Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774947
   « Vissza

Indul a kampány

 « Portaszolgálat 
2010. február 17.
 

Mint az lapunk más helyén közzétett felhívásból is tudható, újra itt a választási szezon: a köztársasági elnök döntése értelmében április 11-én, majd rá két hétre megválaszthatjuk a parlamenti képviselőket, s azokon keresztül dönthet az egyszerű választópolgár az ország új irányításáról. (Mert ugye az fölöttébb valószínű, hogy a régi nem kap újabb megbízatást.)

A XVI. kerületben a helyzet viszonylag egyszerű, mert ez azon szerencsés helyek közé tartozik a fővárosban, ahol a képviselői mandátum határa és a kerülethatár egybeesik – máshol esetleg eltérő kerület-részekkel közösen kell osztozkodni egy-egy képviselőn.

A XVI. kerületben már második ciklus óta Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) a parlamenti képviselő, aki az előző önkormányzati választáson, 2006-ban a polgármesteri tisztet is célba vette. Tán az addigra közismertté vált öszödi beszéd lehetett az oka, de Vidorné szavazóbázisa közel megfeleződött, és Kovács Péter, a Fidesz jelöltje fölényes győzelemmel lett a XVI. kerület polgármestere.

Most megfordult a helyzet: Kovács Péter sikeres polgármesterként indul a parlamenti választásokon a képviselői mandátumért. Mint szórólapjáról is tudható, elsősorban az elmúlt négy évben elért közös eredményeket állítja kampánya középpontjába: számos régen várt fejlesztés megvalósult a kerületben, egyebek mellett sikerült leaszfaltozni 150 földutat, két új uszoda épült, sikerült felújítani az Erzsébet-ligeti Színházat és a kerületben bevezetésre került a téli fűtési támogatás. Országgyűlési képviselőként a HÉV és a 2-es metró összekötése, a légi közlekedés zajának csökkentése, a lakosságot és a vállalkozásokat sújtó bürokratikus terhek könnyítése szerepel a legfontosabb céljai között. Kovács Péter, a Fidesz-KDNP közös jelöltje dinamikus kampányra készül, ahol több naggyűlésen országos politikusok látogatnak a XVI. kerületbe.

Vidorné Szabó Györgyi kampányfőnökétől annyit sikerült megtudnunk, hogy elsősorban a párt aktív támogatóira számítanak a kampányban, de az szinte bizonyos, hogy úgynevezett nagygyűlésre nem kerül sor a jelenlegi kampányidőszakban.

A jelölés feltétele, hogy a parlamenti mandátumért induló jelölt legalább 750 érvényes, saját nevére szóló, helyesen kitöltött és aláírt kopogtatócédulát összegyűjtsön. A nagy pártoknak ez bizonyára nem okoz majd semmi nehézséget, de a mostani válaszásokon a szándékokat ismerve több kisebb párt és tömörülés is indul. Ezek közül kiemelkedik a Jobbik, amely azzal borzolja némelyek idegeit, hogy itt-ott az MSZP-t megelőzve aspirál a második helyre. A XVI. kerületben mintegy 14 százaléknyi támogatóra számíthatnak, s ilyen ismertség mellett aligha okozhat gondot a jelöltállítás. A Jobbik színeiben Vas Zoltán, a Jobbik XVI. kerületi elnöke indul, aki néhány éve kezdett politizálni, kevesen ismerik a kerület közéletében. Közvetlen nyerési esélye ugyan nincs, de neki, és minden kisebb párt jelöltjének lényegében az a feladata, hogy a megszerzett szavazatokkal biztosítsa a párt prominenseinek helyét a listákon (ez a hazai választási rendszer sajátossága).

Az egykori rendszerváltó párt, az MDF belharcokkal küszködik (erről lapunk más helyén olvashatnak), a helyi jelölt Fejér László Előd, foglalkozására nézve politikai elemző, akit a kerületben szinte egyáltalán nem ismernek. Annál ismertebb viszont Nagy József, aki a Seres Mária-féle Civil Mozgalom jelöltje a kerületben. Korábban ő az MSZP színeiben lett önkormányzati képviselő, de mostanra szakított a párttal, és a civil mozgalom jelöltjeit erősíti.

Nagyon aranyos kampányt folytat Szabó Barbara, az LMP (Lehet Más a Politika) kerületi jelöltje: a http://szabobarbara.blog.hu/ internetes oldalon mindent meg lehet tudni a hölgyről, még azt is, hogy pillanatnyilag hány gyűjtött kopogtatócédulája van.

Cédulagyűjtésbe kezdett még dr. Raisz Miklós, aki korábban önkormányzati képviselő is volt a MIÉP színeiben, s jelenleg a Magyar Megmaradás Mozgalom és a MIÉP közös jelöltjeként gyűjti a kopogtatócédulákat – kérdéses, hogy milyen sikerrel.

Honlapunkon feltüntetjük a jelöltek közvetlen elérhetőségét, ott részletesebben tájékozódhatnak (www.helyihirek.hu), s aki jelöltként feláll, annak szereplését tovább élvezhetik a kampányban.

Ferenci Zoltán

 
P1100091

 A szocialista jelölt óriásplakátjait ismeretlen kezek szisztematikusan megdobálják –
ez jól jelzi a válaszásokat kísérő indulatokat

 

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez