Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664592
   « Vissza

Tűzoltósági hírek (október első fele)

 « Tűzoltósági hírek 
2009. október 14.
 

XIV. kerület

A mentők kérésére

A mentők és a lakótársak kérésére szeptember 17-én délelőtt a tűzoltók erőszakkal hatoltak be egy Szentmihályi úti, földszinti lakásba, ahol egy elhúnyt személyt találtak.

Szemét- és avartüzek

A Hajcsár utca elején lévő erdős területen hajléktalanok szemetet égettek 17-én 13 óra körül. A tüzet a raj kiérkezése előtt eloltották.

Szeptember 19-én este 9 órakor egy utcai padon össze­kupacolt szeméthalmot kellett eloltani az Ond vezér útja 13. számnál, a pad deszkái megégtek.

Kábelt égettek szeptember 21-én este a Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatt.

Szeptember 26-án este 8 óra körül összehordott falevelek égtek a Szatmár utca 50. számnál.

 

 Ütközés után kigyulladt az autó – ennyi maradt
oltás után a Fordból a Rákóczi út és Csömöri út sarkán.
A kocsiban lévő három sérültet
a baleset szemtanúi kimentették a kigyulladt autóból

Háztűz

Szeptember 21-én 14 óra 51 perckor egy Birtok utcai házhoz szólt a riasztás, melynek tetőszerkezete 30 négyzetméternyi területen égett. A tűz valószínűleg a fürdőszobában keletkezett és átterjedt a mögötte lévő szobára is, ahol ruhaneműk, bútorok, szerszámok lettek a láng martalékai. A felső szinten 60 négyzetméternyi gipszkarton-elem ázott el az oltási munkákban, az egész épület kormozódott. Személyi sérülés nem történt.

Füstölgő busz

A Thököly út és Hungária körút sarkán szeptember 25-én 15 óra előtt egy 173-as BKV-busz motorteréből füstöt észleltek az utasok. A tűzoltók átvizsgálták a szerkezetet – nyílt lángot nem találtak –, majd átadták a kiérkező BKV-s szakembereknek.

Kirepült az akkumulátor

Súlyos, életveszélyes sérülésekkel került a Honvéd kórházba annak a Fiat 126-osnak a vezetője, aki kocsijával egy villanyoszlopnak ütközött szeptember 27-én reggel, a Mogyoródi út 172. szám előtt. A Fiat eleje és oldala teljesen összetört, a belőle kirepülő akkumulátor egy közelben parkoló Renault Megane baloldali küszöbét behorpasztotta, a kiömlő sav nagyobb területen károsította a karosszériát. A raj biztosította a helyszínt, majd részt vett az úttest szabaddá tételében.

Kocsitüzek

A Fogarasi út 24. szám előtt egy Suzuki égő műszerfalát egy gyorsbeavatkozóval oltották el szeptember 21-én délután 4 órakor.

Szeptember 23-án éjfél után kigyulladt egy parkoló VW Transporter utas- és csomagtere a Stefánia út és Cserei út sarkánál. Az autót a közeli benzinkút dolgozói oltották el egy 6 kg-os porraloltóval.

Egyéb műszaki mentések

Szeptember 27-én este 9 órakor ráhajtott és fennakadt a villamossíneken egy Citroën mikrobusz az Erzsébet királyné útja 11-nél.

Szeptember 29-én a Jávorka Ádám utca 2-nél egy kocsira zuhant, 5 méteres fát fűrészeltek szét 15 óra 40 után. Délután 3 órakor egy, a járdára esett, többméteres faágat távolítottak el az Újváros park 2. szám előtt.

Este 10 óra után az Erzsébet királyné útja 104-nél egy villamos karambolozott egy személyautóval, senki nem sérült meg. A raj áramtalanította az autót, és elhárította a forgalmi akadályt.

Konyhatűz

Szeptember 24-én este az Angol utca egyik első emeleti lakásában a konyhai tűzhelyen felejtett étel kapott lángra. A lakás zárva volt, a raj kihúzós létrával, az erkélyen át hatolt be.

Téves riasztások

Október 1-jén 17 órakor jelezték, hogy a Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatti bozótosból füst árad. A raj tűzre utaló nyomot nem talált.

Október 2-án kora este a Vezér úti Idősek Otthonának tűzjelzője riasztott tévesen, reggel 9-kor pedig a Hungária körúti Business Centeré.

Október 3-án délután egy Mogyoródi úti szakközépiskolából jött téves tűzjelzés.

XVI. kerület

Megsérült gázvezeték

Szeptember 17-én 13 óra után egy munkagép belevágott egy 110 mm-es gázcsőbe a Csömöri út 239. szám előtt. A tűzoltók a Gázművek szakembereinek kiérkezéséig, illetve az elhárító munkálatok ideje alatt 2 db C-sugárral biztosította a helyszínt.

Műszaki mentések

Szeptember 20-án 3 óra után egy ismeretlen tulajdonosú Fiat Tipo személyautó égett teljes terjedelmében az Arany János utca 70-nél. A raj 2 db D-sugárral oltott, szándékos gyújtogatásra utaló nyomot nem találtak.

Szeptember 26-án 8 óra 57 perckor a Margit utca 37-hez riasztották a rajt, ahol egy Citroën ütközött egy Saab személygépkocsival. Egy villanyoszlop eltört, a Citroën sérült vezetőjét a Baleseti Intézetbe szállították.

Szeptember 27-én este 10 óra után egy Ford Escort ütközött egy VW Golf személyautóval a Csömöri út 77-nél. Mindkét kocsi egy-egy villanyoszlopnak csapódott, a Ford teljesen kiégett. Megsérültek a villanyvezetékek is, a közeli kifőzde épületének festése felhólyagosodott a hőtől. Három súlyosan sérült személyt vittek kórházba.

Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett az a motorkerékpáros, aki egy Mazdával karambolozott a Rákosi út 33-nál szeptember 28-án reggel 8 óra után. A kifolyt üzemanyagot a raj mentesítette.

Egy Mazda személyautó motor- és csomagtere égett szeptember 28-án 23 órakor a Mária utca 89. szám előtt. A nyomok szándékos gyújtogatásra utaltak, a vizsgálat folyik.

Gyújtogatás?

Szeptember 23-án reggel 6 óra 8 perckor hívták a tűzoltókat a Magtár utca 31-hez, ahol teljes terjedelmében égett egy 20 négyzetméteres hétvégi ház palafedésű tetőszerkezete. Az oltást két D-sugárral végezték. A belső födém is átégett, leszakadt, az oltás után a még álló tűzfalat is le kellett dönteni, mert balesetveszélyt jelentett. A kis házban állítólag punkos drogozók, italozók „vigadtak”, felmerült a szándékos tűzokozás gyanúja.

Szemét- és gaztüzek

Szeptember 24-én kora délután a Vidámverseny utca 40. szám alatti lezárt területen gazt égettek. A szél az izzó pernyét átfújta a szomszédos építményre, ahol a tetőn három pala elpattant a hőtől. Az oltás során egy idős hölgy rosszul lett.

Szeptember 25-én este fél nyolc után a Budapesti út elején egy D-sugárral oltották a 10 négyzetméteren összehordott, égő szeméthalmot.

Másnap délben a Vidámvásár utca 85-nél kétezer négyzetméteren égő nádast, gazt, avart oltottak két D-sugárral és kézi szerszámokkal.

Lódarazsak

Az Ostoros utca 64. szám alatti családi ház tetőszerkezetébe lódarazsak költöztek. A raj szeptember 25-én reggel megszüntette a veszélyhelyzetet.

Agglomeráció

Büdös volt a szeméttől

Kerepesen, az Alföldi utca végén található illegális szemétlerakóban keletkezett kisebb tűz szeptember 23-án – mint a riasztott gödöllői tűzoltók a helyszínen tapasztalták, kb. 50-100 négyzetméteren égett a szemét, amit rövid időn belül el is oltottak. Erre az esetre igaz a mondás, miszerint nagyobb volt a füstje, mint a lángja: az égő szemét szaga ugyanis a hűvös esti időben teljesen beterítette a környéket.

Mitől terjedt a tűz?

Egy isaszegi lakóház melléképületének tüzéhez hívták a tűzoltókat szeptember 29-én hajnalban. A mintegy 80 négyzet­méteres melléképület tetőszerkezete teljes terjedelmében égett, és a tűz részben átterjedt a melléképülettel egybeépített lakóház üres padlásterére is. A tűzben a melléképület teteje teljesen megsemmisült, és a lakóház tetőszerkezete is olyannyira károsodott, hogy feltehetőleg teljesen le kell majd bontani. Az elsődleges vizsgálatok szerint a tűz a melléképület kert felőli végén lévő tűzifatárolóból indult ki. A tűz gyors terjedését az segítette elő, hogy a melléképület tetőszerkezetén bitumenes hullámlemez volt, ami igen könnyen lángra kapott. Jellemző, hogy a tűz az épületek helyiségeibe nem is hatolt be, de a tetőszerkezet igen jeletősen károsodott.

Kigyújtották a faházat

Egy kb. 50 négyzetméteres faház tüzéhez hívták a tűzoltókat szeptember 29-én Bag külterületére. Mire a lánglovagok odaértek, már csak az épület betonalapján megmaradt kb. 3 cm izzó törmelék visszahűtése volt a feladatuk, mivel az épület teljes mértékben leégett. Az elsődleges vizsgálatok eredményei egyértelműen gyújtogatásra utalnak.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez