Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28777250
   « Vissza

A konténerekből egy hajóba költöztek a sportolók

 « Cikkek és hírek 
2010. április 21.
 

Ami április 17-én megtörtént, abban valószínűleg nem sokan reménykedtek azok közül a sportvezetők, edzők, sportolók és szülők közül, akik 2005. márciusának legvégén kétségbeesett tettre elszánva magukat a Polgármesteri Hivatal elé vonultak, és némán tüntettek annak érdekében, hogy az előző önkormányzat tegyen végre valamit a Bátony utcai sporttelep megmentése érdekében.

sportpalya 1
 

A rendszerváltást követően valamennyi állami vállalatot privatizálták. Így történt az Ikarus gyár esetében is. Az új tulajdonosok számára már nem volt fontos a gyárak által korábban szponzorált dolgok működtetése. Az Ikarus esetében előbb a művelődési házat, majd a nyugdíjas házat zárták be. Az óvoda, ha nehezen is, de megúszta, azt ugyanis megvette az önkormányzat. A 8 hektáros sporttelep volt az egyetlen, mely ebben az átmeneti helyzetben sokáig húzta. Pénzt ugyan már nem kaptak az Ikarustól, de legalább békén hagyták őket. Egészen 2005-ig, amikor is a terület új tulajdonosa, a Ronifield Invest Kft. egy szűkös határidőt szabott meg az önkormányzatnak. Ha április 1-ig nem állapodnak meg a létesítmény vételárában, akkor a sportpályát nem használhatják tovább a sportolók.

A testület – látva az önkormányzat előtt összegyűlt több száz fős tömeget – sürgősséggel napirendre tűzte az Ikarus-pálya ügyét. A képviselők többsége végül úgy döntött, hogy 300 millió Ft-ért a 8 hektáros terület kétharmadát megvásárolják a magántulajdonostól. Állítólag valamivel korábban ennyiért mind a 8 hektárt megvehette volna az önkormányzat, de a képviselők akkor még elhalasztották a döntést.

Azonban az 5 hektáros tranzakció is csak félmegoldás volt, hisz az öltözőépületek a magántulajdonban maradt három hektáron voltak. Az önkormányzat egy darabig bérleti díjat fizetett az öltözőhasználatért, ám a 2006-ban megalakult új testület megelégelte ezt a patthelyzetet, és lemondott az öltözőhasználatról. Igen ám, de a közel négyszáz sportoló elhelyezésére valamilyen megoldást kellett találni. Ekkor, 2007 kora tavaszán kerültek a konténeröltözők a sporttelep önkormányzati felére. Ez az átmeneti állapot azonban a vártnál hosszabb ideig tartott.

Az új Ikarus-öltözőépület terveiről 2008. májusában tartottak egy sajtótájékoztatót. A körülbelül 270 millió forintra taksált beruházás lényege a következő volt: lebontanák a füves nagy pálya melletti kőlelátót, helyére egy hosszúkás, hajó alakú épületet építenének, melyben az öltözőkön, vizesblokkokon, konditermen és irodákon kívül egy futófolyosó is helyet kaphatna.

És akkor ugorjunk egy nagyot az időben. 2010. április 17-én ugyanis valószínűleg egy új fejezet kezdődött a mátyásföldi sporttelep életében. Aznap avatták ugyanis ünnepélyes keretek között az új öltözőépületet. 2007 júniusában, mikor az MLTC felújított erzsébetligeti stadionját avatták fel, a nagynevű Újpest több ezer embert vonzott az eseményre. Most nem volt ilyen nézőcsalogató (a magyar sztárcsapatok nem is tudtak volna ilyen eseményen részt venni, hisz még javában zajlik a bajnokság), sőt a lengyel elnök tragédiája miatti nemzeti gyásznap miatt még a rendezvény elhalasztása is szóba került. A kerület vezetői azonban úgy döntöttek, hogy az Ikarus sportolói eleget vártak már arra, hogy méltó körülmények között sportolhassanak, így április 17-én végül mégiscsak megrendezték az ünnepséget.

Az új lelátó tiszteletére előbb egy négycsapatos gyerektornát rendeztek. A futballrajongók nem maradtak csemege nélkül, hisz a tornán még egy Újpest – FTC csúcsrangadót is végigizgulhattak. Igaz, a zöld-fehér és lila-fehér szerelésekben ezúttal óvodás gyerekek futkároztak. Ezt követően került sor az ünnepélyes szalagátvágásra. A nemzeti színű szalagot Loch Ferenc társadalmi elnök, Kovács Péter polgármester és Kiss Dániel, a klub legeredményesebb sportolója vágták át. Az eseményen a helyi közéleten kívül olyan neves sportolók vettek részt, mint Németh Miklós olimpiai bajnok gerelyhajító, Zsivótzky Attila Európa-bajnoki ezüst, és világbajnoki bronzérmes tízpróbázó, illetve Vaszi Tünde többszörös olimpikon távolugró. Az Ikarus BSE másik erősségét, a labdarúgást is sokan képviselték. A 82-szeres válogatott Garaba Imre mellett Vámos Tibor játékvezető-asszisztens és Hajdú B. István sportriporter is megjelent az ünnepségen. Ez utóbbi három személynek fontos szerepe volt, hisz a nap slágerének számító MLTC-Ikarus BSE öregfiúk rangadót Vámos Tibor vezette, Hajdú B. István élőben közvetítette, a kezdőrúgást pedig Garaba Imre végezte el.

És akkor essen néhány szó az Ikarus jövőjéről is. A jelenleg körülbelül 300 sportolót foglalkoztató egyesület vezetői ugyanis nagy terveket forgatnak a fejükben. Egyrészt bíznak abban, hogy Kovács Péter polgármester betartja majd ígéretét (eddig mindig betartotta), és a 400 méteres futópályát belátható iudőn belül rekortánnal borítatja be. Az egyesület önerőből egy műfüves kézilabda-pálya kialakításán is gondolkodik, és reményeik szerint egyszer pályázat útján a földes edzőpálya és műfüves borítást kaphat majd. Ha mindez megvalósul, akkor a Bátony utcai sporttelep a főváros egyik legjobban felszerelt létesítménye lehetne. A vezetők és szülők elhivatottságát bizonyítja, hogy az április 17-i ünnepségre lefestették a füves nagypálya körüli kerítést, illetve a sporttelepen a nemzeti lobogó mellett elhelyezték az önkormányzat és az egyesület lobogóját is. (M)

sportpalya2
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez