Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603772
   « Vissza

A zuglói sportegyesületek nem adják fel a küzdelmet

 « Cikkek és hírek 
2010. február 3.
 

A főváros XIV. kerülete igen gazdag sportlétesítményekben. Ez akkor is igaz, ha a Bosnyák téri városközpont kialakítása fedőnév alatt eddig mindössze a Csömöri úti sporttelep ledózerolására került sor. Ha végignézzük a sportingatlanokat, akkor még így is akad belőlük bőven. Az önkormányzatnak ott van a Rákos-patak partján az MTK-tól átvett (és azóta már Lantos Mihályról elnevezett) sportlétesítménye, illetve övéké még a Kövér Lajos utcában egy műfüves pálya, valamint nemrégiben kipofozták a Mogyoródi úton a volt telefongyár pályáját is, amit ismét használhat a kerület lakossága. Ezen kívül még három patinás sportklub létesítménye található a kerületben.

A KSI SE 1963-ban alakult, és azóta folyamatosan az István úti sporttelepen működik. Létesítményeinek az állapota tragikus, ráadásul szinte mindennap más híreket hallani a stadion területének rendezésével kapcsolatban. A klub vezetése azonban bizakodó, ők a nehéz körülmények között is teszik a dolgukat, amit bizonyít, hogy a tavalyi évben a klub sportolói 58 érmet szereztek a különböző korosztályos és felnőtt világversenyeken.

Más a helyzet a másik két zuglói sportegyesülettel. A Postás SE-nek, és szép lassan a BVSC-nek komoly küzdelmet kell folytatnia annak érdekében, hogy a saját sporttelepét használni tudja. A bajok először a Postás SE-t érték utol. A klubot korábban három cég, a Magyar Posta, az Antenna Hungária és a MATÁV működtette. Közülük a MATÁV már régebben kiszállt volna a sportfinanszírozásból, és cserébe a vagyonkezelői jogot is felajánlotta volna az egyesület vezetőinek. Rostás Gábor, a klub elnöke ekkor az önkormányzathoz fordult, hogy segítsenek az egyesület megvásárlásában. Ezt követően a három cég váratlanul stílust váltott, szó sem volt már vagyonkezelői jog átadásáról, hanem 2008. március 31-én befagyasztották a támogatásokat, majd szeptemberben felszólították a klubot, hogy az év végéig hagyja el a sporttelepet. Mondván a sporttelep kizárólag a három cég tulajdonában áll. A klub természetesen vitatta ezt a tényt, és a három cég felszólítását bírósági úton támadta meg.

Az elmúlt évben az egyesületnek azt kellett volna bebizonyítania, hogy jogosan tartózkodik immár hatvan éve a Róna utcai sporttelepen. Az egyesület azonban a számára fontos földhivatali adatokat nem tudta, a bíróság pedig érthetetlen okból nem akarta kikérni. Így viszont nehéz volt bizonyítania a tulajdonjogát. A bíróság 2009. decemberében első fokon ítéletet hirdetett: eszerint a három cég jogosan tart igényt a sporttelepre, az egyesület pedig jogtalanul bitorolja azt. A klub jelenlegi vezetése természetesen nem fogadja el ezt a döntést, mely ellen mindenképpen fellebbezni akarnak. Időközben az egyesület már a 110. jubileumát is megünnepelte. Nem nehéz kitalálni, hogy a patinás klub közössége nem ilyen születésnapi ajándékot képzelt el magának. A Postás SE-ben a nehéz helyzet ellenére még mindig tíz szakosztályban több százan sportolnak. A női asztalitenisz-csapat ugyan meggyengült az elmúlt évekhez képest (a két kínait elengedték), ám így is az egyik legerősebb gárdának számít a bajnokságban. A tornaszakosztály a nemzeti utánpótlásképzés egyik bázisa. A távolugró Vaszi Tünde és a kerékpárosok is jó eredménnyel büszkélkednek. A sportbarátok azonban pontosan tudják, hogy a sportegyesület 54.000 négyzetméteres területén akár ezer lakás is építhető. Zuglóban pedig régóta ez a tendencia.

Ugyancsak értékes, ha lehet, még a Postásnál is értékesebb területen fekszik a BVSC sporttelepe. Sőt nem is egy területen, hanem, ha a két Tatai úti létesítményt is hozzászámoljuk, akkor mindjárt három értékes területről beszélhetünk. Vegyük le a Tatai utat, az ugyanis részét képezi a leendő rákosrendezői fejlesztéseknek. A sportegyesület vezetésének már az is nehéz feladatot jelent, hogy a Szőnyi úti telep megtartásáért eredményes harcot vívjon. Az egyesület jövőre ünnepli majd a centenáriumát. A 100 évből pedig több mint nyolcvanat a Szőnyi úton töltött el a klub. Természetes tehát, ha ragaszkodnak hozzá. Ugyanakkor azzal a ténnyel is szembesülniük kell, hogy ez a világ már nem az a világ, melyhez az elmúlt száz esztendőben hozzászoktak. A klubot kitaláló, majd létrehozó és működtető MÁV (ma MÁV Zrt.) ugyanis ma már hallani sem akar a sportegyesületéről. Bár, a híradásokban csak a vasúttársaság zavaros pénzügyeiről hallani, az állami cég állandóan változó vezetői teljesen elhatárolódnak a jó reklámhordozónak számító élsporttól és az utánpótlás-nevelés támogatásától. Előbb tehát az anyagi támogatást vonták meg a klubtól. Ugyanakkor azért, mert a BVSC vezetői, edzői és sportolói használták, és karban is tartották a MÁV Zrt. ingatlanát, úgynevezett ingatlan-fenntartási támogatást fizettek neki. Ez havi tízmillió Ft-ot jelentett, ami pont arra volt jó, hogy a klub a közüzemi számláit fedezni tudja.

Tavaly azonban változott a helyzet, a MÁV Zrt. ugyanis kitalálta, hogy a BVSC már csak havi 3,2 millió Ft bérleti díj fejében használhatja a létesítményt. Ha ez az ajánlat nem tetszik a sportolóknak, akkor le is út, fel is út a számukra. A BVSC-nek a megmaradás érdekében el kellett fogadnia ezt az ajánlatot. Így a MÁV Zrt. sikeresen elérte, hogy akkor, amikor mindennek a csillagos égig emelkedett az ára, ő a korábbi tízmillió helyett már csak 6,8 millió Ft-ot fizetett az egyesületnek. Ha fizetett volna, ám erre decemberig nem került sor, mivel a klub csak az év utolsó hónapjában írta alá a megállapodást, azt pedig a MÁV Zrt. belső szabályai szerint a szakszervezetekből álló Közüzemi Tanácsnak is el kellett bírálnia. Ők pedig ezt a bírálatot elhalasztották. A MÁV Zrt. erre hivatkozva nem fizette az ingatlan-fenntartási támogatást, a BVSC pedig nem tudta kiegyenlíteni a közüzemi számláit. Az ELMŰ rendszerében pedig a sportegyesület adóssá vált, melyet a cég kész tények elé állított: vagy fizet, vagy január 18-án kikapcsolják a sporttelepen az áramot.

A bonyolult történetnek van azonban egy másik szála is: a zuglói önkormányzat ugyanis már régen jelezte, hogy igényt tartana a Szőnyi úti sporttelepre. A BVSC időközben a nevébe is felvette Zuglót, és az önkormányzat vezetői a klub elnökségében is helyet kaptak. A tárgyalások azonban eddig nem hoztak eredményt, hacsak azt nem, hogy a MÁV Zrt. átlátva a klub helyzetét, 2009. novemberéig kifizette az ingatlan-fenntartási tartozását. Ebből pedig az egyesület törleszteni tudta az ELMŰ felé az adóssága egy részét. Átmenetileg tehát elhárult a veszély, ám még mindig erősen nyugtalanító a klub helyzete. Mindenesetre a közel 2000 fiatalnak otthont adó egyesület közössége nem nézné jó szemmel, ha a BVSC ebben a harcban alulmaradna. Már a január 18-i áramkikapcsolás is sokakat felbőszített, és a legvehemensebb szülők azt sem tartották kizártnak, hogy az M3-as forgalmát megbénítva demonstrálnak a klub fennmaradásáért. Erre szerencsére nem került sor, de ha egyszer azt halljuk, hogy Hatvanig áll a dugó a sztrádán, ne mindjárt egy nagy balesetre gyanakodjunk. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez