Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659001
   « Vissza

Zuglói Napok – egy kicsit más körítésben

 « Portaszolgálat 
2009. október 13.
 

A XIV. kerület mind a mai napig büszke arra a 74 évvel ezelőtti pillanatra, amikor a főváros akkori vezetése úgy döntött, hogy a korábbi VII. kerületből lecsippentve, illetve a benépesült külterületeket hozzácsapva létrehozza az önálló Zuglót. Az 1935. október elsején létrejött városrész azóta sokat változott, ugyanakkor a kerület mindenkori vezetése mindig is nagy hangsúlyt fektetett az évforduló megünneplésére. A rendszerváltást követően még inkább felerősödött az ünneplési vágy. A 90-es évek közepétől például ezen a napon adják át a kerület legmagasabb rangú elismeréseit is.

Zuglói napokAz évek során a Zuglói Napok minősége, helyszíne és súlya is sokat változott. Akadtak idősza­kok, amikor jobban, máskor kevésbé kerültek előtérbe a programok. Az idei rendezvénysorozat azonban egyértelműen az előbbi kategóriába tartozik. A kerület jelenlegi vezetése ugyanis költséget, energiát és fáradságot nem kímélő módon szervezte meg az ünnepi rendezvénysorozat programját. Amely szűkebb értelmezés szerint négynaposra, egy tágabb felfogás szerint pedig egyhetesre nyúlt. Ez a kettősség azért fordulhatott elő, mert szeptember végén, tehát az október 1-én kezdődő programsorozathoz jól köthető módon rendezték a XXIX. Költők Világkongresszusát. Ennek a rendkívül rangos nemzetközi eseménynek nem Zugló volt a fő színtere, de a rendezvény szervezője, a József Attila-díjas költő, Turczi István zuglói mivolta révén a világ különböző tájairól érkezett költők több alkalommal is ellátogattak a kerületbe.

A Zuglói Napok rendezvénysorozata azonban kimondottan Zuglóban és a zuglóiakról szólt. Az október 1-i Pétervárad utcai emléktábla-koszorúzáson még csak a protokoll vendégek, az önkormányzat és a hivatal vezetői, valamint a testvérvárosok (akkor még csak az erdélyi Alsórákos) képviselői vettek részt, de az azt követő események már minden esetben nagy érdeklődés mellett zajlottak.

Október 2-án például a Magyar Állami Földtani Intézet dísztermében egy különleges fotókiállítás nyílt. A rendezvényen Berlin Steglitz-Zehlendorf kerületének és Zuglónak műemlék-jellegű villáival ismerkedhettek meg a nézők. Aki látta a kiállítást, az megerősítheti, hogy a két egymástól nagy messzeségben elhelyezkedő városrész egyaránt bővelkedik ilyen épületben. A rendezvényen a testvérvárosokat már nem csak az erdélyi Alsórákos népes küldöttsége, hanem félig-meddig házigazdaként a berlini kerület, illetve a lengyelországi Racibórz delegációja is képviselte. Először vett részt vendégként a Zuglói Napokon a szintén lengyel Sanok városának vezetése. Ők ugyan még nem testvérvárosai a 74 esztendős Zuglónak, de a két település vezetői erről már egy szándéknyilatkozatot is aláírtak.

Zuglói napokA Zuglói Napok hagyományaihoz tartozik, hogy a kerület önkormányzata egy díszünnepségen azokat a személyeket, intézményeket is megjutalmazza, akik és amelyek ezt a többség véleménye alapján leginkább megérdemlik. Az idei ünnepség helyszíne a Stefánia Palota díszterme volt, ahol három kategóriában osztottak kitüntetéseket. A Zugló Sportjáért Emlékserleget idén a 60 esztendős zuglói olimpiai bajnok, Gedó György, a BVSC-Zugló vívóedzője, Nedeczky György, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola szabadidő-szervezője, Mucha Erika, a Herman Ottó Általános Iskola testnevelő-tanára, Horváth Mária és az intézmények közül a KSI SE kapta.

Ezt követően a Zugló Közbiztonságáért elismerő oklevelek átadására került sor. Ebben a díjban a rendőrök közül Horváth Antal őrnagy, Ladányiné Tóth Zsuzsanna főtörzszászlós, Sütő László főtörzsőrmester, a tűzoltók közül Bíró Attila zászlós és a polgárőrök közül Hrustinszki Andrea részesült.

Zuglóban a legrangosabb elismerésnek a Zuglóért Emlékérem számít. Ez a díj a XIV. kerületben a díszpolgári címnek felel meg. Idén ebben az elismerésben dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgató-főorvosa, dr. Láng István, az Uzsoki utcai kórház sebésze, Hara Lászlóné dr., dr. Harmath Károlyné és a Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény részesült. Idén első ízben két külföldi állampolgár, a lengyelországi Racibórz polgármestere, Miroslaw Lenk, és a SYMA Csarnok igazgatója (az izraeli állampolgárságú) Szántó András is átvehette ezt az elismerést. Az utolsó három kitüntetett sajnos ma már nincs az élők között, ezért az ő posztumusz kitüntetésüket csak a rokonok, ismerősök vagy kollégák vehették át. Az Aranycsapat legendás labdarúgójának, Lantos Mihálynak az elismerését az özvegye, a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium címzetes igazgatójának, a napokban elhunyt Schlegel Oszkárnak a kitüntetését utódja, Vargáné Hajdú Mária igazgatónő, míg dr. Bada Gyula önkormányzati képviselő elismerését szintén az özvegye vette át.

A Zuglói Napok október 3-án rendhagyó módon egy egész napos kulturális fesztivállal folytatódott. A rendezvénynek a Petőfi Csarnok és a városligeti nagyrét adott helyet. A nap folyamán párhuzamosan három színpadon zajlottak az események. A programok úgy lettek összeállítva, hogy azok között mindenki, fiatalabb és idősebb korosztály is találjon kedvére valót. A fellépők között volt a megasztáros Gáspár Laci, a fuvolavirtuóz Kövi Szabolcs, Soma és a Jazz Apple Trió, a zuglói kötődésű S.P.A.M. együttes, az Operettszínház művészei, akik a Zuglói Filharmónia művészeivel és a Szent István Király Szimfonikus Zenekarral közösen Kálmán Imre híres operettjeiből adtak elő, a Neoton Zenekar és a Madarak Együttes. Emellett számos egyéb program, kézműves vásár, ügyességi játékok várták az érdeklődőket.

Az események zárónapja az intézménylátogatások jegyében telt el. A kerületben található valamennyi intézmény, a Szépművészeti Múzeumtól a Műcsarnokon keresztül egészen a Vidámparkig ingyen vagy kedvezményes áron fogadta a látogatókat. Ehhez persze az kellett, hogy az érdeklődők egy zuglói lakcímkártyával bizonyítsák kerületi kötődésüket. A Fővárosi Állat- és Növénykert még ennél is messzebb elment, ők ugyanis a zuglóiaknak október 5-12 között 14 év alatt ingyenes belépést, a felnőtteknek pedig 50 százalékos kedvezményt biztosítottak. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez