Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600116
   « Vissza

Óvoda lett a néhai kézműves központból

 « Cikkek és hírek 
2010. március 3.
 

Egy évvel ezelőtt még csak álmodtunk arról, hogy egyszer majd új óvodai csoportok elindításról tudunk majd beszámolni. Az óvodák telítettsége ugyanis már évekkel ezelőtt gond volt. Tavaly drasztikusan megemelkedett azon gyerekek száma, akiket az óvodák helyhiány miatt várakoztatni vagy más intézménybe eltanácsolni kényszerültek. A döntést nem lehetett tovább halogatni, a kerületnek mindenképpen fejlesztenie kellett az óvodai hálózatát. Az egyik alternatíva az volt, hogy Cinkotának azon a részén, ahol közelmúltban több lakópark is épült, egy új óvodát építenének. Ennek azonban rendkívül nagy lenne a költsége, amit az önkormányzat a jelen gazdasági helyzetben önállóan nem tudna vállalni.

A terv azonban nincs elvetve, amennyiben lesz rá pályázati forrás, úgy erre a beruházásra is sor kerülhet majd. A fejlesztéssel azonban addig sem lehetett várni, ezért az önkormányzat a meglévő óvodai hálózatán belül próbált megoldást találni. Az eredmény a következő lett: két olyan óvodát is találtak, ahol így vagy úgy, de megoldhatónak tűnt a bővítés. Az egyik a mátyásföldi Pipitér Óvoda Csinszka utcai épülete, a másik pedig a Szentmihályi Játszókert Óvoda Baross utcai épülete volt. Ez utóbbi esetében egyértelmű volt a helyzet: az eredeti épülethez egy új szárnyat kellett hozzáépíteni. Az óvoda kertje ugyanis elegendő lehetőséget biztosított a terjeszkedésre.

A Pipitér óvoda esetében azonban még erre sem volt szükség. A Csinszka utcai intézményt ugyanis valamikor úgy építették meg, hogy az óvoda mellé egy bölcsődeépületet is biggyesztettek. Idővel azonban a bölcsőde kiürült, és az üresen maradt helyiséget a Kresz Mária Alapítvány vette birtokába. A Fazekas Központ több mint egy évtizeden át működött a Csinszka utcában. A kerületi önkormányzat számára tehát az elsődleges feladatot az jelentette, hogy a nemzetközi hírű kézműves intézménynek megfelelő helyet találjon a kerületben. Ez azonban létesítmények híján majdnem meghaladta a döntéshozók erejét. S mivel jó darabig nem sikerült helyet találni, az óvodabővítés terve is megfeneklett. Szerencsére aztán tavaly nyáron megszületett a jó megoldás. A Fazekas Központ beköltözött a Centenáriumi Általános Iskola egyik földszinti szárnyába. Ez a megoldás mindenkinek jó volt: az iskolának azért, mert a tanulói a terembérlésért cserébe ingyen részesülhettek kézműves oktatásban. A Fazekas Központnak azért, mert az eldugott mátyásföldi utcából egy frekventált helyre kerültek, ráadásul az állandó gyerekkörnyezet is adottá vált a számukra. Az önkormányzatnak pedig azért, mert egyrészt növelni tudta az egyik iskolájában képzések lehetőségét, másrészt pedig az üressé vált Csinszka utcai épületben lehetővé vált az óvodabővítés.

És akkor ugorjunk egyet az időben. 2010. február 25-én ugyanis ünnepélyesen is átadták a Pipitér óvoda új szárnyépületét. A volt bölcsődeépületben ugyanis az elmúlt hónapokban nagy átalakítási munkák zajlottak. Elbontották a belső válaszfalakat, helyettük újakat építettek, mellyel növelni tudták a belső tereket. Kicserélték a régi közmű- és elektromos hálózatot, új aljzatbetont tettek le, melyre talajpára elleni szigetelés került. Az építési munkák során a homlokzati nyílászárókat is kicserélték. A beruházásnak köszönhetően az óvoda három új csoportszobával, a hozzá tartozó helyiségekkel (öltözőkkel, vizesblokkokkal) és egy tágas tornaszobával bővült.

– Ez a bővítés 75 gyerek elhelyezésére nyújt majd lehetőséget – mondta Kovács Györgyné óvodavezető a február 25-i átadóünnepségen. – Ezzel az óvodánk létszáma, a Farkashalom utcai tagintézményünk létszámát is beleszámítva 420 főre emelkedik majd, mellyel a kerület legnagyobb lélekszámú óvodájává válunk. A három új csoport feltöltése fokozatosan fog megtörténni. Két csoportot azonnal beindítunk, a harmadik beindítását pedig szeptemberben tervezzük. Az önkormányzat beruházása azonban nem ért véget a munkálatok finanszírozásával. Az új csoportok létrehozása ugyanis új álláshelyeket is igényelt. A három csoportba hat óvónő és három szakképzett dadus felvételére nyílt lehetőség.

– A beruházás bruttó 72 millió Ft-ba került – mondta Kovács Péter polgármester. – Ebből 18 millió forintot pályázat útján szereztünk. A Regionális Fejlesztési Tanács támogatása ismételten azt bizonyította, hogy a XVI. kerület jól tud pályázni. Az óvodabővítésnek azonban nem csak az a haszna van, hogy az intézményhálózatunkat a megnövekedett gyereklétszámhoz igazíthattuk, hanem az is, hogy a szülők jó körülmények közé tudják majd elhelyezni a gyermekeiket, és ezáltal lehetőségük nyílik arra is, hogy állást találjanak maguknak, és növelhessék a családjuk életszínvonalát.

A mátyásföldi óvodaszárny átadását hamarosan követni fogja a szentmihályi óvodabővítési projekt lezárása is, és az új épületrész birtokbavétele. Emellett az önkormányzat egy új bölcsőde megépítését is tervezi. Ehhez ismét pályázott, s mivel az elmúlt években ezen kerületi törekvéseket általában siker koronázta, bízni lehet abban, hogy hamarosan ismét egy jó hírről tudunk majd beszámolni. (M)

 

pipiter01

pipiter02 

pipiter03

pipiter04 

 pipiter05

 pipiter06

 pipiter07

pipiter08

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez