Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658994
   « Vissza

Orvos, doppingellenőr és rendőr egy témában

 « Portaszolgálat 
2010. április 9.
 

 

A tiltott szerek fogyasztása már jó ideje foglalkoztatja a társadalmat. A fiatalokat azért, mert ők még minden újra „nyitottak”. A pedagógusokat és a szülőket azért, mert féltik a tinédzsereket. A törvényhozókat és a rendőrséget pedig azért, hogy megelőzzék a komolyabb bajokat, illetve, hogy a büntetőjogi felelősség kérdését mindenkiben tudatosítsák. De a tiltott szerek fogyasztása ma már nem csak a partikon, az iskolákban és a baráti körökben téma. Most már jó ideje szinte minden világversenyen fennakad valaki az ellenőrzéseken. A szakemberek szerint a tiltott szerek fogyasztása nem csak az élsportra jellemző, a dopping ugyanis a konditermekben is jelen van.

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör legutóbbi rendezvénye azért érdemel az átlagnál nagyobb publicitást, mert egyrészt fennállásuk során első ízben külső helyszínre szervezték a programjukat, másrészt egy olyan témát választottak, amely nem csak a sportbarátokat, hanem mindenkit, fiatalt, szülőt és pedagógust is érdekelhetett. Március 18-án a Lemhényi Dezső Általános Iskola ebédlőjében dr. Tiszeker Ágnes árpádföldi háziorvos és dr. Tóth Ferenc alezredes, XVI. kerületi rendőrkapitány volt a baráti kör (és az iskola) vendége. A két előadó közül az utóbbi korábban éveken át a BRFK ifjúságvédelmi előadója volt, így első kézből tapasztalhatta, hogy milyen komoly veszélyt jelent ma a társadalomra a kábítószer. Ez még egy olyan békés kerületben is problémát okoz, mint a miénk, ahol nincsenek diszkók, nincsenek bevásárlóközpontok, tehát nincsenek olyan helyszínek, ahol a tiltott anyagokat be lehetne szerezni.

 varjuvilmos

Tiszeker Ágnes, Abonyi János és Tóth Ferenc a fórumon 

De a XVI. kerület éppen ezzel a nyugodtságával keltette fel a kábítószerrel nagyban foglalkozók érdeklődését. A kerületben már több elosztóközpontot sikerült felszámolniuk a rendőröknek. A magyar kriminalisztika egyik legnagyobb fogására is nálunk, Rákosszentmihályon került sor, ahol egy Rákosi úti albérletben nagy mennyiségű kábítószerre csaptak le a rendőrök. Tavaly pedig 13 kerületi házról derült ki, hogy annak külföldi bérlője a csukott ajtók mögött a padlástól a pincéig marihuána-termesztéssel foglalkozik. Dr. Tóth Ferenc alezredes beszámolt a megdöbbent szülőknek „Gináról” is. Az íztelen, színtelen, szagtalan szerből pár csepp is elég ahhoz, hogy tíz perc alatt szédülést, ájulást, vagy tudatkiesést okozzon. Az ily módon védtelenné tett áldozatokkal pedig könnyen elbánhatnak az elkövetők.

A másik előadónak, dr. Tiszeker Ágnesnek a neve több mint tízezer internetes oldalon olvasható. Az árpádföldi háziorvos azért lett ilyen népszerű, mert a 2004-es athéni olimpián bekövetkezett magyar doppingbotrányokat követően elvállalta a Magyar Doppingellenes Csoport (MACS) vezetését.

– Az ellenőrzés valóban csak az aktív sportolókat érinti, de a probléma már a szabadidős sportban is kézzelfogható. Ugyanúgy, ahogy a kábítószer esetében, a doppingszerek is főleg a fiatalokat veszélyeztetik. Ők ugyanis hajlamosak magukat erősnek, halhatatlannak, a betegségekkel szemben immunisnak gondolni. Ugyanakkor hamar elcsábulnak, ha arról van szó, hogy a külső megjelenés javítása érdekében tablettákat kell szedniük. Praxisomban számos olyan fiatallal találkoztam, aki naponta zacskószám szedte a beazonosíthatatlan eredetű tablettákat, és csak akkor ijedt meg, amikor az első melléktünetek jelentkezni kezdtek. A doppingszereket úgy kezeljük, mint a kábítószereket, és ahogy a rendőrség, úgy mi is tisztában vagyunk, hogy az anyagi haszon érdekében rengeteg hamisítvány van a piacon.

A dopping óriási üzlet. A világ évente 40 milliárd dollárt költ táplálék-kiegészítőre, ám ezen a néven nagyon sok mindent el lehet adni az embereknek. Az USA-ban egy felmérés során egyetemi hallgatókat kérdeztek arról, hogy, ha lenne olyan tabletta, melynek segítségével biztosan olimpiát nyerhetnének, akkor szednék-e. A megkérdezettek 90%-a igennel válaszolt. Ennél döbbenetesebb eredményt hozott a második kérdés megválaszolása. Azok után, hogy a megkérdezettek megtudták, hogy az olimpiai bajnoki címért beveendő szer nem ellenőrzött, így nem tudni, hogy öt évvel később milyen hatása lesz majd, a 60%-kuk még mindig kitartott az igen válasz mellett.

Dr. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy a világon jelenleg 33 olyan akkreditált labor létezik, ahol a sportolóktól levett mintákat ellenőrizni tudják. Magyarországon nincs ilyen hely, bár felmerült már, hogy Debrecenben, Sopronban vagy Budapesten létesítsenek ilyet. Szakértőkben nem lenne hiány, ugyanakkor egy ilyen labor kialakítása minimum 5 millió dollárba kerülne. Pénz hiányában egyelőre egy Bécs mellett működő laboratóriumban vizsgálják a magyar doppingmintákat. 2010-ben a magyar állam 900 vizsgálatot rendelt meg. Csak összehasonlításképpen a világ egyik legnagyobb laborjában, a kölniben évente 20 ezer vizsgálatot végeznek el. Persze, azért Németországban is akadnak gondok. Két éve ugyanis 650 féle, német üzletekben kapható táplálék-kiegészítőt vizsgáltak meg. Húsz százalékukról ki is derült, hogy a dobozban nem az volt, amit a forgalmazó hirdetett. Ezt követően az érintett termékek forgalmazóinak több áruját is megvizsgálták. Az Ázsiából behozott C-vitaminok, kalcium pezsgőtabletták, multivitaminok és vaskészítmények egy része anabolikus szteroidokkal volt szennyeződve.

Hogy kit és mikor vizsgál meg a MACS, arról az árpádföldi doktornő így nyilatkozott.

– A Nemzeti Doppingellenes Koordináló Testület, melybe minden szövetség tagot delegálhat, meghatároz egy bizonyos vizsgálati keretszámot. Azt is meghatározza, hogy milyen sportágban és mekkora számban kell ellenőriznünk. Hogy személy szerint kit ellenőrzünk, azt magunk döntjük el. Arról, hogy mikor ellenőrizhetünk, megint szabályok vannak. A versenyzőket ellenőrizhetjük a felkészülési időszakban, az edzéseken, edzőtáborokban és a versenyeken is. De ellenőrizhetjük őket a pihenőidejükben is. A sportolóknak kötelessége ezeken a napokon is egy olyan órát és helyet megjelölni, amikor és ahol a doppingellenőr megtalálja őt, és mintát vehet tőle.

Ha visszaemlékszünk a Kovács Ági-ügyre, akkor pont ez volt az olimpiai bajnok úszónőnk védekezésének egyik homályos pontja. 2007-ben a sportolónőt az általa megjelölt időpontban az otthonában kereste fel az ellenőr, mire Kovács Ági belekezdett a mintaadásba, majd megszakította azt, és más elfoglaltságra hivatkozva megtagadta a további mintaadást. Ezt később írásban is megerősítette. A MACS szerint a kiváló sportoló doppingvétséget követett el, ami eltiltást vont volna maga után. Ez azonban nem lépett hatályba, mert a sportolónő jó hírének megsértésére hivatkozva befejezte a sportpályafutását. Dr. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy tudja, sokan haragudtak rá emiatt, de neki minden sportolóval szemben ugyanazokat a szabályokat kell alkalmaznia. Véleménye szerint Fazekas Róberttől pontosan ugyanilyen vétség miatt vették el Athénban az olimpiai bajnoki címet.

Korábban úgy volt, a doppinggyártó laborok körülbelül tíz évvel megelőzték a doppingellenőröket. Ma már csak 1,5-2 évnyi távolságra vannak egymástól a felek. Ennek köszönhetően valamelyest tisztulnak már sportversenyek. De vétek lenne azt hinni, bizonyos sportágak versenyzői jó útra tértek volna. Volt, hogy a teljes finn sífutó-válogatott asztmás volt. Mint köztudott, az asztma elleni gyógyszerek nem szerepelnek a tiltólistán, ugyanakkor a légcsőtágítás csak a szabadban végzett sportolásra jó. Nem véletlen tehát, hogy a súlyemelők közül senki sem asztmás.

– A MACS teljes neve: Független Magyar Antidopping Csoport. És ezúttal a független jelzőn is nagy hangsúly van. Ez ugyanis egy olyan szervezet, mely az államtól és a politikától teljesen függetlenül működik.

S ha már fiatalokról és fiataloknak szólt a március 18-i fórum, álljon itt egy zárójeles megjegyzés: a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál akadnak néhányan, akik már bánják, hogy Szingapúr kapta az első Ifjúsági Olimpia megrendezésének lehetőségét. Az ázsiai országban ugyanis halállal büntetik a tiltott szerek tartását, szedését. Márpedig fiatal sportolók esetében nem ritka, hogy a doppingellenőrzés kábítószer fogyasztását mutatja ki. Kérdés, mi lesz, ha majd az olimpián bukik le ilyennel egy fiatal sportoló. Szingapúri joggyakorlat szerint őt is halálra ítélik? (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez