Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665121
   « Vissza

Sportlegendák Mátyásföldön

 « Portaszolgálat 
2009. november 13.
 

November 6-án az Erzsébet­ligeti Színház volt a helyszíne a Magyar Olimpiai Akadémia 55. Vándorgyűlésének. A Magyar Olimpiai Akadémiát több mint két évtizede azért hívta életre a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy legyen egy önálló testület, amely értő módon gondozza a gazdag magyar olimpiai múltat, egyszersmind azon is munkálkodik, hogy a jövő nemzedékei számára ugyanazt jelentse az öt karika, mint amit apáiknak és nagyapáiknak is jelentett egykoron. A MOA évente 200-250 eseményt rendez, mely az egész országra kiterjed, és ezáltal folyamatosan életben tudja tartani az olimpia-barátok szeretetét és aktivitását a magyar és a nemzetközi olimpiai mozgalom iránt. A szervezet tevékenységében különös jelentősége van az olimpiai iskolákkal tartott folyamatos kapcsolatnak. A MOA szakemberei rendszeresen részt vesznek az olimpiai iskolák programjain, táborokat, vetélkedőket szerveznek a diákok számára. A világon több mint 120 nemzeti olimpiai akadémia működik, és a több mint húsz éve megalakult nemzeti Olimpiai Akadémiánkat a világ egyik legaktívabb szervezeteként tartják számon.

MOA életében az egyik legfontosabb program az évente többször megrendezett Vándorgyűlés, melynek rangját bizonyítja, hogy ma már szinte versenyeznek a rendezési jogért a különböző városok. Szerencsére dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkára jól ismeri a XVI. kerület sportszeretetét, hisz egyrészt a kerület két olimpiai iskolájával, a Lemhényi Dezső és a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolákkal napi kapcsolatban van, másrészt rendszeres résztvevője a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör programjainak is, olyannyira gyakran, hogy immár a szentmihályi baráti kör tiszteletbeli tagjának is számít. Dr. Jakabházyné Mező Mária tehát biztos lehetett abban, hogy jó helyre kerül majd az 55.Vándorgyűlés. Erről Kovács Péter kerületi polgármester és Jenei Mónika, a Corvin Művelődési Ház megbízott igazgatója is biztosította őt, így november 6-án délután 14 órakor az Erzsébet-ligeti Színházban hangozhatott el az olimpiai himnusz.

 sportlegendak

 Dr. Jakabházyné Mező Mária, dr. Aján Tamás
és dr. Magyar Zoltán adta át a kitüntetéseket

A vándorgyűlések forgatókönyve szerint mindig van egy-egy fontos, közérdekű sporttéma, amit szakemberek segítségével körbejárnak a résztvevők. Aztán a rendező város, település vagy kerület is bemutatkozási lehetőséget kap, legvégül pedig a MOA elismerések átadásával jutalmazza azon személyeket, akik a döntéshozók szerint erre leginkább érdemesnek bizonyultak. A rendezvények rangját általában emelni szokta, hogy mind az előadók, mint pedig a VIP-vendégek között számos ismert személyiség is található. A november 6-i erzsébet-ligeti rendezvényen például Christophe Dubi sportigazgató a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot képviselte (nem véletlenül ő volt a meghívott előadó, hisz az 55. Vándorgyűlés témája a 2010-es első Ifjúsági Olimpia volt, a sportigazgató pedig egyik ötletgazdája, illetve főszervezője ennek a rendezvénynek), akit a szintén NOB-tag dr. Aján Tamás, a MOA elnöke mutatott be az egybegyűlteknek. A nézőtéren tallózva pedig olimpiai bajnokok és érmesek sorát fedezhettük fel. Novák Dezső, Gelei József, Polyák Imre, Varga János, Konrád Ferenc, Gedó György, Ambrus Miklós, Lemhényiné Tass Olga, Sákovicsné Dömölky Lídia, Dömötör Zoltán, dr. Magyar Zoltán, dr. Ságiné Rejtó Ildikó összesen 15 olimpiai aranyéremmel gazdagította a magyar sporttörténelmet. Az 55. Vándorgyűlésen Novotny Zoltán sportriporter konferálta fel a fellépőket, illetve a megszólalókat. Az olimpiai himnuszt követően azonban a résztvevők egy szomorú kötelezettségüknek is eleget tettek: az elmúlt Vándorgyűlés óta elhunyt sportolókról, bajnokokról, sportbarátokról egyrészt szóban, másrészt pedig egyperces néma vigyázzállással emlékeztek meg.

 

 Dr. Kamuti Jenő

A Vándorgyűlés nagyobbik felében a 2010-es Ifjúsági Olimpiáról esett szó. Az első nyári rendezvénynek 2010. augusztus 14-26. között Szingapúr ad majd otthont, míg az első téli játékokat 2012-ben január 13-23. között Innsbruckban rendezik. Az előbbi rendezvényen 26 sportágban 201 versenyt rendeznek majd, és összesen 3594 fiatal sportoló részvételére számítanak, míg az utóbbi versenyen 7 sportág 63 versenyszámában több mint tízezer fiatal sportoló méri össze a tudását. Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Utánpótlás-nevelő Intézet igazgatója elmondta, hogy Magyarországot maximum 146 fő képviselhetné az első nyári Ifjúsági Olimpián, de a magyar szakvezetők a nehéz kvalifikációs rendszer miatt 81 indulóval számolnak. Közülük eddig mindössze 21 magyar sportolónak sikerült biztosítania a helyét a Szingapúrba utazó magyar küldöttségben. A XVI. kerületben is élnek, sportolnak olyan fiatalok, akik résztvevői lehetnek majd a jövő évi sporteseménynek.

A kerület sportéletét Kovács Péter polgármester mellett dr. Hoffmann Károlyné, a Lemhényi Dezső Általános Iskola igazgatónője, Tóth András a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola igazgatója és Borovitz Tamás, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke mutatta be a vendégeknek. A rendezvény végén dr. Aján Tamás és dr. Magyar Zoltán a két kerületi olimpiai iskolát, Borovitz Tamásnét, Ancsin László jegyzőt részesítette a MOA kitüntetésében. Az 55. Vándorgyűlés megszervezéséért Kovács Katalin, a Polgármesteri Hivatal Művelődési Ügyosztályának a vezetője és Jenei Mónika, a Corvin Művelődési Ház megbízott igazgatója is elismerő oklevelet kapott. A rendezvény zárásaként az 56. Vándorgyűlés helyszínének választott nyíregyházi főiskola rektora köszöntötte a vendégeket, és ígérte meg az egybegyűlteknek, hogy az 55. programhoz hasonlóan ők is egy színvonalas műsorral és nagy vendégszeretettel fogadják majd a sportlegendákat és a sportbarátokat. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez