Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663402
   « Vissza

Allergiaellenes hadjáratot hirdetett a bölcsőde

 « Cikkek és hírek 
2010. január 20.
 

Zuglóban, mint a főváros többi kerületében 130 százalékos a bölcsődék telítettsége. Hála, annak, hogy a 90-es években számos intézményt bezártak, illetve, hogy a kevésbé családcentrikus politikának köszönhetően ma már egy-két éven belül visszakívánkoznak a kismamák a munkahelyeikre. A bölcsődebővítés, illetve új bölcsődék építése minden városrészben napirenden van. Többek között Zuglóban is, ahol az önkormányzat saját beruházásából januárban 20 hellyel bővítette az egyik bölcsőde befogadóképességét.

Az Ilosvay téri 24. számú bölcsőde még a nevében őrzi, hogy valamikor milyen gazdag volt a bölcsődehálózat a XIV. kerületben. Ma azonban ebből a gazdag hálózatból már csak 11 bölcsőde működik. Az Ilosvai téri intézmény, mely az elképzelések szerint a Patakparti Bölcsőde nevet fogja majd viselni, eddig 60 férőhellyel rendelkezett. A fokozott igény miatt azonban a 3 csoportba már eddig is 83 gyereket voltak kénytelenek felvenni. A zuglói önkormányzat tavaly döntött a bölcsődebővítésről. A 24 millió forintos beruházás október elején kezdődött, és a kivitelező január 8-án már be is fejezte a munkát. A munkálatokat követően egy új szárnnyal bővült az intézmény, mely egy negyedik csoport indítására nyújt lehetőséget a fenntartónak. A telítettség aránya azonban nem fog megváltozni: a január 11-től 80 férőhelyesre bővült bölcsődébe ugyanis már eddig 113 gyereket írattak be.

Az intézmény vezetője, Fesler Józsefné 1991. óta dolgozik ezen a területen. Mikor a 24. számú bölcsődébe került, tapasztalta, hogy a régi elkülönítő helyiséget már csak eszközök raktározására használják. Akkor fogalmazódott meg benne az a gondolat, hogy jó lenne ezt a pluszhelyiségből adódó előnyt minél jobban kamatoztatni. Az allergiás betegségek terjedésének időszakában a legjobb megoldásnak egy sószoba kialakítása tűnt. Amikor az intézményvezető meghallotta, hogy a bölcsődét bővíteni kívánja a fenntartó, azonnal jelezte a szándékát az önkormányzat felé. Az ötletét Kissné Kaló Györgyi, az Egyesített Bölcsődék vezetője is támogatta, és legnagyobb örömükre az önkormányzat is beépítette a sószoba kialakítását a tervekbe. A január 15-i átadáson értelemszerűen a sószoba volt a legnagyobb sláger. A helység falát úgynevezett Himalája-téglákból alakították ki. Ezek nem olcsók, a téglák darabonként 2250 Ft-ba kerültek, s mivel a pici helyiség fala 350 téglából áll, könnyű kiszámolni, hogy a sószoba kialakítása megközelítette az egymillió forintot. A speciális helyiség haszonélvezői azonban a gyerekek lesznek, akik minden áldott nap 9 és 11 óra között húszperces váltásokkal látogatják majd a helyiséget. Az első hét tapasztalatait megismerve mind a gondozónők, mind pedig a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendenek ezek a 20 perces sószoba-látogatások. Innentől kezdve pedig nem nehéz megjósolni, hogy amennyiben a szülők körében is elterjed az új szolgáltatás híre, akkor a jelenlegi 130 százaléknál is nagyobb lesz az igény a bölcsődei elhelyezés iránt. (M)

bolcsi004

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez