Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599409
   « Vissza

100 ÉVES A MAGYAR REPÜLÉS

 « Cikkek és hírek 
2010. január 14.
 
100 ÉVES A MAGYAR REPÜLÉS A magyar főváros repülőtereinek története Rákosmezőn, az egykori kőbányai lovassági gyakorlótéren kezdődött, ahol 1909. október 17-én Louis Blériot, aki elsőként repülte át a La Manche-csatornát, Budapesten is bemutatta repülőtudományát. Ezt követően, néhány hét múlva elkészült Rákosmezőn az első repülőgéphangár, melynek a Franciaországból hazatért dr. Kutassy Ágoston "Farman" típusú biplánja volt az első "lakója". A repülőtér fénykorában 16 hangár állt itt az aviatikusok rendelkezésére.Az első felszállást magyar gyártású géppel és motorral Adorján János végezte a kőbányai repülőtérről 1910. január 10-én. 

A Pataky Művelődési Központ kiállítása a kőbányai aviatikusoknak állít emléket, ahol a különleges enteriőrben a repülés érzése elevenedik meg. Korabeli tárgyak, makettek, dokumentumok, fényképek, újságok idézik meg a magyar repülés hőskorát.latogatok_2

kiallitas_2

 

 

A repülés történetével megismerkedve a látogatók betérhetnek Purlitzer Mama kocsmájába is, amely kedvelt helye volt az aviatikusoknak, ugyanis a kocsmárosné minden sikeres le- és felszállásnál fizetett egy üveg pezsgőt a pilótának.

repulon_2

Vezethetnek egy repülőgépet, de akár radaron is követhetik a légtérben tartózkodó gépeket, rádión belehallgathatnak a pilóták beszélgetéseibe. A tárlat díjtalanul látogatható március 7-ig keddtől vasárnapig 10-18 óra között. 

 

 

 

 

 LÉGY TE IS AVIÁTOR!

Látogass el 2010. február 24-én a Pataky repüléstörténeti kiállítására, vegyél részt a játékos és izgalmas kiképzésen!A kicsiket papírrepülő távolsági versenyen, a nagyobbak a repülőgépes szimulátor segítségével mérhetik össze tudásukat, ügyességüket. Kísérletek segítségével megismerheted a repülő szerkezetek működési elvét. Bepillanthatsz a magyar repülősök hősies küzdelmeibe.Ha sikeresen teljesíted a feladatokat, a 100 éves magyar repülés emlékére megépítheted magadnak Zsélyi Aladár repülőgépének makettjét és átveheted a nevedre kiállított pilótaigazolványt!Az óvodai és iskolai csoportokat kérjük, hogy telefonon szíveskedjenek előre bejelentkezni a 260-9959-es telefonszámon!

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez