Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.10.23. szombat
Gyöngyi
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22378742
   « Vissza

Letöltendő börtönbüntetés a volt szocialista alpolgármesternek

 « Portaszolgálat 
2010. április 21.
 

Rossz passzban kapott elsőfokú ítéletet Kaszab Csaba volt kőbányai szocialista alpolgármester: a megismételt eljárásban április közepén a bíróság három év tíz hónapi letöltendő börtönbüntetésre és öt év közügyektől való eltiltásra ítélte vezető beosztású személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt. Ezen felül az általa felvett 17 millió forintnyi kenőpénz visszafizetésére is kötelezték. A rossz passz arra vonatkozik, hogy mostanában a bíróságok igen kemény ítéleteket szabnak ki a politikusokra – az előző eljárásban, amit formai okok miatt meg kellett ismételni, Kaszab csak két évet és négymilliós büntetést kapott...

A banális történet úgy kezdődött, hogy a közismert alpolgármester munkáért kereste fel egy építési vállalkozó ismerőse. Ő
 demszky-gabor

 Kaszab Csaba és Demszky Gábor

olyan társasházak felújítását ajánlotta neki, akik nem nyertek a felújítási pályázaton, s így nem is tűnik fel nekik, ha nem lesznek felújítva, ha meg igen, akkor annak külön örülhetnek. Kaszab bevonta a buliba a Kőbányai Vagyonkezelő egyik vezetőjét, aki papíron igazolta az el sem végzett, illetve jelentősen túlszámlázott munkákat. Az építési vállalkozó a felújításokba papíron bevonta Kaszab saját betéti társaságát is, fiktív szerződésekre közel 12 millió forintot utalt, míg készpénzben (egy „mekis” zacskóban) további hatmilliót adott át az alpolgármesternek. Az önkormányzati vagyonkezelő a tiszta bevétel mintegy tíz százalékát kapta a papírmunkáért.

A bili akkor borult ki, mikor egy belső vizsgálat feltárta Kőbányán a fiktív kifizetéseket, és a valótlan számlákat benyújtó építési vállalkozó ellen előbb vizsgálat, majd rendőrségi eljárás indult. A vállalkozó ekkor ismét kapcsolatba lépett Kaszab Csaba alpolgármesterrel, és jól össze is vesztek. A vállalkozó ekkor visszafizette az önkormányzatnak a jogtalanul felvett negyven millió forintot, majd – hogy a rendőrségi eljárást elkerülje – részletes feltáró vallomást tett a rendőrségen. Ezért azután mentesült a büntetőjogi felelősségre vonás alól, bár meggyanúsították, de később megszüntették vele szemben az eljárást.

Kaszab az eljárás beindulása kapcsán lemondott mandátumáról, és kilépett az MSZP-ből, ám a bíróság a politikusokkal szemben szokásos keménységgel járt el vele szemben. Előbb két év eltöltendőt kapott, majd a megismételt eljárásban majdnem négy esztendei börtönre ítélték. A vagyonkezelőnél dolgozó bűntár­sára két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki, három évre eltiltották a közügyektől, és vissza kell fizetnie 3,25 millió forintot is. A két vádlottat terheli a 600 ezer forintos bűnügyi költség megfizetése is. A bíróság rámutatott arra, hogy a korrupció a legveszélyesebb társadalmi jelenségek közé tartozik, melynek büntetési tételei egyre emelkednek: Kaszab, aki a tárgybani cselekményt 2000-ben követte el, ugyanezért ma akár tizenöt évnyi börtönbüntetést is kaphatna.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. október 13.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez