Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601194
   « Vissza

A XVI. kerület sporttörténete

 « Cikkek és hírek 
2010. április 21.
 

Először valamikor a 90-es évek vége felé merült fel, hogy jó lenne megírni a XVI. kerület történetét. Akkor az a komplex, átfogó mű nem született meg. Helyette viszont elindult egy sorozat Kertvárosi Helytörténeti Füzetek néven. Ahogy teltek-múltak az évek, úgy lett egyre több terület bevonva a sorozatba. A füzetek nagy része Benedek Ágnes és Lantos Antal munkája volt, de a kerületi sporttörténet legjobb ismerőjének vitán felül Varga Ferenc újságíró számított, így hát őt kérték fel az öt falu sportmúltjának feldolgozására. „A XVI. kerület sporttörténete” címet viselő kiadvány első kötetét még 2008. májusában mutatták be. Az a füzet Rákosszentmihály és Árpádföld sporttörténetét mutatta be. Varga Ferenc már akkor megígérte a kerületi sportbarátoknak, hogy a többi településről sem fog majd megfeledkezni. És a kiváló sporttörténész be is tartotta a szavát.

„A XVI. kerület sporttörténete” II. kötetét idén április 16-án mutatták be a Corvin Művelődési Ház Harmóniatermében. A teltházas eseményen Lantos Antal helytörténész méltatta a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek immár huszadik kiadványát.

– Varga Ferenc munkáját, stílusát dicséri, hogy még azok számára is izgalmas olvasmány ez a mű, akik valamikor személyesen is megélték a könyvben szereplő történeteket.

Kovács Péter polgármester, aki a szerző jóvoltából a kerületi sportbarátok közül elsőként találkozhatott ezzel a kötettel, így már volt ideje arra is, hogy beleolvasgasson a fejezetekbe, szintén az író olvasmányos stílusát dicsérte.

Varga Ferenc ízig-vérig rákosszentmihályi emberként, a kerület valamennyi sportpályáján otthon érezheti magát. Édesapjával rendszeres látogatója volt az erzsébet-ligeti sporttelepnek, jómaga pedig 13 évet focizott az Ikarus öregfiúk csapatában. A legnagyobb sportérdemei azonban főleg Szentmihályhoz kötődnek. A rendszerváltást követően nagy szerepe volt a RAFC újjáalakításában, illetve az egész magyar sport sokat köszönhet neki azért, mert többedmagával megóvta az utókor számára az egyetlen magyarországi I. világháborús sportemlékművet. Ezt a munkát azóta már az önkormányzat átvállalta tőle, és tavaly ősszel egy szép ünnepélyen már nem csak a felújított szobrot, hanem egy kis díszteret, illetve egy, a kerületi sportbarátok számára készített dicsőségfalat is felavattak a Csömöri út – János utca sarkán. (M)

sporttortenet konyvbemutato 

 Varga Ferenc, a könyv szerzője, háttérben a polgármester

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez