információs pont létrehozása egy ajándék volt a számukra. Az iroda ugyanis egy olyan intézmény lesz, amely csak az övéké lehet, ahol ők a lényegek, ahol figyelnek rájuk, és ahova maguk is magabiztosan fordulhatnak a problémáikkal.

Az irodát nem mellesleg maguk a fiatalok nevezték el. A Punktum két szempontból is jó választás volt: egyrészt, mert utal az irodára (latinul a punktum pontot jelent), illetve, mert a felnőttek számára is felidézi a gyerekkori nagymamai intelmeket. Az irodát tehát a felnőttek pályázati pénzből megépítették, a fiatalok elkeresztelték és felavatták, majd március 4-én birtokukba is vehették. Az iroda attól a naptól kezdve minden munkanapon 14-20 óra között nyitva tart. Az üvegfalak mögött Danó Árpád várja a fiatalokat, akik vagy tőle, vagy az általa javasolt szervezetektől, szakemberektől a problémáikra tanácsokat, illetve a szabadidejük hasznos eltöltéséhez is programajánlatokat kaphatnak majd. Az irodában ezen kívül lehetőség nyílik az internet használatára is.

Március 4-én azonban nem csak ez az egy fiatalokat érintő esemény zajlott a kerületben. Az információs pont felavatását követően ugyanis azok a felnőttek, akik a munkájuk révén kapcsolatba kerülhetnek a fiatalokkal, egy Kertvárosi Ifjúsági Fórumot hoztak létre. A fórumban az önkormányzat, az oktatási intézmények, a Szakrendelő, a rendőrség, a kerületi uszodák és a helyi egyházi és civil szervezetek is képviseltették magukat. No, meg természetesen a Kertvárosi Ifjúsági Önkormányzat is, hisz a fórum mégiscsak róluk, fiatalokról szólt. A résztvevők az első alkalommal megállapodtak a 2010. évi tervezett munkatervben. Ebben a Kertvárosi Ifjúsági Önkormányzattal való szoros együttműködés mellett, közös akciónapok szervezése, és egy év végi közös bál is helyet kapott. Arról is megállapodás született, hogy a fórumot legközelebb ősszel hívják majd össze, amikor is a tervek szerint a 2008. decemberében elfogadott Kertvárosi Ifjúsági Koncepciót aktualizálják majd.

Március 31-én újabb fontos program házigazdája volt a Kertvárosi Ifjúsági Önkormányzat. Az első szabadon választott fiatalokból álló testület tagjai a Corvin Művelődési Házban aznapra egy látványos Egészségnapot szerveztek. Az eseményen a kerület legtöbb oktatási intézménye képviseltette magát. A közel 200 diák olyan őket érintő témákról hallhatott előadást, mint a zsírégetés és a kondizás, a nemi érettség, a helyes testtartás vagy éppen a dohányzás veszélyei és következményei. A fiatalok ezen a projektnapon teszteket is kitöltöttek, miközben a kerületi védőnők, illetve orvosok méréseket végeztek, a XVI. kerület Mentő Dolgozói a Betegekért Közhasznú Alapítvány pedig elsősegély témakörben tartott bemutatót a résztvevők számára. Az egészségnap megszervezését nem csak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, hanem több helyi vállalkozó is támogatta. Ez utóbbiak elsősorban egészséges táplálékokat, zöldségeket, sajtot, teljes kiőrlésű kenyeret adtak a szervezőknek, akik a gyerekek segítségével ezekből az alapanyagokból készítették el a résztvevők szendvicsebédjét.

 punktum

 Egy kis testmozgás az egészségnapon

A Kertvárosi Ifjúsági Önkormányzattal kapcsolatos hír még, hogy áprilisban egy utolsó témanapot szerveznek majd, melynek témája a bűnmegelőzés lesz. Májusban a kerületi fiatalok is választani fognak, az első Kertvárosi Ifjúsági Önkormányzat testületének a mandátuma ugyanis lejárt, az újabb kétéves ciklusra pedig a demokrácia szabályai alapján ismét a kerület fiataljai választják meg az új tagokat. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez