Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600404
   « Vissza

Vadorzók az erdeinkben

 « Cikkek és hírek 
2010. április 21.
 

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársainak mostanában egy új problémával kell szembesülniük. Nem elég, hogy mindennap sziszifuszi munkát végeznek az illegális szemétlerakók és a fatolvajok ellen, az utóbbi időben egyre többször bukkannak vadorzók nyomaira a XVI. és a XVII. kerület menti erdőkben. Eddig azonban csak csapdákat találtak, melyeket készítőik nagy szakértelemmel helyeztek el az állatcsapásokon. Volt olyan, hogy az egyik XVI. kerületi erdőben több mint 50 ilyen hurokra bukkantak a mezőőrök. Ezeket természetesen leszedték, s bár néhányban szőrnyomokat is találtak, ami állatfogásra utalt, döglött állattetemre eddig egyszer sem bukkantak.

Egészen április 15-ig, amikor is a lőrinci erdőben az egyik hurokban egy őzsuta tetemét találták. A mezőőrök ismerve a vadorzó banda technikáját, sejtették, hogy nem ez lehet az egyetlen hurok a környéken, ezért körbenéztek, és a sutától alig harminc méterre egy másik csapdát is megtaláltak. Ebben pedig egy őzbak teteme volt. A szakemberek szerint mind a hurkok anyaga, mind pedig a kötési módja arra utalt, hogy ugyanaz a személy, vagy személyek helyezhették el a csapdát, mint akik korábban a XVI. kerület határában levő Pap-erdőben is orvvadásztak. A mezőőrök annak érdekében, hogy elfoghassák a tetteseket, maguk is csapdát állítottak: a két állattetemet a hurokban hagyták, maguk pedig 24 órán keresztül várták a közelben a vadorzók megjelenését.

vadorzo

De még mielőtt a szolgálatot megkezdhették volna, az őzektől nem messze egy újabb csapdában egy kóbor kutya tetemére bukkantak. A kutyának nem is, de a két őznek komoly vadgazdálkodási értéke volt. A suta elpusztítása 80 ezer, a baké pedig 150-200 ezer Ft-os kárt jelentett az erdő tulajdonosának. A mezőőrök azonban hiába várták egész éjjel a vadorzók felbukkanását, azok nem tértek vissza a helyszínre. Vagy gyanút fogtak, vagy elfelejtkeztek a csapdáról. Állatvédők szerint az ilyen hurkok nagyon kegyetlen halált jelentenek a csapdába szorult állatok számára. A többórás kínlódás miatt a vadorzásnak ezen módja bőven állatkínzásnak számít, ezért a tetteseket az állatvédelmi törvény értelmében akár letöltendő szabadságvesztéssel is büntethetik. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez