Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655684
   « Vissza

Holdújév Mátyásföldön

 « Portaszolgálat 
2010. február 17.
 

Magyarországon mintegy négyezer vietnámi él, s a közhiedelemmel ellentétben ők nem csupán a kereskedelem terén jeleskednek. Akik például itt jártak egyetemre (még a szocializmus időszakában) azok sokféle szakterületen dolgoznak, s említést érdemel több neves és elismert egyetemi oktató is.

A XVI. kerület kertvárosa kedvelt lakóhelye a hazánkban élő vietnámiaknak, s mostanra az a helyzet alakult ki, hogy a pesti oldalon itt élnek a legtöbben. Miután a hivatalos kapcsolatok is egyre erősebbek a két ország között, úgy alakult, hogy a vietnámi közösség a XVI. kerültben, az Erzsébet-ligeti Színházban ünnepelte meg az ottani számítás szerinti újévet.

Vietnám buddhista ország, s kicsit furcsa az időszámításuk. Annyi bizonyos, hogy az új esztendő február 13-14. között köszöntött be, pontosan újholdkor. Ez a Tigris éve, amelynek az a jellegzetessége, hogy egészen meglepő változásokat eredményez, ami nem mindig kellemes, de hosszú távú hatásait tekintve összességében kedvező. A holdhónapok sajátossága, hogy a szokásosnál gyorsabban leszalad az év, s hogy ebből ne legyen probléma, időnként szükő-hónapot iktatnak be: például kétszer van Vietnámban július (ezt is itt sikerült megtudnunk). Az ilyen időszakokban mindig nagy természeti anomáliák várhatók, például árvizek, esőzések, szárazság.

Az Erzsébet-ligeti ünnepségen, a díszvacsora után a program a nagyteremben folytatódott, ahol Kovács Péter polgármester köszöntötte a vendégeket.

– Tisztelt Nagykövet úr, hölgyeim és uraim, kedves vietnámi barátaim! Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a mai rendezvény színhelyéül Budapest fejlődő kertvárosát, a XVI. kerületet választották. Biztos vagyok benne, hogy a mai ünnepi alkalom is közelebb hozza a vietnámi és a magyar embereket egymáshoz. Bár sok kilométer választja el országainkat, mégis úgy érzem, hogy sok a hasonlóság a magyar és a vietnámi emberek gondolkodásmódjában, érzéseiben és tetteiben. A vietnámi embereket barátságos, szorgos, és kötelességtudó embereknek ismertem meg. Nem tudom, tudják-e, hogy Vietnámban él a legtöbb nem magyar nemzetiségű magyarul beszélő ember? Hisz itt jártak egyetemre, s nagyon helyesen a megszerzett tudásukat hazavitték Vietnámba, és ott kamatoztatják. Így a nyelvi korlátok nem okoznak törést népeink kapcsolatában. Tisztelt hölgyeim és uraim! A két ország gazdasági kapcsolatai kialakulóban vannak, de sajnos még elég egyoldalú ez a kapcsolat. Magyarországnak még sokat kell tennie azért, hogy egyenrangú kereskedelmi partnere legyen Vietnámnak.

Itt az idő, hogy változtassunk. Hiszen a magyar mezőgazdasági termékeknek – például a méltán népszerű magyar boroknak – kiváló terep lehet az Önök hazája. Ahhoz viszont, hogy a kereskedelmi kapcsolatok fellendüljenek, a magyar és a vietnámi embereknek jobban meg kell ismerniük egymást. Ehhez olyan kapcsolatokra van szükségünk, mint amilyet mi itt a XVI. kerületben elindítottunk. Hiszen rövidesen testvérvárosi kapcsolat alakul ki kerületünk és Hanoi Tei-Ho kerülete között. Bizonyára egyetértünk abban, hogy a kormányok közötti kapcsolatok mellett szükség van az ilyen városok, emberek közötti kapcsolatra is. Mivel ezek a kapcsolatok kevésbé formálisak, sokkal könnyebb azokat konkrétumokkal, tettekkel megtölteni. Kedves barátaim, engedjék meg, hogy az újévre mindnyájuknak sikert, boldogságot és gyümölcsöző magyar-vietnámi kapcsolatokat kívánjak. Boldog újévet!

A köszöntés után a Sárkány Center vezetője szól honfitársaihoz, kiemelve, hogy a válság időszakában pozitív gondolkodásra van szükség. Ez a válság mindenkinek sok veszteséget okoz, tekintsük úgy, hogy amikor jobban ment a sorunk, akkor szerencsénk volt, Nem búslakodni kell, hanem megváltoztatni a gondolkodásmódot, és változtatni!

Az est során az Erzsébet-ligetben pazar tűzijátékra is sor került, ben a teremben pedig tánc és énekszámok hangzottak el, a hazánkban élő vietnámiak előadásában. Akik résztvettünk, mind azt mondtuk, hogy ez az este nagyon érdekes és tanulságos volt.

 (További képek alább megtekinthetők.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez